Σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου ήταν συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Λατινικής Αμερικής ώστε να έχει πλήρη εικόνα για τις φωτιές. Θα επιστρέψει στην Ελλάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο και ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι. Πολλά αναμένεται να λυθούν από τον πρωθυπουργό με την επιστροφή του.

Ο δρόμος του Τσίπρα στις ΗΠΑ

Εδώ και μέρες κυκλοφορεί ότι ο Αλεξης Τσίπρας θα πάει στις ΗΠΑ εντός Αυγούστου και άρχισαν τα σενάρια. Ρώτησα να μάθω τι γίνεται και έχει ενδιαφέρον καθώς είναι αλήθεια αλλά δεν σχετίζεται με την πολιτική το ταξίδι. Θα διασχίσει coast to coast την Αμερική. Από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες με αυτοκίνητο. Θα πάει οικογενειακά με την σύντροφό του Μπέτυ και τα παιδιά τους, τον Ερνέστο και το Φοίβο. Και οι υποψήφιοι για την αρχηγία θα τρέχουν για σταυρούς.

Οι άλλες δυο υποψηφιότητες

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμα δυο υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα των υποψηφιοτήτων δεν έχει κλείσει, μετά τη λήξη των εργασιών της κεντρικής επιτροπής, αλλά τυπικά μπορεί να κατατεθούν έως το συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου. Η μια είναι του Διονύση Τεμπονέρα που ακόμα συζητείται και η άλλη του Σωκράτη Φάμελλου που απαντά σιβυλλικά κάθε φορά που ερωτάται αν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος, βέβαια, είχε κάνει πίσω λόγω των διαδικασιών, ενώ ο δεύτερος ενδεχομένως να θέλει να εκμεταλλευτεί το προβάδισμα που του δίνει η θέση του επικεφαλής της ΚΟ, την οποία κατέχει εδώ και λίγες εβδομάδες.

Η στρατηγική Παππά

Βασικές θέσεις του ενόψει της κούρσας των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, διατύπωσε ο Νίκος Παππάς, σε χθεσινή συνάντηση του με δημοσιογράφους, μετά και την επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας του στην Κεντρική Επιτροπή, το Σάββατο. Η μάζωξη για καφέ έγινε στο Βυζαντινό Μουσείο και εκεί εξέφρασε την άποψη του πως διεφάνη στην ΚΕ ότι το κομβικό ζήτημα-διαφωνία αφορά «το εύρος της παράταξης», με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η συνέχιση της διεύρυνσης είναι εκ των ων ουκ άνευ και βασική παράμετρος για επιστροφή του κόμματος στη διακυβέρνηση: «Αν δεν πάρει τους κεντρώους δεν θα εφαρμοστεί ποτέ η πολιτική πρόταση σου, δηλαδή δεν θα υπάρχει προοπτική διακυβέρνησης». «Εγώ δεν λέω ότι απευθυνόμαστε στο προοδευτικό Κέντρο, αλλά ότι οι άνθρωποι του προοδευτικού Κέντρου, που είναι μέρος της ταυτότητας μας, είναι οργανικό μας κομμάτι», ανέφερε, προσθέτοντας, αφενός πως «το κρίσιμο είναι ότι ο άνθρωπος του προοδευτικού Κέντρου δεν είναι ένας επισκέπτης-πελάτης, είναι κομμάτι της κοινής μας παράδοσης» και, αφετέρου, ότι η διεύρυνση δεν ξεκίνησε το 2019 αλλά το 2012.

Το ψευτοδίλημμα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση πως «δεν είναι ψευτοδίλημμα το Αριστερά ή Κέντρο» και ότι «δεν είναι μόνο ζήτημα απεύθυνσης, είναι και ζήτημα ταυτότητας του κόμματος». Εκεί είπε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ώστε να υπάρξει μια συντεταγμένη προεκλογική διαδικασία, ενώ θα επικοινωνήσει στο προσεχές διάστημα και με τον Στέφανο Τζουμάκα. Τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής debate μεταξύ των υποψήφιων ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον γύρω από το πολιτικό γεγονός της εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο επιτελείο του έχει κομβικό ρόλο ο Άγγελος Τόλκας, πρώην βουλευτής Ημαθίας, που θα είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία της υποψηφιότητας του Ν. Παππά και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου θα είναι ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Αγόρης.

Ο συνεταιριστής Καραμανλής

Μεγάλη συζήτηση προκλήθηκε χθες με την πληροφορία ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα είναι ο νέος πρέεδρος της ΣΕΚΕ ΑΕ που είναι ένας ιστορικός συνεταιρισμός που εξελίχθηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Να σας πω λίγα λόγια για την πρώην συνεταιριστική και ανώνυμη εταιρεία, την Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.). Είναι η τελευταία εναπομείνασα από το «μπουκέτο» των συνεταιριστικών οργανώσεων που είχε δημιουργήσει μετά την κατοχή ο συνεταιριστής και πολιτικός –επικεφαλής του Κόμματος Αγροτών Εργαζομένων– Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Να σας θυμίσω ότι η ΣΕΒΑΘ έκλεισε το 2009 και η ΣΕΚΑΠ πουλήθηκε αρχικά στον Ιβάν Σαββίδη και εν συνεχεία στην ιαπωνική Japan Tobacco. Η ΣΕΚΕ, που δημιουργήθηκε το 1947, επιβίωσε, αλλά μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Η δραστηριότητα της αφορά στη συγκέντρωση και την επεξεργασία ανατολικών καπνών, virginia και burley, τα οποία στη συνέχεια μεταπουλά σε καπνοβιομηχανίες σε 30 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει βιομηχανικές εγκαταστάσεις εκτός από την Ξάνθη, στη Βόρειο Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία -και, όπως η ΣΕΚΑΠ, έχει κάθετη βιομηχανική της δραστηριότητα. Γενικός διευθυντής -και πραγματικό αφεντικό της εταιρείας- είναι ο Αλέξανδρος Κοντός, πρώην βουλευτής και υπουργός Γεωργίας των κυβερνήσεων Καραμανλή!

Η ώρα του Γιώργου

Τα δικά του μηνύματα θα στείλει και ο Γιώργος Παπανδρέου από το Συμπόσιο της Σύμης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ρεθύμνου και ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής, στο Ωδείο Ρεθύμνου. Στην έναρξη του συμποσίου μίλησαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός και ιδρυτής του Συμποσίου Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Εφέτος το κεντρικό θέμα είναι «Ποιος Κόσμος το 2030; Ξεπερνώντας το Σύνδρομο του Ικάρου» και οι συνεδρίες θα επικεντρωθούν στις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων που άλλαξαν σημαντικά τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, την σύνθετη ενεργειακή μετάβαση, τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους που φέρνει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάγκη θεσμικής ενδυνάμωσης της δημοκρατίας σε μια εποχή ενίσχυσης των ακροδεξιών ρευμάτων. Επίσης, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η δύσκολη ανοικοδόμηση της χώρας, οι σχέσεις Κίνας-Αμερικής και οι εύθραυστες ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, το νέο τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετακόμιση του Κοντιζά από το Σύνταγμα στη Μύκονο

Στη Μύκονο μαθαίνω ότι αφίχθη ο Σωτήρης Κοντιζάς. Ο γνωστός σεφ και τηλεοπτικός παρουσιαστής του Master Chef ετοίμασε το επόμενό του επιχειρηματικό βήμα στο νησί, προσβλέποντας στην ισχυρή τουριστική κίνηση και στις υπεραξίες που προσφέρει στους επιχειρηματίες που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες. Έτσι, το Nolan θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος στο νησί των ανέμων, μετακομίζοντας κατά την καλοκαιρινή περίοδο εκεί από την οδό Βουλής στην περιοχή του Συντάγματος όπου είναι η βάση του Nolan και του ζαχαροπλαστείου Sweet Nolan. Η έναρξη στο Nolan της Μυκόνου έγινε στις 10 του μηνός, ενώ το κατάστημα της Αθήνας σταμάτησε -μέχρι νεωτέρας- τη λειτουργία του, με την ομάδα Κοντιζά να ετοιμάζει τα επόμενά της βήματα. Η επιστροφή του Nolan στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Και η Omega στη Μύκονο

Απόβαση στο νησί κάνει και η διάσημη εταιρεία ρολογιών Omega φέτος, δημιουργώντας εποχικό κατάστημα (pop-up), το οποίο θα έρθει να καλύψει τη ζήτηση που υφίσταται στη Μύκονο για είδη πολυτελείας αλλά και υψηλής ωρολογοποιίας. Ο ελβετικός οίκος κάνει και αυτός το δικό του αυτόνομο επιχειρηματικό βήμα εκεί, με το κατάστημα να βρίσκεται στην οδό Ματθαίου Ανδρόνικου στη χώρα του νησιού. Να σας θυμίσω ότι ο κύριος συνεργάτης τα τελευταία χρόνια για την Omega στη Μύκονο είναι το κοσμηματοπωλείο Ρουσσουνέλου. Εκεί έγινε και στη διάρκεια του Ιουνίου η μεγαλοπρεπής εκδήλωση εορτασμού για τα 75 χρόνια της σειράς Seamaster, με υψηλούς προσκεκλημένους όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Ναόμι Χάρις και ο Τζέσε Ουίλιαμς.

Ισχυρό ενδιαφέρον για το φιλέτο της Αττικής Οδού

Με έξι επιχειρήσεις και κοινοπραξίες προχωράει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Ο λόγος για την κοινοπραξία των Macquarie Asset Management HoldingsFincop Infrastructure, την κοινοπραξία Άκτωρ ΠαραχωρήσειςΆβαξMeridiam Eastern Europe Investments 4, την κοινοπραξία BrisaAuto Estradas de PortugalRubicone MincoIntrakat και την κοινοπραξία Vinci HighwaysVinci ConcessionsMυτιληναίοςMobility Partner, την Abertis Infraestructuras, τη ΓΕΚ Τέρνα. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη υποβάλλει τις προσφορές τους για να έχουν την δυνατότητα λειτουργίας, εκμετάλλευσης και συντήρησης της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια. Ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός τον Οκτώβριο του 2024 και ο νέος ανάδοχος να αναλάβει τα ηνία του οδικού άξονα, δίχως καθυστέρηση. Τα έσοδα της Αττικής Οδού το 2022 ήταν 197,3 εκατ. ευρώ από 176,8 εκατ. ευρώ το 2021, και τα κέρδη μετά φόρων έφτασαν στα 67 εκατ. ευρώ το 2002, έναντι 56,4 εκατ. ευρώ το 2021.

Δεύτερη καινούργια εταιρεία από τον Βιγκόπουλο

Μετά την πρόσφατη σύσταση της Novimed, σε ένα ακόμα βήμα προχώρησε ο γνωστός φαρμακοβιομήχανος, Αχιλλέας Βιγκόπουλος, ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία τεχνολογίας Grandoo. Το αρχικό κεφάλαιο σύστασης της εταιρείας είναι 100 χιλιάδες ευρώ. Για την ιστορία θα σας αναφέρει ότι η άλλοτε ελληνικών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανία Genepharm που ανήκει στον Βιγκόπουλο, το 2019 πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια της ιορδανικής MS Pharma. Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν τότε ότι το τίμημα της εξαγοράς είχε αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές έφταναν τα 30-40 εκατ. ευρώ.

Οι κρούσεις από Coca-Cola στον Σαββίδη

Το ενδιαφέρον της για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών στη Σουρωτή, είχε εκδηλώσει το προηγούμενο διάστημα. Σας θυμίζω ότι ο Σαββίδης έχει περίπου το 67% των μετοχών της Σουρωτής, ενώ η Coca-Cola 3E έχει το 12%. Ωστόσο η πλευρά Σαββίδη φάνηκε να μην είναι διατεθειμένη να πουλήσει το ποσοστό της παρά το γεγονός ότι η Σουρωτή δεν αποδίδει -έως τώρα τουλάχιστον- τα αναμενόμενα. Πάγια θέση πάντως του επιχειρηματία είναι ότι δεν πουλάει τη συμμετοχή του, όπως πρόσφατα είχε γράψει η στήλη. Ωστόσο τα δεδομένα καμιά φορά αλλάζουν, ενώ το ενδιαφέρον της Coca-Cola μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει. Εξάλλου η Coca-Cola είχε ενδιαφερθεί να αποκτήσει την πλειοψηφία και κατά το παρελθόν, με τον Σαββίδη ωστόσο να αποκτά το προβάδισμα και να καθίσταται εκείνος βασικός μέτοχος στην εταιρεία.