Μετά το σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των ονομάτων πρώην βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικές αποδοχές, βουλευτές των οποίων τα ονόματα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο άρχισαν να αναδιπλώνονται και με παρεμβάσεις τους προσπαθούν να «τα μαζέψουν», ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο τύπου της βουλής.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «για να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που αφορά σε αποδοχές δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση του προέδρου της βουλής και του υπουργού Οικονομικών» και διαβεβαιώνει ότι «τέτοια απόφαση ουδέποτε εκδόθηκε, ούτε βεβαίως πρόκειται να εκδοθεί».

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών την τελευταία διετία έχουν υποστεί μειώσεις που υπερβαίνουν το 45% ετησίως καθώς και η δήλωση του προέδρου της βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου ο οποίος καλούσε όλους «να συναισθανθούν τις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος».

«Προκλητική και απαράδεκτη» χαρακτήρισε την αξίωση κάποιων βουλευτών να λάβουν αναδρομικές αποδοχές, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας. Μιλώντας με δημοσιογράφους επεσήμανε ότι «σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο, που περικόπτονται εισοδήματα εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών και δοκιμάζονται οι αντοχές τους, η διατήρηση παρόμοιων αξιώσεων δεν μπορεί επ ουδενί να γίνει αποδεκτή».

Επίσης ο κύριος Τασούλας ενημέρωσε ότι κανείς εν ενεργεία βουλευτής της ΝΔ δεν εγείρει αξιώσεις για καταβολή αναδρομικών, παραπέμποντας μάλιστα σε σχετικές δηλώσεις που έχουν ήδη κάνει οι κύριοι Παναγιώτης Μελάς, Νικολόπουλος, Μιχάλης Μπεκίρης και Γιάννης Πλακιωτάκης , ενώ σχετικά με τον Θεόφιλο Λεονταρίδη το όνομα του οποίου υπήρχε στη σχετική λίστα, είπε πως τον διαβεβαιώσει ότι δεν έχει υποβάλλει αγωγή κατά του δημοσίου.

Μάλιστα ο κύριος Παναγιώτης Μελάς έσπευσε σε δηλώσεις του να τονίσει ότι δεν πρόκειται να εμμείνει στη διεκδίκηση αναδρομικών και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή των πρώην βουλευτών, το ποσό που θα πάρει ο ίδιος θα το διαθέσει στο ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος στην οποία δηλώνει «σε μία περίοδο που οι πολίτες κάνουν επώδυνες θυσίες η τυχόν επιμονή ορισμένων στη διεκδίκηση αναδρομικών από βουλευτικές αποζημιώσεις δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού διατυπώσει την ξεκάθαρη θέση να μην διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή αναδρομικών, συναισθανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας».