Η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης αποτελεί μια σημαντική είδηση και είναι άκρως ενδιαφέρουσα και σημειολογική. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση δυο άλλοτε «εχθρών» αποτελεί ένα σήμα και σε πολλά συστήματα, εντός και εκτός χώρα, κυρίως διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θέλει να δείξει ότι με τον κεντρικό Τραπεζίτη, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει να… χωρίσει τίποτα. Αυτό αποτελεί και ένα σημαντικό σήμα και προς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη, όπου και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την συνάντηση εργάστηκαν στο παρασκήνιο αθόρυβα δυο «προξενητές», ο ένας είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο άλλος ο Γιάννης Δραγασάκης, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, για τον οποίο όπως έμαθα τελικά άλλαξαν τα πλάνα και μετά από συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής.

Επίσης, ενδιαφέρουσα είναι και η σύνθεση της ομάδας που θα συνοδεύει τον Αλ. Τσίπρα: η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και ο Μιχάλης Καλογήρου, Διευθυντής γραφείου Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το μήνυμα Κοτζιά στο ΣΥΡΙΖΑ

Το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα ρίχνει ο Νίκος Κοτζιάς με μια ενδιαφέρουσα κίνηση που ήδη συζητείται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το ΠΡΑΤΤΩ μαζί με άλλες σοσιαλιστικές, οικολογικές και δημοκρατικές οργανώσεις καθώς και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο το χώρο της δημοκρατικής παράταξης προχωρά μαζί τους στη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου. Ανταλλαγής γνωμών. Διαμόρφωσης, όπου είναι δυνατό, κοινών προτάσεων. «Πριν από έξι μήνες προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ, η σαφώς ισχυρότερη δύναμη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Φόρουμ των δυνάμεων της κοινωνικής αλλαγής και της οικολογίας. Φόρουμ διαλόγου, ανταλλαγής σκέψεων και προτάσεων, και όπου είναι δυνατό και θεωρείται απαραίτητο, κοινών δράσεων. Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο θετικές εμπειρίες ως προς τη λειτουργία ενός τέτοιου φόρουμ, αφού ο Συνασπισμός με επιτυχία είχε αναλάβει πρωτοβουλία, πριν από δέκα χρόνια, για τη δημιουργία ενός ανάλογου Φόρουμ υπό τον συντονισμό του αείμνηστου Δήμου Τσακνιά», είναι το μήνυμα του ΠΡΑΤΤΩ.

Παράλληλα, η σταθερή άποψη του Ν. Κοτζιά όπως προκύπτει από την ανακοίνωση είναι ότι η ιδέα του Φόρουμ, του διαλόγου ανάμεσα σε προοδευτικές δυνάμεις, η ανταλλαγή ιδεών και η αναζήτηση των καλύτερων λύσεων για μια Ελλάδα της αλλαγής παραμένει επίκαιρη και αναγκαία. «Όπως αναγκαία θα ήταν και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια προσπάθεια και ακόμα περισσότερο να είχε αναλάβει εκείνος τις απαραίτητες πρωτοβουλίες καθότι έχει τόσο τις δυνατότητες, όσο και τον μηχανισμό και τα μέσα προκειμένου να τη στηρίξει και να την προωθήσει» σημειώνεται και θέτει και ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους: α) Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμμετάσχει με την ευθύνη που του αναλογεί και του την αναγνωρίζουμε, όποτε το αποφασίσει, και θα χαρούμε να το κάνει, β) Το ίδιο ισχύει για ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25.

Όμως η αιχμή είναι σαφής προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΡΑΤΤΩ του Ν. Κοτζιά. «Η πρόσφατη ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε, ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, δυσκολεύεται να συνεργάζεται με άλλους, ενώ ήταν ασυνεπής στην υλοποίησή συμφωνιών που έκανε. Δεν κράτησε ούτε τη συμφωνία με το ΠΡΑΤΤΩ τον Ιανουάριο του 2019, να συμπεριληφθούν στελέχη μας στα ψηφοδέλτιά του. Ακόμα χειρότερα, αποφάσισε να μην στηρίξει στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2019 υποψήφιους δημάρχους που είχε προτείνει το ΠΡΑΤΤΩ και είχαν κερδίσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο, αν και ο αντίπαλος προερχόταν σε όλες τις περιπτώσεις από την δεξιά (όπως στις Σέρρες, σε δύο δήμους στην Κρήτη κοκ). Από πλευράς μας, προχωράμε με τις άλλες δυνάμεις στη συγκρότηση αυτού του ΦΟΡΟΥΜ, διότι η αριστερά πάντα είχε ανάγκη τον διάλογο με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις και με δυνάμεις της οικολογίας. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα ανταποκριθούν και άλλες δυνάμεις και πριν απ’ όλους ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία και ο κόσμος του».

Τα γερμανικά think tanks στην Ελλάδα

Και επειδή σας ανέφερα πριν για Βερολίνο, κοίταξα να δω τι γίνεται με τα γερμανικά think tanks στην Ελλάδα που είχαν αρχίσει να δραστηριοποιούνται έντονα στην χώρα μας μετά το πρώτο μνημόνιο. Τα έξι αυτά ιδρύματα (παραρτήματα στην Ελλάδα) χρηματοδοτούνται από το γερμανικό κράτος ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα των κομμάτων στα οποία πρόσκεινται και παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους υπάρχει ένας άτυπος καταμερισμός της εργασίας.

Ήταν Μάιος του 2010 όταν το ίδρυμα των χριστιανοδημοκρατών «Κόνραντ Αντενάουερ» εγκαινιάζει τα γραφεία του στην οδό Μουρούζη. Το σοσιαλδημοκρατικό «Φρίντριχ Έμπερτ» που είχε παροπλιστεί επί κυβερνήσεων Σημίτη, δραστηριοποιήθηκε πολύ έντονα την περίοδο των μνημονίων. Τότε άνοιξαν ξανά γραφεία στην Ελλάδα, το «Φρίντριχ Νάουμαν» των Φιλελευθέρων, το «Ρόζα Λούξεμπουργκ» του αριστερού Die Linke και το «Χαίνριχ Μπελ» του κόμματος των Πρασίνων.

Είναι ενδεικτικό ότι για το 2012, χρονιά που η ελληνική κοινή γνώμη άρχισε να στρέφεται κατά της Γερμανίας λόγω του ρόλου που είχε στις διαπραγματεύσεις, το «Κόνραντ Αντενάουερ» έλαβε από το γερμανική κυβέρνηση επιχορήγηση 2,4 εκ. ευρώ και το «Φρίντριχ Έμπερτ» 2,6 εκ. Τα ιδρύματα «Φρίντριχ Νάουμαν», «Χαίνριχ Μπελ» και το «Χανς Ζάιντελ» των χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας από 834.000 ευρώ και το «Ρόζα Λούξεμπουργκ», 468.000 ευρώ.

Όλα τα ιδρύματα έχουν αναπτύξει επαφές με τα αντίστοιχα ελληνικά κόμματα και ενημερώνουν τους δικούς τους κομματικούς σχηματισμούς στη Γερμανία και κατ’ επέκταση τη Γερμανική κοινή γνώμη για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Φυσικά το καθένα πάνω στη βάση της δικής του ιδεολογικής οπτικής. Παράλληλα, λειτουργούν και ατύπως ως «ενδιάμεσοι» γερμανικών εταιριών σε σχέση με επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα της κρίσης.

1. Konrad Adenauer. Τα επίσημα εγκαίνια των γραφείων του πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2012 από τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως αναφέρεται και στην ταυτότητά του οι βασικές αρχές του Ιδρύματος που πρόσκειται στο CDU της Άνγκελα Μέρκελ, είναι ελευθερία, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Έλληνες εταίροι είναι το Ίδρυμα και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής και κατ΄επέκταση η ΝΔ, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων κ.α. Το Konrad Adenauer (KAS) δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς του πολιτικού διαλόγου, της μετανάστευσης και του προσφυγικού, της δημοσιογραφίας, καθώς και της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς και της επιχειρηματικότητας. Στα μέσα Μαΐου 2012 το Konrad Adenauer Stiftung επανεκκίνησε τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα και την Κύπρο με τη δημιουργία ενός γραφείου στην Αθήνα. Το KAS Αθηνών, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά για την χώρα, θέτει ως πρώτο στόχο την προώθηση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και μεταξύ των υπολοίπων εταίρων της Ε.Ε.

2. Friedrich Ebert. Ανήκει στις τάξεις του σοσιαλδημοκρατικού SPD και τα γραφεία του είναι στην οδό Νεοφύτου Βάμβα. Βρισκόταν στη χώρα μας από το 1976 και μέχρι να αδρανοποιηθεί την περίοδο Σημίτη, είχε στενούς δεσμούς με την ΠΑΣΚΕ, τη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα συνεργάζεται στενά με ΓΣΕΕ, ΕΛΙΑΜΕΠ, ΚΕΔΕ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΣΕΒ και άλλους φορείς. Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει το «Friedrich Ebert» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ένας άλλος τομέας ενδιαφέροντος του Ιδρύματος είναι η οργάνωση και συγκρότηση του κράτους και της διοίκησης.

3. Hanns Seidel. Το ίδρυμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Λιγότερο δραστήριο από το Konrad Adenauer, συνεργάζεται επίσης με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

4. Rosa Luxemburg. Το αριστερό think tank του γερμανικού Die Linke άνοιξε τα γραφεία του στην οδό Καλλιδρομίου, σχεδόν απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Στα εγκαίνιά του παρέστη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

5. Friedrich Naumann. Το Ίδρυμα με το όνομα του Γερμανού φιλελεύθερου πολιτικού και προτεστάντη πάστορα, άνοιξε τα γραφεία του στις 11 Απριλίου 2013 στην οδό Ομήρου.

6. Heinrich Böll. Το ίδρυμα Μπελ, είναι το γερμανικό πράσινο πολιτικό Ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με σκοπό να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση και στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Για έδρα του έχει επιλέξει τη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος ήταν οι οικολογικές πρωτοβουλίες, που όπως έλεγαν από το Ίδρυμα, είχε αναλάβει η δημοτική αρχή του Γιάννη Μπουτάρη και το γεγονός ότι έχει θέσει ως στόχο μια μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα του δήμου.

Το μνημόσυνο του τέως

Νέα σύναξη για το 40ήμερο μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει το προσεχές Σάββατο στη Μητρόπολη Αθηνών και όπως έμαθα θα παραστούν και ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ. Η επιμνημόσυνη δέηση θα πραγματοποιηθεί στη μητρόπολη Αθηνών -σε αντίθεση με το 9ήμερο που έγινε στο Τατόι- και αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί και θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα. Εντός της εκκλησίας θα βρεθούν μόνο οι προσκεκλημένοι της οικογένειας, που υπολογίζονται σε περίπου 250 άτομα. Κανονικά παρούσες στο μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα είναι οι αδελφές του, Σοφία και Ειρήνη. Την Κυριακή στον τάφο στο Τατόι θα τελεστεί σε κλειστό οικογενειακό κύκλο θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο.