Τις κόκκινες γραμμές σε κόκκινες… κορδέλες κατάφερε να μετατρέψει σε ένα απόγευμα η κυβέρνηση τα θέματα που θα διαρρεόταν επί σειρά ημερών ότι θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο ταξίδι στο Παρίσι, το οποίο ξεκινά σήμερα για την ελληνική αντιπροσωπεία. Κατά τη διάρκεια όλης της χθεσινής ημέρας κατέστη πασίδηλο ότι από το Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν σε εξέλιξη, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση για τη Γαλλία, επιχείρηση να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών, τον οποίο στελέχη της κυβέρνησης είχαν ανεβάσει με δημόσιες εμφανίσεις τους.

Πρώτα η κυβερνητική εκπρόσωπος απαρνήθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον όρο κόκκινες γραμμές που είχε κατά κόρον χρησιμοποιηθεί τον τελευταίο μήνα από βουλευτές της συγκυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «σκληρή διαπραγμάτευση», «προετοιμασία για πόλεμο» και άλλα πολλά. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ χθες η κ. Βούλτεψη σημείωσε χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Η κυβέρνηση πάει στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί.

Το απόγευμα επήλθε το επισφράγισμα της κυβερνητικής κυβίστησης με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, εξερχόμενο του Μεγάρου Μαξίμου να σημειώνει χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση πάει στο Παρίσι χωρίς κόκκινες γραμμές. «Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε πως οι επαφές που θα υπάρξουν θα αποτελέσουν πρόδρομο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και επεσήμανε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η αξιοπιστία της χώρας γιατί αν αυξήσουμε την αξιοπιστία μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Παράλληλα έβαλε φρένο στις όποιες συζητήσεις έχουν διακινηθεί για φοροελαφρύνσεις, τονίζοντας ότι δεν βρίσκονται στην ελληνική ατζέντα, εκτός και αν το θέμα τεθεί από την πλευρά της τρόικας, οπότε η ελληνική αντιπροσωπεία θα είναι έτοιμη να απαντήσει.

Την ίδια ώρα, αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο Κόνορ έστελνε για μία ακόμη φορά στις καλένδες τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο ελάφρυνσής του, τις οποίες έχει επικαλεστεί ουκ ολίγες φορές το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά εν μέσω θέρους, ως «άλλοθι» για το πολυνομοσχέδιο που πέρασε στο β’ θερινό τμήμα της Βουλής.

Για το κυβερνητικό επιτελείο το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να πείσει στις συζητήσεις με την τρόικα ότι πρέπει οι Βρυξέλλες να αντιληφθούν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα και να πράξουν ανάλογα για την εξασφάλιση πολιτικού χρόνου στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η αποτελεσματικότητα και η… πειθώ της ελληνικής αντιπροσωπείας αναμένεται να φανούν ουσιαστικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από το περιβάλλον του Μαξίμου, συνεκτιμώντας ότι το φθινόπωρο μπαίνει με έντονη προεκλογική οσμή, χαρακτηρίζουν κομβικής σημασίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό την παρουσία και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ειδικά την ώρα που την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε πυρετώδεις διαδικασίες προετοιμασίας για την παρουσίαση ενός συνολικού εναλλακτικού οικονομικού προγράμματος σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ασχέτως αν κρίνεται από πολλούς ανεφάρμοστο, αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.