Πολυμελής σπείρα αρχαιοκαπήλων, στην οποία συμμετείχαν τρεις εν ενεργεία αστυνομικοί, ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ένας δόκιμος αξιωματικός στη Σχολή Ικάρων και έξι ιδιώτες, εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Από τους κατηγορούμενους συνελήφθησαν οι 10, μετά από ευρείας κλίμακας, συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Βόλο, ενώ ένας ιδιώτης αναζητείται.

Οι αστυνομικοί, (δύο αρχιφύλακες και ένας αστυφύλακας, που υπηρετούν στην Νέα Μάκρη και στο Νέο Ψυχικό), τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και διατάχθηκε σε βάρος τους ΄Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί οτι εκτός των άλλων, στο σπίτι του ενός αρχιφύλακα βρέθηκε και ένα υποπολυβόλο MP-5, όπως τα αστυνομικά, που εξετάζεται αν προέρχεται από κάποια αστυνομική υπηρεσία. Η σπείρα, όπως προέκυψε απο την αστυνομική έρευνα, είχε εξοπλιστεί με ειδικούς ανιχνευτές και μηχανήματα και τουλάχιστον απο τον Φεβρουάριο του 2012, έκανε συνεχείς αναζητήσεις και παράνομες ανασκαφές για αρχαία αντικείμενα τα οποία πουλούσαν. Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί τέτοιες ανασκαφές στον Μαραθώνα και στο Θέρμο Αιτολωακαρνανίας.

Τελευταία διαπραγματεύονταν την πώληση μιας εικόνας της Παναγίας, του 1.400 μ.Χ.Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια μελών της οργάνωσης και σε ΙΧ αυτοκίνητο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στο νομό περί αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα, αρχαία νομίσματα, τμήματα νομισμάτων και κομμάτια παλιών αντικειμένων, καθώς επίσης τα σύνεργα ανίχνευσης και ανασκαφών, χρυσές λίρες, το υποπολυβόλο MP-5, με πέντε γεμιστήρες, μία εκ των οποίων πλήρης φυσιγγίων με 30 φυσίγγια και ένα κουτί με 50 φυσίγγια των 9 mm, ένα δίκαννο, ένα αεροβόλο, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, ένα σπρέι πιπεριού, έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού – Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε φωτοαντίγραφα, μικροποσότητα ναρκωτικών και άλλα πειστήρια.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και επιπλέον για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του νόμου περί όπλων καθώς και του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση και οι κατασχεθείσες λίρες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.