Για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τα πεπραγμένα της ελληνικής Προεδρίας μίλησε η Φεντερίκα Μογκερίνι της συνόδου υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Έντεκα χρόνια πριν, εδώ στη Θεσσαλονίκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε τη δέσμευση να προχωρήσει με την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό παραμένει προτεραιότητα», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρόσθεσε ότι «τόσο η ελληνική όσο και η ιταλική Προεδρία, που ξεκινάει από την 1η Ιουλίου, εργάστηκαν και θα συνεχίσουν να εργάζονται για την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής».

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα τόνισε ότι «τώρα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά θα πρέπει να είμαστε και αξιόπιστοι από την ευρωπαϊκή πλευρά και να προχωρήσουμε στον δρόμο της διεύρυνσης».

Η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας αφού σημείωσε ότι «θα κάνουμε (ως Προεδρία) μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ό,τι μπορούμε για όλες τις χώρες (των Δ.Βαλκανίων)», υπογράμμισε: «Όλες βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή τους πορεία και όλες έχουν κάνει εξαιρετικά καλά βήματα τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει αυτό να τους αναγνωριστεί, θα πρέπει να τις ενθαρρύνουμε και να τις στηρίξουμε. Όλες βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο αλλά όλες θα πρέπει να προχωρήσουν τώρα. Και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Η κ. Μογκερίνι ανέφερε ακόμη ότι προτίθεται να επισκεφθεί τις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της ιταλικής Προεδρίας.