Την άποψη ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει αλλά ότι έχει διανυθεί το πιο δύσκολο μέρος του δρόμου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Ινστιτούτου.

Όσον αφορά το θέμα του κουρέματος ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι οι συζητήσεις περί κουρέματος δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας, αναφέροντας σε αυστηρό ύφος ότι θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει κινήσεις που να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και όχι να την καταστρέφουν.

«Σας θυμίζω ότι ο πρώτος που μίλησε για κούρεμα στο ελληνικό χρέος ήμουν εγώ. Αλλά για να ξαναγίνει κάτι τέτοιο πρέπει η Ελλάδα το 2014 να έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Τότε θα συζητήσουμε για νέο κούρεμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σοίμπλε, τονίζοντας ότι εάν η Ελλάδα ζητήσει κούρεμα από τον μηχανισμό στήριξης τότε πρέπει να απαρνηθεί τους κανόνες λειτουργίας των εγγυήσεων.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα για τη βελτίωση των οικονομικών δομών, τόνισε ότι η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητα της και ότι μειώνονται οι ανισορροπίες, αν και υποστήριξε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία.

Όπως είπε, πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι κρατικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και να ανοίξουν οι αγορές ενώ σημείωσε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να συμμετάσχουν στη βιώσιμη ανάπτυξη

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις χώρες να αυτοβοηθηθούν, αυτή είναι η αρχή μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα πρόγραμμα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις για να επανέλθουν οι χώρες σε βιώσιμη τροχιά» είπε ο κ. Σόιμπλε.

«Η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να βοηθήσει και ο δημόσιος τομέας. Η Γερμανία θα παρέχει τεχνογνωσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δανειοδότηση και να μειωθεί και το κόστος χρηματοδότησης.

Ο γερμανος υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε το Ταμείο Ανάπτυξης στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα στο ταμείο αυτό ενώ στο τέλος της ομιλίας του έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, αναφέροντας πως «η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Ευρώπης. Υπολογίζουμε στους Έλληνες».