Σημαντικά οφέλη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη διατήρηση του «όχι» στο σχέδιο που κόμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτιμούν ότι αποκόμισαν στο Μέγαρο Μαξίμου από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση.

Παρά το γεγονός ότι κατά περιπτώσεις οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά στην Ολομέλεια της Βουλής, κάτι το οποίο επιχείρησε να κάνει με φειδώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η ουσία της σχεδόν πεντάωρης συζήτησης συνοψίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην τριτολογία του. Ουσιαστικά ομόθυμα τα κόμματα απέρριψαν το κείμενο Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, σημείωσε συμπερασματικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαρχής στόχευε αφενός στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης έναντι των δανειστών, μετά και το πακέτο σοκ που έφερε ο επικεφαλής της Κομισιόν, αφετέρου στην ενδυνάμωση της κυβερνητικής του συνοχής και τον εξαναγκασμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πάρουν σαφή θέση για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε εμφατικά ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν θα ψηφίσει νέο μνημόνιο», επανέλαβε ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η συμφωνία για συνολική λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση χωρίς σαφή πρόβλεψη για απομείωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, αποκαλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το μεγάλο αγκάθι που παραμένει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που είναι το χρέος.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει να στείλει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Μήνυμα προσήλωσης στη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης για λύση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, έκκληση στους εταίρους της χώρας να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό και το δίλημμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εάν θα στηρίξουν την πατριωτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για λύση ή θα υιοθετήσουν τις θέσεις των δανειστών απηύθυνε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι μοναδική ρεαλιστική πρόταση για την εξεύρεση μίας λύσης είναι αυτή της ελληνικής πλευράς.

«Με εξέπληξε αρνητικά η πρόταση που προσκόμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ωστόσο ότι πρόκειται για μαξιμαλιστικές θέσεις και κάνοντας λόγο για «κακό διαπραγματευτικό τρικ».

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η προσπάθεια για έντιμη λύση θα εκλαμβανόταν από κάποιους ως αδυναμία. Κυρίως όμως ότι οι τεχνοκράτες δεν θα κατανοούσαν ότι μετά από 5 χρόνια καταστροφής θα μπορούσε κάποιος βουλευτής να ψηφίσει κατάργηση του ΕΚΑΣ ή 10 μονάδες αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος» πρόσθεσε.

«Δυστυχώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά των θεσμών είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση στα όσα επιτεύχθηκαν με μεγάλη δυσκολία στη διαπραγμάτευση» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μία έναν κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους θεσμούς».

Από την πλευρά της, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή βούλησή της για ένα συμβιβασμό», ενώ ήταν «μια σαφής απόδειξη του σεβασμού της στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στους συνομιλητές της».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «το κρίσιμο σημείο της διαπραγματεύσεις είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και να τερματιστεί η σκληρή λιτότητα», επαναλαμβάνοντας την επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Με όλα αυτά είμαστε κοντά σε βιώσιμη συμφωνία; Με το χέρι στην καρδιά, παρά το πισωγύρισμα πεποίθησή μου είναι ότι τώρα είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ. Πρώτον γιατί είναι σαφές στην ευρωπαϊκή και κοινή γνώμη ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ρεαλιστικό πλάνο, δεν στέκεται με αδιαφορία στις ανάγκες των υπολοίπων εταίρων και στους κανόνες της ΕΕ. Δεύτερον γιατί παρά τις αντίθετες προβλέψεις αντέξαμε και επιμείναμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό.

Πλέον μετά και τη χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είναι σαφές σε όλους και στις αγορές ότι ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς αλλά για όλους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι 6 άξονες για τη συμφωνία

Τη στρατηγική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για 6 άξονες οι οποίοι είναι:

– Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα «που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

– Η απομείωση – αναδιάρθρωση του χρέους.

– Η προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού.

– Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της πλειοψηφίας.

– Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. «Είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και θα την νομοθετήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

– Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό-σοκ στην ελληνική κοινωνία, κινητοποιώντας και το λιμνάζον δυναμικό της.

«Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την κυβέρνηση», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ενώ θέλησε να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό «πως πρέπει να είναι ήσυχος». «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λυγίσει σε παράλογες απαιτήσεις. Η τακτική μας θα αποφέρει σύντομα καρπούς», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

«Η βασική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση προφανώς και αναλογεί στην κυβέρνηση. Αλλά σήμερα θα ήθελα να ακούσω και τη γνώμη της αντιπολίτευσης με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και με το χέρι στην καρδιά αν μας καλείτε να αποδεχθούμε την πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί ή αν συντάσσεστε εναντίον».

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης επανέφερε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, τονίζοντας ότι «δεν θα υποκύψουμε» και επέμεινε λέγοντας: «Όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήσατε δριμεία κριτική γιατί δεν υπογράφουμε τη συμφωνία και περνάει ο χρόνος. Τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητάνε να υπογράψουμε σας καλώ με την ίδια ακρίβεια να ξεκαθαρίσετε αν αποδέχεστε ή απορρίπτετε την προτεινόμενη συμφωνία».

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε την επίθεσή του, τονίζοντας ότι «κατανοώ την προσδοκία σας και τον κρυφό σας πόθο να δικαιωθείτε και να κρύψετε τις μεγάλες ευθύνες. Μην προσδοκάτε άδικα, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο.

«Και αν δίνουμε μάχη με αντίξοες συνθήκες είναι γιατί δεν δεχόμαστε όπως κάνατε 5 χρόνια τώρα να υπογράφουμε ότι μας φέρνουν», τόνισε.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να τελειώνουμε με τους λογαριασμούς σας και με τα Μνημόνια» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι η πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει όλα όσα κατά καιρούς είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα αναφέρθηκε ονομαστικά στον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Στο email Χαρδούβελη προβλέπατε και κατάργηση έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά και κατάργηση του ΕΚΑΣ μετά το 2016».