Απέναντι στους ομολόγους του σε κλίμα διόλου φιλικό και με βαριά τη σκιά ενός ενδεχόμενου Grexit ή επιβολής ελέγχου περιορισμού κεφαλαίων αναμένεται να βρεθεί στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Από την ελληνική πλευρά εδώ και μέρες έχουν κατεβάσει τον πήχη για τυχόν αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον ίδιο τον Έλληνα τσάρο της Οικονομίας να ξεκαθαρίζει στη Bild ότι η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται με νέες προτάσεις, παρατείνοντας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το σκηνικό ρήξης που κλιμακώνεται από την αρχή της εβδομάδας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η όποια λύση θα προκύψει σε επίπεδο ηγετών, παραπέμποντας ουσιαστικά στη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιουνίου, χωρίς βέβαια να αποκλείουν το ενδεχόμενο της ρήξης εφόσον οι «δανειστές δεν προσγειωθούν στο ρεαλισμό, αποσύροντας ορισμένα από τα υπερβολικά μέτρα που ζητούν και λαμβάνοντας απόφαση για μία βιώσιμη λύση και για το χρέος», όπως ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά επιστρέφουν τη… μπάλα που ήταν στο γήπεδό της, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ευρωπαίοι αξιωματούχοι, περιμένοντας πρωτοβουλία για νέα συμβιβαστική πρόταση από τους πιστωτές.

Δεδομένων των χρονικών περιθωρίων που στενεύουν επικίνδυνα, καθώς έχουν απομείνει μόλις 12 ημέρες για τη λήξη της παράτασης που εξασφάλισε η Ελλάδα το Φεβρουάριο, στο EuroWorking Group της Τρίτης εξετάστηκε το ενδεχόμενο τρίμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, με πηγές ωστόσο από τις Βρυξέλλες να σημειώνουν ότι δεν θα συνοδεύεται από πρόσθετη χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου η Αθήνα μπορεί να εξασφαλίσει χρόνο σε περίπτωση που δεχθεί παράταση, αλλά όχι και χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ για τα ομόλογα που λήγουν μέσα στο καλοκαίρι.

Μοναδική αχτίδα φωτός για κάποια θετική εξέλιξη στο Eurogroup αποτελούν οι πληροφορίες που διέρρεαν το βράδυ της Τετάρτης από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες σε νέα επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο τελευταίος εκτιμάται ότι θα καταθέσει νέα συμβιβαστική πρόταση, αναλαμβάνοντας μάλιστα διαμεσολαβητικό ρόλο για να «μαλακώσει» το σκληρό ΔΝΤ που δεν δέχεται ισοδύναμα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και οι διαφορές σε μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ.

Την Τετάρτη πάντως ο Μάριο Ντράγκι επέλεξε να μην πάρει κάποια απόφαση, παραπέμποντας τις τελικές αποφάσεις της ΕΚΤ για την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της παράτασης του ελληνικού προγράμματος, αφήνοντας ουσιαστικά ένα τελευταίο περιθώριο για να βρεθεί λύση και να έρθουν σε συμφωνία οι πιστωτές με την ελληνική κυβέρνηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από την κυβέρνηση, η ΕΚΤ από την πλευρά της συνεχίζει να συντηρεί το «μπαμπούλα» του capital control το οποίο θεωρείται πολύ πιθανό πλέον εφόσον η Φρανφούρτη αποφασίσει κούρεμα των εγγυήσεων, στερώντας και την τελευταία ανάσα αέρα από την ελληνική οικονομία που συνεχίζει να ματώνει από τις εκροές καταθέσεων ολόκληρη την εβδομάδα.

Όπως και να έχει πάντως το κλίμα στο Eurogroup, όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι εξαιρετικά βαρύ για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ενώ το στίγμα των προθέσεών τους έσπευσαν να δώσουν με άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Bild τέσσερις ομόλογοί του μεταξύ των οποίων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το άρθρο της γερμανικής ταμπλόιντ περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο.

Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει: «Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ – χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται».

Τήρηση των δεσμεύσεων είναι και αυτό που ζητά ο κ. φαν Όφερτφελντ δηλώνοντας πως οι Έλληνες πρέπει για το συμφέρον του λαού και της οικονομίας τους «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα».

Στην απαραίτητη συμβολή του ΔΝΤ αναφέρεται και ο κ. Σάντζιους ο οποίος τάσσεται κατά του σχεδίου της Αθήνας που θέλει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Μια περαιτέρω πορεία χωρίς το ΔΝΤ είναι δύσκολο να την φανταστεί κανείς», υπογραμμίζει.

Τέλος ο κ. Μράμορ αναφέρεται συγκριτικά στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα» στην ίδια τη χώρα, έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κανείς και από την Ελλάδα.

Ήδη από την Τετάρτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ περιέγραψαν ουσιαστικά το σκηνικό που θα διαμορφωθεί στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προεξοφλώντας ότι η περίπτωση κάποιας συμφωνίας συγκεντρώνει εξαιρετικά μικρές πιθανότητες.

Το Eurogroup που θα συνεδριάσει την Πέμπτη «παραμένει ανοικτό στις ελληνικές προτάσεις» δήλωνε ο επικεφαλής του Eurogroup, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «το ζήτημα είναι αν οι προτάσεις αυτές θα φθάσουν εγκαίρως». «Χωρίς προτάσεις, δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε άποψη και κατά συνέπεια οι πιθανότητες για μια συμφωνία αύριο είναι ελάχιστες», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Τίποτα δεν είναι έτοιμο να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup» τόνιζε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τετάρτη.