Κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ άσκησε την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει τα μνημόνια τώρα, γιατί βλέπει ότι τελειώνουν, και έχει αρχίσει τη νέα καραμέλα που είναι το κούρεμα του χρέους. Να πάει να κάνει κούρεμα χρέους όπως έκανε η Αργεντινή, που την είχε για πρότυπο! Ξέρεις κανέναν που να του χρωστάς και να πας να κουρεύεις μονομερώς και να μην σε κυνηγάει; Ούτε στις μεταξύ μας ούτε στις διεθνείς σχέσεις! Ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει αυτά που ξέρει! Δεν ήταν μέσα στις συζητήσεις, για να ξέρει τι ειπώθηκε και παραπληροφορεί το λαό. Είναι μεγάλη ντροπή το γεγονός ότι συμπεριφέρεται με επιπόλαιο τρόπο και υβρίζει και είναι ντροπή ότι όλως τυχαίως, για μία ακόμη φορά, χρησιμοποιεί τις ίδιες εκφράσεις με τη Χρυσή Αυγή. Μίλησαν για «θλιβερή εικόνα» για τον πρωθυπουργό και ήταν τα δύο μόνα κόμματα που το είπαν αυτό. Τι να πω; Πώς συμπίπτουν τόσο πολύ; Έχω έναν πάκο χαρτιά με συμπτώσεις απόψεων μεταξύ των δύο κομμάτων αυτών… Πάει ο πρωθυπουργός της χώρας στο εξωτερικό και τον λες επαίτη, προδότη, προσκυνημένο; Είναι εκφράσεις αυτές; Λέω ότι όταν είναι αντιπολίτευση κάποιος, δεν εκδίδει ανακοίνωση πριν επιστρέψει ο ηγέτης και σου πει τι έγινε. Έχουμε βρίσει εμείς με αυτόν τον τρόπο;», δήλωσε στον Βήμα FM η κ. Βούλτεψη.

Αναφερόμενη στη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, παρατήρησε πως «πήγε καλά, πάρα πολύ καλά. Άλλωστε, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να πάει διαφορετικά μια συνάντηση φίλων και εταίρων. Αλίμονο αν στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους εταίρους της Ε.Ε. θα κατέληγαν να παίρνουν άσχημη τροπή. Η κυρία Μέρκελ άκουσε όλα όσα είχε να της εκθέσει ο πρωθυπουργός, όπως ακριβώς τα εξέθεσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου και όπως είπε και η ίδια εκεί, είναι υποστηρικτική προς την Ελλάδα. Είπε ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στηρίξει την Ελλάδα και είπε πως όλα τα θέματα θα τεθούν σε διαβούλευση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων. Δεν είναι η κυρία Μέρκελ η τρόικα. Αλλά βεβαίως δίνουμε βαρύνουσα σημασία σ’ αυτά που λέει, ακριβώς γιατί η Γερμανία έχει έναν βαρύνοντα ρόλο και καλύπτει το 40% του προϋπολογισμού της Ε.Ε.»

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για φοροελαφρύνσεις και περισσότερες δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα και αν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι «πολλά θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση, διότι σε ένα γεύμα εργασίας συζητάς με τον εταίρο σου και για τα προβλήματά σου και γι’ αυτό η κυρία Μέρκελ στάθηκε και μετά στα θέματα της ανεργίας, του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και από όσα εσείς βλέπετε – και όχι η αντιπολίτευση, διότι βλέπει έναν τοίχο από τον οποίο πιστεύει ότι θα κόψει λεφτά – προχωράει ένα σχέδιο, το οποίο και εξελίσσεται. Από την ώρα που έχει αποφασιστεί από τους εταίρους μας, το 2012, να γίνει μια συζήτηση για το χρέος, η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έδωσε βάρος σε προϋποθέσεις, ώστε να φτάσουμε εκεί. Λέμε για το πλεόνασμα, το οποίο επιτεύχθηκε με το αίμα του ελληνικού λαού και από αυτό ασφαλίστηκαν οι ανασφάλιστοι, που είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Και έτσι γίνονται όλα τα βήματα, ώστε να φτάσουμε στη συζήτηση για το χρέος και να γίνει βιώσιμο και επίσημα.

Δεν έχει σηκωθεί κανένα αντάρτικο απέναντι στην τρόικα. Δουλειά μας είναι να συζητούμε με τους θεσμικούς εταίρους και να φέρνουμε σε πέρας τις συνομιλίες, με κάθε βήμα που κάνουμε να μη διαταράξει τις δημοσιονομικές ισορροπίες της χώρας και πάμε έτσι σε νέα ελλείμματα και χρέη. Και δεύτερον, να κάνουμε ό,τι κάνουμε με τη συμφωνία των εταίρων. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα αντάρτικο. Δεν τέθηκε χθες κανένα θέμα αμφισβήτησης στα σημεία και τους αριθμούς που δημοσιεύει κάθε φορά η Ελλάδα. Έχουμε διαφορετική εκκίνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς μας εταίρους και αυτό είναι το κρίσιμο κομμάτι. Άλλες φορές, πηγαίναμε στη Γερμανία και είχαμε τόσα πολλά ενοχλητικά ερωτήματα για την Ελλάδα. Χθες, οι δύο ερωτήσεις ήταν για τη Γαλλία και τα Σκόπια – όπου πρέπει να σας πω ότι δεν είχε πατηθεί το κουμπί της μετάφρασης και δεν καταλάβαμε τι ειπώθηκε και πρέπει να πούμε ότι ήταν το σκοπιανό τμήμα της Deutsche Welle και όχι γενικά. Δεν ήταν εκεί. Ο ομόλογός μου, ο Στέφαν Ζάιμπερτ, έψαχνε απεγνωσμένα κάποιον…»

Τέλος, η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στη δήλωση Γεωργιάδη, σημειώνοντας: «Θεωρώ πλέον – και το έχω πει – ανώτατο στάδιο γκεμπελισμού την αποσπασματική αναφορά σε κάποια θέματα. Γίνεται μια συζήτηση και στο πλαίσιο αυτής, αρπάζει κάποιος μια φράση και την κάνει σημαία. Αυτό είναι φασισμός, είναι η επιτομή, το ανώτατο στάδιό του. Αποσπασματική αναφορά έγινε, πήραν μια φράση από ολόκληρη συζήτηση και έκαναν ζήτημα. Κι έχω ασχοληθεί πολύ με την προπαγάνδα, οπότε ξέρω… Δεύτερον, δεν θα δαιμονοποιήσουμε τη γνώμη. Όποιος θέλει, τη λέει. Είναι φασίστες όποιοι τη δαιμονοποιούν! Και ας μην ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι τα στελέχη του που είναι εκατομμυριούχοι, έχουν ήδη βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, σε fund. Δεν μας ξαναθυμίζουν τον κατάλογο, τώρα που είναι και τέλος του μήνα; Ας φέρουν λοιπόν πρώτα αυτοί τα λεφτά τους απ’ έξω και ξανασυζητάμε».