Τα τελευταία χρόνια τα αθλητικά αναμνηστικά που βγαίνουν στο «σφυρί» γίνονται ανάρπαστα και για τεράστια ποσά, ενίοτε ακόμη μεγαλύτερα και από φημισμένα έργα τέχνης διάσημων καλλιτεχνών. Το τελευταίο περιστατικό αφορά στη φανέλα του Βίκτορ Γουεμπανγιάμα που πωλήθηκε για σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ο 19χρονος Γάλλος φόργουορντ – σέντερ με ύψος 2,24 και αρετές που μπορούν να τον «εκτοξεύσουν» σε ιστορικά ύψη, ακόμη και στο να θεωρηθεί ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, κάνει τα πρώτα του βήματα στο NBA με τους Σαν Αντόνιο Σπερς και πραγματικά εντυπωσιάζει με τις δεξιότητες του.

Φυσικά, γύρω από το όνομά του έχει δημιουργηθεί «θόρυβος» και εξαιτίας των δυνατοτήτων του πολλοί συλλέκτες θέλουν να μαζέψουν ό,τι μπορούν καθώς εκτιμούν πως τα αθλητικά αναμνηστικά που σχετίζονται με το νέο «φαινόμενο» του μπάσκετ, στο μέλλον θα αποκτήσουν περισσότερη αξία.

Έτσι, ο οίκος Sotheby’s εξασφάλισε μια φανέλα που φόρεσε στο ντεμπούτο του με τους Σπερς κόντρα στους Ντάλας Μάβερικς. Κι ενώ οι υπεύθυνοι περίμεναν να πουλήσουν τη φανέλα για περίπου 50.000 δολάρια και στα πιο… τρελά τους όνειρα ανέφεραν πως ίσως έφτανε στα 80 με 120 χιλιάδες μετά το αρχικό ενδιαφέρον, το τελικό ποσό ξεπέρασε κάθε προσδοκία – ένα fan πλήρωσε 762.000 δολάρια στη διάρκεια της δημοπρασίας προκειμένου να πάρει στα χέρια του την μπλούζα του «Wemby»!

Ο γνωστός οίκος Sotheby’s -που ξεκίνησε πρόσφατα να συνεργάζεται άμεσα με το NBA- έβγαλε σε δημοπρασία τη φανέλα με την οποία αγωνίστηκε ο Γουέμπι στο πρώτο του παιχνίδι στο NBA, προσδοκώντας ότι θα “πιάσει” 80-120 χιλιάδες δολάρια, όμως αυτή τελικά πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 762.000 δολαρίων!

Η εν λόγω τιμή αποκτά ακόμα πιο εξωφρενικές διαστάσεις αν κανείς λάβει υπόψιν του ότι οι αντίστοιχες φανέλες από το ντεμπούτο σούπερ σταρ όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Στεφ Κάρι, ο Κέβιν Ντουράντ ή Νίκολα Γιόκιτς, δεν έχουν δημοπρατηθεί για περισσότερα από 50.000 δολάρια.