Παρίσι, Βερολίνο, Βιέννη καλούν Αθήνα: «Ο Καμίνης μπορεί να αλλάξει την πόλη». Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο δήμαρχος του Παρισιού κ. Μπερτράν Ντελανοέ που ένωσε τη φωνή του, υπέρ του υποψηφίου δημάρχου του Δήμου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, μαζί με εκείνες του δημάρχου Βερολίνου κ. Κλάους Βοβεράιτ και της αντιπροέδρου των Πρασίνων στη Βιέννη κυρίας Μαρίας Βασιλάκου .

Το μήνυμα στήριξης του σοσιαλιστή που κέρδισε το 2001 τον δήμο του Παρισιού από τη Δεξιά, και επανεξελέγη στη δημαρχία, δεν ήρθε… ουρανοκατέβατο. Το επιτελείο του κ. Καμίνη κατά την κατάρτιση του προγράμματος του συνδυασμού «Δικαίωμα στην Πόλη» αναζήτησε λύσεις σε προβλήματα της ελληνικής πρωτεύουσας αξιοποιώντας τις εμπειρίες από τις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, Βιέννη, Βερολίνο και Παρίσι, και με τη βοήθεια του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΠαΣοΚ. Ο κ. Ντελανοέ, όπως πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος του Βερολίνου και η κυρία Βασιλάκου, περιέγραψε τον κ. Καμίνη ως έναν άνθρωπο που «έχει φιλοδοξίες για την πόλη του και είναι αποφασισμένος για καθημερινή δράση για τους συμπολίτες του». Σημείωσε μάλιστα ότι η προηγούμενη ιδιότητά του ως Συνηγόρου του Πολίτη «του επιτρέπει να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους προκειμένου να υπερασπιστεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους».

Εστιάζοντας στο πρόγραμμα του κ. Καμίνη για την Αθήνα, το χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και φιλόδοξο» , ενώ παράλληλα παρατήρησε ότι αυτό συνδυάζει «τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης για τις οποίες οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να είναι υπερήφανες. Συνδυάζει επίσης την πλούσια ιστορία της ελληνικής πρωτεύουσας με τα σύγχρονα στοιχεία, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή της». Μάλιστα ο κ. Ντελανοέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Αθήνα «έχει ανάγκη από έναν δήμαρχο τέτοιου βεληνεκούς. Εχει ανάγκη από έναν δήμαρχο ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σημερινής Αθήνας έτσι ώστε η Αθήνα να γίνει και πάλι μια σύγχρονη, διεθνής μητρόπολη, με σεβασμό στο περιβάλλον».

Λίγο προτού φθάσει το μήνυμα του γάλλου δημάρχου, μια ομάδα ενεργών πολιτών της Αθήνας, που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, έδινε θετική «ψήφο» στον κ. Καμίνη, κατηγορώντας τον κ. Κακλαμάνη ότι ψαρεύει στα «θολά νερά της Ακροδεξιάς». Με το μήνυμα ότι «δεν αλλάζουμε πόλη, αλλάζουμε δήμαρχο» επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων για να «μην αφήσουμε την πιο βίαιη μορφή ακροδεξιού λόγου να βάζει την ατζέντα στον πολιτικό διάλογο στην πόλη αυτή». Υπέρ Καμίνη τοποθετήθηκαν με δηλώσεις τους οι συγκοινωνιολόγοι κκ. Θανάσης Κόκκινος και Θάνος Βλαστός, από το κίνημα ποδηλατών ο κ. Παύλος Παναγιωτόπουλος , η πανεπιστημιακός κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Θανάσης Χειμωνάς, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας «neolaia.gr» κ. Νικόλας Μπαρδάκης , ο δημοσιογράφος κ. Στ. Κούλογλου, ο κ. Μάκης Κοψίδης, αλλά και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής Κώστας Διάκος και Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους Πράσινους και ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός (Δημοκρατική Αριστερά). Μάλιστα, με έμφαση η κυρία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι «την Κυριακή δίδεται μια μάχη κατά της ακροδεξιάς ιδεολογίας».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ