«Η θέση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στο Παρίσι είναι αυτή που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή: Είναι θέση ευθύνης όχι μόνο για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά θέση ευθύνης για το σύνολο της Ευρωζώνης και του ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real.

Ο υπουργός Εξωτερικών που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στο Παρίσι για τη σύνοδο του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναφερόμενος στη φραστική αντιπαράθεση Ελλάδας – Γερμανίας τόνισε ότι οι δύο χώρες δεν είμαστε αντίπαλοι, αλλά εταίροι και εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό, τη θωράκιση της ζώνης του ευρώ και την αξιοπιστία του κοινού μας νομίσματος.

Στο ερώτημα αν εμείς έχουμε να αντιπροτείνουμε μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε μία θέση η οποία αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει το ότι είχε το θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά η αξιοπιστία που ανακτήσαμε, τηρώντας με ευλάβεια τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι των εταίρων μας, μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις θέσεις μας και έναντι της κ. Μέρκελ.

Παράλληλα τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης, η Ελλάδα με τη Γερμανία, ή ο κ. Παπανδρέου με την κ. Μέρκελ. Δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είμαστε σε σύγκρουση».

Ο Δ. Δρούτσας σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είμαστε σε μία διαπραγμάτευση, αυτή τη στιγμή, για το πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την πρόκληση στην οποία βρίσκεται, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και εδώ οπωσδήποτε εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και θέσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών που «απείλησε» για την τρίτη δόση, ο Δ. Δρούτσας αφού σημείωσε ότι είναι δύσκολες οι στιγμές όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη, την Ευρωζώνη και το Ευρώ και ο καθένας μας οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός με τις δηλώσεις που κάνει, επεσήμανε ότι ο Αυστριακός υπουργός με νεότερη δήλωση ανασκεύασε την πρώτη.

Τέλος τόνισε ότι δεν αγνοεί κανείς ότι η Γερμανία στα οικονομικά θέματα είναι η κινητήρια δύναμη στην Ευρώπη. Αλλά, ακριβώς το γεγονός ότι η Ελλάδα τηρεί αυτές τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τους εταίρους μας με ευλάβεια, μας έχει δώσει την αξιοπιστία που είναι αναγκαία ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε και απέναντι στην κα Μέρκελ τις θέσεις μας.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η Γερμανία η Ελλάδα και όλοι μας είμαστε εταίροι. Το ότι υπάρχουν εδώ διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εργαστούμε από κοινού γι’ αυτόν το στόχο. Εάν υπάρχουν επιθέσεις, ας τις ονομάσω και έτσι, απέναντι στην Ελλάδα, θα τις αποκρούσουμε , όλοι πρέπει να μας λάβουν υπόψη, επειδή έχουμε δείξει σε όλους ότι είμαστε αξιόπιστοι και σοβαροί, συμπλήρωσε.