Καμία κεντρική τράπεζα δεν επενδύει σε δομημένα ομόλογα γιατί είναι πολύ επικίνδυνα προϊόντα, κατέθεσε στην εξεταστική για τα ομόλογα ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γκαργκάνας επέρριψε παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή ότι δεν προχώρησε σε επανασύσταση της -αδρανοποιημένης μετά το 2004- ειδικής επιτροπής που εποπτεύει τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο N. Γκαργκάνας απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στο ερώτημα αν ήταν γνωστό στους αρμόδιους της Τράπεζας ότι ξαφνικά συσσωρεύονταν ταυτόχρονα προς εκκαθάριση μεγάλος όγκος νέων δομημένων σύνθετων προϊόντων, διαφορετικών από τα μέχρι τότε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι αν η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας λειτουργούσε κι είχε ελέγξει τα στοιχεία επενδυτικών επιλογών των διαχειριστών των ασφαλιστικών φορέων, θα είχε αντιληφθεί πως προκύπτει μείζον ζήτημα από την επιλογή επένδυσης σε νέους δομημένους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, που αντίθετα με τις ρητές προβλέψεις του νόμου δεν αποτιμώνται στην ΗΔΑΤ.

Νωρίτερα, στην επιτροπή κατέθεσαν οι πρώην πρόεδροι του ΤΑΠΑΕ «Η Εθνική» και του Ταμείου Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων κ.κ. Γ. Χατζής και Β. Βαβυλουσάκης.

Με βάση την ενημέρωση από το ΠΑΣΟΚ, και οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν ότι τα ομόλογα τα αγόρασαν μετά από προτροπή χρηματιστηριακής εταιρίας θυγατρικής της πωλήτριας Τράπεζας (Εθνική) χωρίς διαπραγμάτευση και χωρίς ερώτημα στις αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες της ΤτΕ, στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.