Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων συναντώνται σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

Επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση, όπως και στην προηγούμενη, θα τεθούν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και η προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο κ. Προβόπουλος έχει επανειλημμένα αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να πείσει ότι αυτή τη φορά η χώρα θα τηρήσει κατά γράμμα τις δικές της υποχρεώσεις, δηλαδή το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών, και να καταρτίσει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τη στρατηγική της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο είναι οι εθνικοί στόχοι, που πρέπει πάση θυσία να επιδιώξει η χώρα: η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στη δημοσιονομική διαχείριση, με ρυθμούς υψηλότερους απ’ ό,τι προβλέπεται, και συντομότερη ανάκαμψη και ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κυρίων Παπαδήμου και Προβόπουλου, όπως γράφει το 24h.gr, θα βρεθούν και οι διαπραγματεύσεις, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, καθώς και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των ζημιών που θα καταγραφούν από το PSI plus.

Η κυβέρνηση θα θέσει στην τρόικα το αίτημα για μείωση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από το 10% στο 9%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθούν οι ανάγκες σε κεφάλαια, λόγω του PSI, αλλά και των νέων προβλέψεων που θα αναγκαστούν οι τράπεζες να διενεργήσουν καθ΄ υπόδειξη της Τράπεζας της Ελλάδος, βάση της έκθεσης της Blackrock για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.