«Συνεχίζουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες που δοκίμασαν τις αντοχές της κυβέρνησης. Ουσιαστικά και ο ίδιος παραδέχεται σε συνομιλητές του ότι οι πυρκαγιές αποτέλεσαν ένα δυνατό τεστ για την κυβέρνηση της δεύτερης τετραετίας. Το ενδιαφέρον που ειπώθηκε σε εσωτερική σύσκεψη που έγινε ήταν πως οι επιδόσεις έως αυτή τη στιγμή δεν ήταν οι προσδοκώμενες, αλλά στο πρωθυπουργικό επιτελείο με την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, αξιολογήθηκαν πρόσωπα και εξήχθησαν διάφορα συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Η εκτίμηση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με καλή πηγή εκτιμά ότι οι δύο απομακρύνσεις, τόσο του Νότη Μηταράκη από το πόστο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα όσο και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη που δεν έλαβε το χρίσμα της ΝΔ, θα κάνουν καλό μακροπρόθεσμα στην κυβέρνηση. Μάλιστα τόσο ο Στ. Παπασταύρου όσο και ο έτερος υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θεωρούν ότι αυτές οι δυο απομακρύνσεις θα επιδράσουν εκτονωτικά, μετριάζοντας το πολιτικό κόστος των εμφανών διαχειριστικών ελλειμμάτων στην πυρόσβεση. Το άκρως ενδιαφέρον όμως είναι πως πίσω από τις γραμμές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως όποιος δεν αντιλήφθηκε το βάρος της συγκυρίας με τα χιλιάδες καμένα στρέμματα, τις κατεστραμμένες περιουσίες, τους δύο νεκρούς πιλότους, δεν θα έχει τη στήριξη του ίδιου είτε σε κυβερνητικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Η δυσφορία για ακόμη ένα πρόσωπο

Πέρα από την απομάκρυνση Μηταράκη υπήρξε και ενόχληση έντονη μάλιστα για τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά. Και αυτό διότι ήταν υφυπουργός σε αυτό το υπουργείο από τη σύστασή του, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2021, και διετέλεσε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Άρα, λένε από κυβερνητικοί παράγοντες θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στην κρίση εν αντιθέσει με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια που αν και ψάχνονταν σε νέο πόσο αντέδρασε ικανοποιητικά για το πρωθυπουργικό σύστημα.

«Προχωράμε μεταρρυθμιστικά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι οι ρυθμοί τις επόμενες μέρες θα πέσουν λόγω και της αυγουστιάτικης ραστώνης, αλλά δεν θέλει να υπάρξει κρίση και να μπει με ηρεμία ο Σεπτέμβριος και να γίνει το ξεκίνημα με τη ΔΕΘ, σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψάχνει τον ή την αρχηγό του. Στην πρωθυπουργική ατζέντα υπάρχουν τρία σημαντικά νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Αίσθημα ανακούφισης

Το παρασκήνιο με την ανακοίνωση του Γιώργου Πατούλη ότι δε θα είναι υποψήφιος ήταν έντονο. Μέχρι όμως να ανακοινώσει ότι δε θα κατέβει στην περιφέρεια μετά το χρίσμα που έδωσε η ΝΔ στον Νίκο Χαρδαλιά υπήρξε αγωνία στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Αμέσως μετά υπήρξε αίσθημα ανακούφισης και ο ίδιος ο Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή με έμμεσο τρόπο εξήρε την στάση του Γ. Πατούλη και κυρίως την αξιοπρέπεια με την οποία υποδέχθηκε την κομματική επιλογή. «Ευχαριστώ όσους δεν στηρίξαμε, με αξιοπρέπεια αντιμετώπισαν την επιλογή μας», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος τόσο στον Γ. Πατούλη όσο και στον Παναγιώτη Νίκα τον οποίον επίσης δεν στήριξε η ΝΔ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το αίτημα του Πατούλη στη ΝΔ

Μπορεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές να απέχουν μια ανάσα και ο Γιώργος Πατούλης να έχει βγει εκτός κάδρου, ωστόσο δεν έχει βγει εκτός πολιτικής. Έφτασε μια πληροφορία στ’ αυτιά μου και τη μοιράζομαι μαζί σας. Στις διαβουλεύσεις που έγιναν για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από τους γαλάζιους επιτελείς να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Μου είπαν πως δεν απορρίφθηκε το αίτημα. Ικανοποιήθηκε; Μπορεί να μην υπήρξε δέσμευση αλλά και μόνο που παραμένει στο τραπέζι, δεν αποκλείεται το όνομα του νυν Περιφερειάρχη να φιγουράρει στην λίστα των υποψηφίων της ΝΔ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Στην συμφωνία μέτρησε το γεγονός ότι ο Γ. Πατούλης εξακολουθεί να έχει μεγάλο έρεισμα στη βάση της ΝΔ.

Ο στόχος των 50.000 μελών plus

Από την κυβέρνηση να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών με ορίζοντα την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου και εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 16 Σεπτεμβρίου. «10 Σεπτεμβρίου Συμμετέχω» είναι το κεντρικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ γιατί, όπως στοχεύει και η καμπάνια «Το αύριο ξεκινά από εμάς». Στην πορεία προς την εκλογική διαδικασία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναπτύξει και άλλες δράσεις σχετικές με τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Στόχος είναι η μέγιστη ενεργοποίηση της κοινωνίας και η μετατροπή της 10ης Σεπτεμβρίου σε πολιτικό γεγονός πέρα από τα κομματικά όρια και απευθυνόμενο στη νέα γενιά και την κοινωνική πλειοψηφία. Το ζητούμενο είναι πόσοι θα ψηφίσουν και ο στόχος είναι να ξεπεράσουν τις 50.000 αν και φαντάζει δύσκολο. Η καμπάνια ξεκινά μία μέρα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι τελικά το Διαρκές συνέδριο θα γίνει στις 2 και όχι την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου για να μην υπάρξουν και συνειρμοί με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και συμπέσουν και με κομματική εκδήλωση της Χαριλάου Τρικούπη και υπάρξει παρεξήγηση. Στις 2 του μηνός θα εγκριθούν και τυπικά οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος.

Την ώρα που οι απέναντι ψάχνονται…

Πάντως, η διαφορά στην οργάνωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι τεράστια. Τη στιγμή που στο κόμμα της Αριστεράς ψάχνουν ποιον θα στηρίξουν για δήμαρχο των Αθηνών, ο Κώστας Μπακογιάννης κατεβάζει συνδυασμό με 351 άτομα. Το ρεπορτάζ, πάντως, λένε πως αναθερμάνθηκε η περίπτωση του αθλητή Νίκου Παππά και όλα δείχνουν πως αυτό θα κοντράρει τον Μπακογιάννη στην Αθήνα. Ο Παππάς ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα που πείστηκε αλλά μετά έκανε πίσω και τώρα φαίνεται πως θα προχωρήσει βάσει αρχικού πλάνου. Δε φαίνεται να έχει γίνει πάντως καλή επικοινωνιακή διαχείριση της περίπτωσής του.

Τρέχουν στο ΠΑΣΟΚ για την Αθήνα

Και ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα ψάχνονται για το Δήμο της Αθήνας το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τον Χάρη Δούκα, τον τομεάρχη ενέργειας του κόμματος και καθηγητή του ΕΜΠ. Μάλιστα, στην Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο και στελέχη από τον συνδυασμό του Παύλου Γερουλάνου στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Επίσης, ήδη γίνονται και στοχευμένες κινήσεις για να στηριχθεί ο νέος υποψήφιος του κόμματος στην πρωτεύουσα και μάλιστα από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν πλησιάζει γνωστά πρόσωπα από τον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού για να υποστηρίξουν δημόσια την υποψηφιότητα Δούκα που αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η πρωτιά της Έφης

Πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου καταγράφεται σε μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της εταιρίας Good Affairs, η οποία διεξήχθη το διάστημα 18-22 Ιουλίου. Η Έφη Αχτσιόγλου προηγείται με 43% και ακολουθούν οι Παύλος Πολάκης (14%) που δεν είναι υποψήφιος, Ευκλείδης Τσακαλώτος (13%) Νίκος Παππάς και Σωκράτης Φάμελλος (7%) που κάποιοι τον θέλουν για υποψήφιο μια προοπτική που ενοχλεί όσους ήδη έχουν θέσει υποψηφιότητα και Στέφανος Τζουμάκας (3%). Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμούν την Έφη Αχτσιόγλου ανήκουν σε όλες τις ιδεολογικές τάσεις του κόμματος σε αντίθεση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το 81% των όσων τον προτιμούν επιθυμούν «αριστερή στροφή».

Τα αυξημένα επιτόκια ευνόησαν τα έσοδα της Πειραιώς

Η αύξηση των επιτοκίων που το τελευταίο διάστημα έχει επέλθει στην αγορά, ευνόησε και τα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 αλλά και συνολικά στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 488 εκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αυξημένα κατά 9% σε τριμηνιαία βάση και κατά 60% σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας τη θετική τάση των προηγούμενων τριμήνων, ενισχυμένα κυρίως από το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων, καθώς και από την αύξηση στους όγκους δανείων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 935 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση 58% σε ετήσια βάση.

Ο ρόλος των επιτοκίων και για τη Eurobank

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην περίπτωση της Eurobank, όπου στο πρώτο εξάμηνο του 2023 τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 56,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των νέων χορηγήσεων, των επιτοκιακών εσόδων από ομόλογα και παράγωγα προϊόντα από τις δραστηριότητες της τράπεζας στο εξωτερικό. Θα σας θυμίσω ότι τα αντίστοιχα έσοδα από τόκους στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν 667 εκατομμύρια ευρώ. Αυξημένο ήταν μάλιστα το καθαρό περιθώριο επιτοκίου στο φετινό πρώτο εξάμηνο στο 2,63% από 1,75% που ήταν στο ίδιο διάστημα του 2022.

Έντονη η κινητικότητα Περιφέρειας για τα έργα στον Φαληρικό Όρμο

Η περίφημη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων αλλά και ευρύτερης αναμόρφωσης του αστικού τοπίου, είχαν διακοπεί το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα αρκετά περιπετειώδες έργο, που έχει γνωρίσει πολλές και διαφορετικές διακυμάνσεις κατά την εξέλιξή του. Μάλιστα και η Άκτωρ που είχε αναλάβει την κατασκευή του έργου, είχε δηλώσει για ένα διάστημα ότι διακόπτει τις εργασίες. Όσο πλησιάζουν όμως οι αυτοδιοικητικές εκλογές τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Βλέπω και μαθαίνω ότι έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σωληνώσεις για το αποχετευτικό-αντιπλημμυρικό δίκτυο που πρόκειται να δημιουργηθεί εκεί. Επίσης, σήμερα η Περιφέρεια έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει κεντρικούς δρόμους που σχετίζονται με την εκτέλεση των έργων υποδομών για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Μάλιστα, δρόμοι όπως η Ποσειδώνος και η Συγγρού θα παραμείνουν κλειστοί έως και την Τετάρτη κατά τις βραδινές ώρες, προκειμένου να “τρέξουν” οι απαιτούμενες εργασίες.

Προς αξιοποίηση τα «φιλέτα» Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας

Ξεκινούν οι διαδικασίες αξιοποίησης για την ακίνητη περιουσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και συγκεκριμένα, μερικών από τα πιο εμβληματικά και προνομιακά ακίνητα στην Ελλάδα. Πρόκειται για κτίρια που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες εκτάσεις, στο κέντρο των πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 2.100 ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία – 1.477 συγκεκριμένα – ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Κατά την περίοδο που θα ακολουθήσει είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν συνολικά 18 διαγωνισμοί για αντίστοιχο αριθμό ακινήτων, κηρύσσοντας με αυτόν τον τρόπο τα «εγκαίνια» για την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών που αναζητούν νέους ιδιοκτήτες. Ανάμεσα σε αυτά είναι το πρώην ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια καθώς και ένα κτίριο 8 ορόφων επίσης στην Ομόνοια. Οι διαγωνισμοί γίνονται προκειμένου τα κτίρια που σήμερα βρίσκονται σε αρκετές των περιπτώσεων αναξιοποίητα και παραμένουν κλειστά, να μπορέσουν να γνωρίσουν δεύτερη νιότη, όπου πιθανότατα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα προχωρήσουν και σε διαδικασίες ανακαίνισής τους, δίνοντας νέα πνοή στο κτιριακό απόθεμα των ενόπλων δυνάμεων.

Η Ιντρακάτ προσέλαβε επιπλέον 70 άτομα

Αυξημένες απαιτήσεις και προσλήψεις 70 επιπλέον ατόμων από αυτά που απασχολούσε το 2021, έκανε πέρυσι η Ιντρακάτ. Φαίνεται ότι η νέα εποχή και η αλλαγή ισορροπιών στον όμιλο αύξησε τις ανάγκες για προσωπικό, ενώ η προσεχής απόκτηση του Άκτωρα και τυπικά, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το δυναμικό της. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία από την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που μόλις έδωσε στη δημοσιότητα η Ιντρακάτ, προκύπτει ότι πέρυσι προσελήφθησαν 163 άτομα, ενώ αποχώρησαν 93. Από αυτούς που προσελήφθησαν πέρυσι οι 78 ήταν άνδρες και οι 31 γυναίκες.