Πρόσκληση στον Γιώργο Παπανδρέου να συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση εξωτερικής πολιτικής που οργανώνει κάθε Ιανουάριο το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, έχει απευθύνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζαμάν».

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα πως αν δεν συμβεί κάτι έκτακτο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει να συμμετάσχει στο δεύτερο μέρος της συνάντησης που θα γίνει στην πόλη Eρζουρούμ της ανατολικής Τουρκίας.

Στη συνάντηση, που έχει καθιερωθεί από το 2008, συμμετέχουν περίπου 200 Τούρκοι διπλωμάτες που υπηρετούν σε πρεσβείες της Τουρκίας στο εξωτερικό ή σε στρατηγικής σημασίας διευθύνσεις στην Άγκυρα, αλλά και προσωπικότητες της διεθνούς ζωής.

H συνάντηση εξελίσσεται σε δύο φάσεις: η πρώτη αφορά στην επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και εκτιμήσεις των προοπτικών που διαγράφονται και η δεύτερη, την πιο λεπτομερή εξέταση αυτών των προοπτικών.
Την περσινή συνάντηση παρακολούθησαν ο υπουργός εξωτερικών της Ιαπωνίας, ο υπουργός εξωτερικών της Βραζιλίας και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, καθώς και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mαχμούντ Αμπάς ( Mahmoud Abbas).

Παράλληλα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό έχει προσκληθεί και η υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κατρίν Άστον (Catherine Aston), η οποία, επίσης, έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, εκτός απρόοπτου.

Η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην συνάντηση αυτή αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην πορεία που ήδη έχουν πάρει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρουν διπλωματικοί παρατηρητές στην εφημερίδα «Ζαμάν».