Πρόταση νόμου για την κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων πριν και μετά την κήρυξη απεργίας, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Με την πρόταση νόμου αντικαθίσταται το ισχύον άρθρο με διάταξη, η οποία ορίζει ότι «η πολιτική επιστράτευση ή η με οποιονδήποτε τρόπο επίταξη των υπηρεσιών απεργών απαγορεύονται απολύτως, είτε πριν είτε μετά την κήρυξη της απεργίας. Πολιτική επιστράτευση που έχει κηρυχθεί και δεν έχει ανακληθεί παύει να ισχύει».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην αιτιολογική έκθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του 1983, σύμφωνα με την οποία «η κατοχυρούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 22) ελευθερία της εργασίας επιτρέπεται να καταλυθεί με την επιβολή επίταξης προσωπικών υπηρεσιών μόνον στις περιπτώσεις που αναφέρονται περιοριστικά στο άρθρο 22 του Συντάγματος, ήτοι για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

«Η πολιτική επιστράτευση απεργών είναι μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, αφού παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος για απεργία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει ότι «η προφανώς παράνομη και αντισυνταγματική διεύρυνση των περιπτώσεων επίταξης (και μάλιστα απεργών), όταν διεξάγεται ταξική και συνδικαλιστική πάλη εντός των θεσμών της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και προοιωνίζεται ενδεχόμενη νίκη των εργαζομένων, καταργεί τη δημοκρατική νομιμότητα και το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της απεργίας».

Αναφέρεται εξάλλου ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ενεργοποιεί το χουντικό Προεδρικό Διάταγμα 506/1974 «περί γενικής επιστρατεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», που διαιωνίζει τις πρακτικές της δικτατορίας σε δημοκρατική περίοδο.

Ειδικά για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την πρόταση νόμου αναφέρουν ότι συνιστά ένα νέο ποιοτικό άλμα στον κατήφορο του αυταρχισμού, που εισάγει νέος είδος εκτροπής από τη συνταγματική νομιμότητα, αφού αποτελεί προληπτική επιστράτευση εργαζομένων προτού τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα λάβουν τη σχετική για την απεργία απόφαση.