Με αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, κατά τη δευτερολογία του.

«Είχα αποφασίσει να μιλήσουμε επί της ουσίας σήμερα, ώστε να γίνει σαφής ενημέρωση της Βουλής. Επέλεξα να μη σηκώσω τους τόνους καθότι θεωρώ ότι σε αυτό το κρίσιμο σημείο, σημασία έχει η τοποθέτηση όλων των κομμάτων με ειλικρίνεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός και ακολούθως έκανε λόγο για μια κοινή προσδοκία που συνδέει τις τοποθετήσεις των κ.κ. Σαμαρά, Θεοδωράκη και Βενιζέλου: «ότι η χώρα θα οδηγηθεί και σύντομα μάλιστα σε 3ο μνημόνιο».

«Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε. Μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση κι αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εν συνεχεία εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης: «Υπογράφατε ό,τι σας έφερναν χωρίς να διαπραγματευτείτε. Δεν θα ξεχάσω την τραγική ομολογία υπουργού ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει αυτό που ψήφισε», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η σημερινή διαπραγματεύεται «σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που εσείς ποτέ δεν είχατε». Αντίθετα, όπως είπε, «προσπαθούμε να κλείσουμε δικούς σας λογαριασμούς, δικές σας δεσμεύσεις, να κλείσουμε τα μνημόνια που εσείς υπογράψετε. Αγωνιζόμαστε για να δώσουμε και μια προοπτική για την επόμενη μέρα».

«Κ. Σαμαρά υπερασπιστήκατε σήμερα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλογο, αλλά τα υπερασπιστήκατε. Κι έχετε δίκιο να λέτε ότι μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν νέο δανεισμός για την αποπληρωμή χρέους. Γι’ αυτό παλεύουμε για αναδιάρθρωση του χρέους. Θα συνταχθείτε με μας ή τους δανειστές που ζητούν μεγαλύτερα πλεονάσματα;», ρώτησε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος συνέχιζε την επίθεση προς τον κ. Σαμαρά ρωτώντας τον «ποια είναι η ιερή αγελάδα του Δημοσίου; Οι καθαρίστριες που απολύσατε;», ενώ έκανε λόγο για «θράσος» του κ. Μητσοτάκη που δήλωνε ότι η πρόσληψη των καθαριστριών θα ήταν πρόβλημα για τη διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για υποκρισία: «Λέτε ότι προστατεύετε τον ιδιωτικό τομέα που εσείς διαλύσατε. Προστασία μεγάλη το 30% επίσημη ανεργία. Με τις απολύσεις και το “παγωμένο” ΕΣΠΑ προστατεύσατε τον ιδιωτικό τομέα;».

«Κ. Σαμαρά καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μόνο στην Κηφισιά», είπε ειρωνικά ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιανομή των βαρών. «Θέλουμε να τα αφήσουμε στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ κι όχι στους φτωχούς», είπε.

Όσον αφορά το ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι λογική της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εσόδων. Όμως «μεγάλο θέμα είναι η εισπραξιμότητα», καθώς «έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα».

Παράλληλα, «καταθέσαμε πρόταση για μείωση 2% στο ηλεκτρικό και την εστίαση», δήλωσε.

«Κ. Σαμάρα σήμερα είδαμε μια διαφορετική εκδοχή σας. Τον αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά, Σας είχαμε ξεχάσει ως αντιμνημονιακό από την εποχή του Ζαππείου και λίγο προεκλογικά», είπε ακολουθώς ο κ. Τσίπρας.

«Με βοηθάει η στάση της ΝΔ που τάσσεται εναντίον της πρότασης Γιούνκερ και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά», σημείωσε και πρόσθεσε πως «καταγράφω στα θετικά την πρότασή σας να μην δεχτούμε ως έχει την πρόταση των τριών θεσμών».