Η ψήφος των ενόρκων ήταν αυτή που καθόρισε τις εξελίξεις στην υπόθεση μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό. Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ήρθε σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, που ξεσήκωσε θύελλά αντιδράσεων, καθώς οι τέσσερις ένορκοι, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία , στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν καταδικαστικοί για τον βασικό κατηγορούμενο Ηλία Μίχο που, πλέον, είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη ενώ ήταν απαλλακτικοί για τη μητέρα της 12χρονης.

Συγκριμένα, ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (5-2) για το αδίκημα του βιασμού και της μαστροπείας (4-3), ενώ κατά πλειοψηφία ένοχος κρίθηκε για πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων). Επιπλέον, ο 55χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, και για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών ενώ αθωώθηκε για το αδίκημα της εμπορίας ανήλικου.

Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους έξω από τη δικαστική αίθουσα οι οποίοι νωρίτερα υποδέχτηκαν τον κατηγορούμενο με …πέτρες.

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή και η απαλλακτική απόφαση για την μητέρα της 12χρονης η οποία στο άκουσμα της ετυμηγορίας των δικαστών ξέσπασε σε κλάματα. Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώα την κατηγορούμενη για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας και αθώα κατά πλειοψηφία (4-3) για μαστροπεία. Καταδικαστική ήταν η κρίση των δικαστών για τη μητέρα μόνο για πλημμεληματική εκβίαση.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει την πόρτα της φυλακής για την 38χρονη μητέρα, καθώς είναι θέμα ωρών η αποφυλάκιση της αφού εξαρτάται από γραφειοκρατικά θέματα και μόνο. Ωστόσο, η οριακή πλειοψηφία , όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση με δεδομένη και την καταδικαστική εισαγγελική πρόταση.

Τα δυο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας βρέθηκαν και χθες στο πλευρό της μητέρας για να την στηρίξουν ενώ σύμφωνα με τους συνηγόρους η 12χρονη ενημερώθηκε για την αθώωση της μητέρας της ενώ ήταν στο σχολείο και ανυπομονεί να ενωθεί και πάλι η οικογένεια.

Οι δικαστές, συντασσόμενοι με την εισαγγελική πρόταση, έκριναν ένοχο τον επονομαζόμενο «Μιχάλη» για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ τον αθώωσαν για το αδίκημα της απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.

Το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ένοχους 16 κατηγορούμενους που είχαν το ρόλο του «πελάτη» για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

Επιπλέον, ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία.

Έξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι αργά χθες βράδυ με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων να αγορεύουν, και πάλι κεκλεισμένων των θυρών, ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους εντολείς τους.

Το δικαστήριο θα ανέβει και πάλι στην έδρα τη Δευτέρα οπότε και η εισαγγελέας θα προτείνει για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών στους 20 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι. Άλλωστε, η αναγνώριση ελαφρυντικών είναι καθοριστική για την τελική ποινή που θα επιβληθεί στους κατηγορούμενους.