Θλίψη στο σύνολο της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, σε ηλικία 80 ετών. Μια Κυρία με Κ, κεφαλαίο, η δράση της οποίας θα μνημονεύεται για χρόνια. Ανεκτίμητο το έργο που αφήνει πίσω της, χάρις στη λειτουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Ελπίδα» που σώζει καθημερινά μικρούς πάσχοντες. Είχε δώσει, βλέπετε, «ιερή υπόσχεση» να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των παιδιών που παλεύουν με τον καρκίνο. Εκτός από τις πιο σύγχρονες κτηριακές και επιστημονικές προδιαγραφές, πρόσεξε ιδιαίτερα και την προστασία της ευαίσθητης παιδικής ψυχής. Είχε ζητήσει να φροντίσουν οι αρχιτέκτονες και οι εικαστικοί για την εικόνα που θα αποπνέει το κτηριακό συγκρότημα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται έως και σήμερα στην πρωτοπορία διεθνώς όσον αφορά τέτοιου είδους ιδρύματα. Η αισθητική προσέγγιση της ογκολογικής μονάδας και η απόδοσή της στους χώρους του νοσοκομείου θεωρείται παγκόσμια πρωτοτυπία.

Βγαίνει μπροστά ο πρωθυπουργός

Στην ελληνική πραγματικότητα, τώρα, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Πρέπει να διαχειριστεί μια κρίση διαρκείας γιατί με τις θερμοκρασίες που προσβλέπουν για το επόμενο διάστημα οι μετεωρολόγοι, οι φωτιές θα συνεχίσουν να κατακαίνε δάση και να καταστρέφουν περιουσίες. Με θερμοκρασίες 40 και 45 βαθμών τα δάση μπορούν να πάρουν φωτιά με το παραμικρό. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να βγει μπροστά ο πρωθυπουργός. Το είδαμε χθες με την τοποθέτησή του στο Κοινοβούλιο για την ψήφο των αποδήμων. Θα το δούμε και σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και όσα θα πει αλλά το διαπιστώσαμε και με τις κινήσεις του στις ημέρες της κρίσης.

Το βλέμμα στις περιφέρειες

Το μεγαλύτερο βάρος της ΝΔ θα δοθεί στις αναμετρήσεις για τις περιφέρειες. Η στρατηγική θα είναι αντίστοιχη των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι όχι μόνο να μη σηκώσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και να ξεπεράσουν τη δεδομένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές θα έχει και νέα ηγεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το στίγμα που επιθυμεί να δώσει) και του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσουν εκ νέου κλίμα πόλωσης και τοξικότητας, προκειμένου να επιφέρουν ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου.

Μύλος με Τεμπονέρα

Για το παρασκήνιο περί πιθανής υποψηφιότητας Διονύση Τεμπονέρα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με προτροπή μάλιστα των Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου για να υποστηριχθεί από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σας ενημέρωσα έγκαιρα. Βέβαια η Χαριλάου Τρικούπη χθες το διέψευδε και αντίθετα επιβεβαίωνε η Κουμουνδούρου. Μύλος. Τι λέει τελικά ο ίδιος; «Πριν από περίπου δύο εβδομάδες δήλωσα δημόσια ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν και είναι πεδίο συνεργασίας για την Αριστερά, ειδικά μετά το διπλό αποτέλεσμα των εκλογών. Ο δημοκρατικός κόσμος, ο προοδευτικός χώρος, θα έπρεπε να πηγαίνει σε συνεννοήσεις και συμπράξεις ώστε να αποτρέψουμε το υπαρκτό ενδεχόμενο ο μπλε χάρτης των βουλευτικών εκλογών να μεταφερθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εμμένει ο Τεμπονερας

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε στο Ρ/Σ Κόκκινο πως «πράγματι υπήρξαν επαφές, έχει ενημερωθεί και η ΠΓ του κόμματος. Ενδεχομένως κάποιοι αυτή τη στιγμή να έχουν αλλάξει τακτική και να επιλέγουν την κομματική περιχαράκωση, που αυτή τη στιγμή ευνοεί την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Συμπλήρωσε πως «όσοι απευθύνονται σε στελέχη της ΠΓ γνωρίζουν πολύ καλά την τοποθέτηση του καθενός μας. Τέτοια πρόταση προφανώς έγινε με σκοπό συνεννόησης για να υπάρξει κοινή υποστήριξη» και κατέληξε ότι «έχω ξεκάθαρα πει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας τομέας που δεν θεωρώ ότι μπορεί να ανταποκριθεί ο εαυτός μου».

Οι περιοδείες των υποψηφίων

Τα μπάνια του λαού αρχίζουν σιγά σιγά αλλά αυτή την εβδομάδα και τις δύο επόμενες του Αυγούστου, οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ (Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος) θα δουν στελέχη και κυρίως παράγοντες είτε του κόμματος είτε της αυτοδιοίκησης είτε των επαγγελματικών και κοινωνικών σωματείων για να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους. Ο Νίκος Παππάς έχει ήδη ξεκινήσει να βλέπει εκπροσώπους φορέων, ενώ οργανώνει πανελλαδικά το δίκτυο στήριξής του με βουλευτές και στελέχη. Η Έφη Αχτσιόγλου την Τετάρτη θα πάει στη Θεσσαλονίκη και μεταξύ των άλλων θα συναντηθεί και με πανεπιστημιακούς, σε εκδήλωση που της έχουν οργανώσει ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, Λόης Λαμπρινίδης και ο Νίκος Μαραντζίδης, και μετά θα μεταβεί στα Γιαννιτσά, την πολλή που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει οπωσδήποτε Ήπειρο ενώ θα προσπαθήσει να συνδυάσει τις διακοπές του, αρχής γενομένης από την Μεσσηνία, με συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις. Ο Στ. Τζουμάκας θα πάει για λίγο στην Εύβοια, αλλά τον περισσότερο καιρό, παρά τον καύσωνα, θα τον περάσει στο κλεινόν άστυ. Πάντως όλοι έχουν πάντως την τιμητική τους σε ραδιόφωνα, κανάλια, εφημερίδες για συνεντεύξεις.

Δούκας για Αθήνα

Μέσα στην εβδοµάδα αναµένεται, µετά και την παρουσίαση της «σκιώδους κυβέρνησης», να συµπληρωθεί και το παζλ των υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές. Μετά από συζητήσεις, τελικά, θα στηριχθεί για την Περιφέρεια Αττικής ο Γιάννης Σγουρός, ενώ στην Αθήνα όλα δείχνουν ότι υποψήφιος θα είναι ο Χάρης Δούκας. Παράλληλα, µετά τη διάταξη µάχης στη Βουλή, θα αρχίσουν να συµπληρώνονται και τα κενά στη Χαριλάου Τρικούπη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα ανακοινωθεί ως νέος εκπρόσωπος Τύπου, στη θέση του Δηµήτρη Μάντζου, ο Θανάσης Γκλαβίνας.

Κόκκινα δάνεια: Ανεξέλεγκτοι λειτουργούν στην Ελλάδα οι servicers

Αναπάντητο παραμένει επί της ουσίας το ερώτημα του «ποιος προστατεύει τελικά τους δανειολήπτες από τα funds» που οδηγούν στον εκπλειστηριασμό τα σπίτια όσων αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους, ακόμη κι αν έχουν αποπληρώσει όλο το κεφάλαιο και απομένουν μονάχα οι τόκοι. Θεωρητικά βάσει νόμου, η Τράπεζα της Ελλάδος λειτουργεί ως εποπτεύουσα αρχή ωστόσο στην πράξη οι περιπτώσεις που έχει παρέμβει το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας προς αυτές, είναι σχεδόν μηδαμινές. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σχεδόν στο σύνολό τους μεταβιβάζονται από τις τράπεζες στα funds. Πρόκειται για εταιρείες που εδρεύουν εκτός συνόρων και αγοράζουν αυτά τα «κόκκινα» δάνεια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αγοραστεί το δάνειο, είναι η εταιρεία να έχει κάνει ανάθεσή της πράξης αυτής σε κάποια από τις ελληνικές εταιρείες, οι οποίες αποκαλούνται servicers – είναι ο ενδιάμεσος, ώστε να τις εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Συνεπώς μιλάμε για μια τριγωνική σχέση. Δηλαδή το δάνειο φεύγει από την τράπεζα, το αγοράζει το fund που βρίσκεται στο εξωτερικό κι αυτό το ξένο fund έχει εκπρόσωπο στη χώρα μας, ο οποίος είναι στην πράξη μια εταιρεία ειδικού σκοπού, που διαχειρίζεται τα δάνεια αυτά. Οι services λοιπόν είναι που προβαίνουν στις ρυθμίσεις και τις επικοινωνίες, αυτοί ζητούν την είσπραξη των χρημάτων από τον κόσμο που χρωστάει και αυτοί προωθούν τους πλειστηριασμούς. Προφανώς και διέπεται θεωρητικά η λειτουργία τους από ένα νομικό πλαίσιο αλλά επί του πρακτέου εξακολουθούν να λειτουργούν με αδιαφανείς διαδικασίες. Συν τοις άλλοις, αποφεύγουν να απαντάνε γραπτώς στα αιτήματα και αιφνιδιάζουν τους δανειολήπτες με τις κατασχέσεις.

Μπάκος και Καϋμενάκης ετοιμάζουν χτύπημα στα media

Κινήσεις και στη σκακιέρα των media μαθαίνω ότι ετοιμάζουν οι Μπάκος και Καϋμενάκης, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κατώφλι εξαγορών σημαντικών ηλεκτρονικών μέσων που όπως όλα δείχνουν θα μεταβάλλουν το τοπίο στην αγορά. Εφόσον αυτό συμβεί οι δύο επιχειρηματίες θα δημιουργήσουν ένα πλέγμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου εκτός από την Ιντρακάτ και την Άκτωρ στις κατασκευές, τις τράπεζες Παγκρήτια και Attica, επιδιώκουν να στήσουν ένα μιντιακό hub με τη συγκέντρωση μέσων ενημέρωσης ευρείας αποδοχής. Στον αντίποδα και ο όμιλος Μαρινάκη βρίσκεται σε μία αντίστοιχη κατάσταση, έχοντας ήδη κάνει σημαντικά βήματα και όπως σας έχω ξαναγράψει με την προοπτική εισαγωγής της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αντίστοιχη κατεύθυνση με είσοδο στο Χρηματιστήριο φαίνεται ότι έχουν και οι ΜπάκοςΚαϋμενάκης, επιδιώκοντας να γίνουν οι μιντιάρχες -και όχι μόνο- της επόμενης μέρα στην Ελλάδα. Σύντομα αναμένονται περισσότερα σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση που θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ισορροπίες.

Νέα «καμπάνα» για πλασματικές εκπτώσεις

Ακούω ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα ανακοινώσει νέο πρόστιμο για μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών μέσα στην εβδομάδα. Σας θυμίζω ότι μόλις χθες έγινε γνωστή η επιβολή υψηλότατων χρηματικών προστίμων 1.440.000 ευρώ σε Πλαίσιο, Public και Praktiker. Και όπως μαθαίνω θα έρθει και νέα «καμπάνα» μέσα στην εβδομάδα, προκαλώντας εκπλήξεις και τριγμούς στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός δείχνει τις προθέσεις του για περιπτώσεις παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού, θέλοντας από νωρίς να αφήσει το στίγμα της δράσης του.

Εταιρεία συμμετοχών από τον εφοπλιστή Κωστή Κωνσταντακόπουλο

Πληροφορούμαι ότι ο εφοπλιστής και επικεφαλής της ναυτιλιακής, Costamare, Κωστής Κωνσταντακόπουλος έκανε ένα νέο βήμα με τη σύσταση εταιρείας συμμετοχών με πολλαπλό επενδυτικό προσανατολισμό. Η Quantum Management Holdings που έχει έδρα στο Παλαιό Φάληρο, αποτελεί την καινούργια κίνηση του εφοπλιστή με σκοπό τη δημιουργία ενός επενδυτικού πλέγματος σε επιχειρήσεις ενδιαφέροντος το επόμενο χρονικό διάστημα. Το μετοχικό κεφάλαιο της νεοσυσταθείσας εταιρείας με έδρα το Παλαιό Φάληρο είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Να σας θυμίσω ότι η ναυτιλιακή Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ ο εφοπλιστής έχει αναδειχθεί από τη Lloyd’s List ως «εφοπλιστής της χρονιάς».

Γκριμάλντι και Ηλιόπουλος περιμένουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την τύχη της συγχώνευσης της ΑΝΕΚ με την Attica Group (Blue Star Ferries), θα κρίνει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι δύο εφοπλιστές Γκριμάλντι και Ηλιόπουλος που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την είσοδο στην ANEK, ενώ ο Ηλιόπουλος έχει επιδιώξει να χαλάσει το deal της Attica με την Πειραιώς για να αποκτήσει μετοχική συμμετοχή, ο ίδιος περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία. Εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν εγκρίνει τη συγχώνευση των δύο ναυτιλιακών εταιρειών που κυριαρχούν στην επιβατηγό ακτοπλοΐα, δημιουργούνται νέα δεδομένα στην αγορά και πολλά μπορεί να αλλάξουν σύντομα καθώς και τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα και για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας, ο Ηλιόπουλος είδε να απορρίπτεται για δεύτερη φορά η πρότασή του για την απόκτηση της ΑΝΕΚ, ενώ με διάφορους τρόπους έχει προσπαθήσει να μεγαλώσει το εκτόπισμά του στην αγορά πέρα από τη δική του Seajets, με τη συμμετοχή του σε άλλες εταιρείες. Όλα λοιπόν στο επόμενο διάστημα είναι ανοιχτά και μπορεί να δούμε ακόμα και «καραμπόλες».

Αφοί Λεμονή: Μετά την Καλογήρου, άνοιγμα στα σκάφη

Μετά τα παπούτσια και τα γνωστά καταστήματα Καλογήρου, τα οποία αντιμετώπισαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια και τελικά τα εξαγόρασε ο Σάμι Φάις, τα αδέρφια Λεμονή έχουν δημιουργήσει εταιρεία μίσθωσης σκαφών αναψυχής. Αυτό μου λένε άνθρωποι που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη αγορά. Το επιχειρηματικό μικρόβιο φαίνεται ότι δεν φεύγει από τους δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι στη μετά Καλογήρου εποχή, έχουν ανοίξει τον βηματισμό τους προς νέα κατεύθυνση, απευθυνόμενοι σε μία αγορά με υψηλά περιθώρια κέρδους, η οποία χωρίς καμία αμφιβολία ευνοείται έντονα από την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.