«Το έργο μας είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική διάρκεια της κυβέρνησης», είπε ο νέος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών ειδήσεων στη Βουλή.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε «η επεξεργασία του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2012 βρίσκεται σε τελικό στάδιο» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, καθώς όπως είπε «μετά την υιοθέτηση του προγράμματος θα καταρτιστεί νέα δανειακή σύμβαση».

Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι:

-Η διασφάλιση με τη συνεργασία της ΕΚΤ και του EFSF της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών

-Νέο μισθολόγιο, αποκρατικοποιήσεις, κλειστά επαγγέλματα, αξιολόγηση φορέων του δημοσίου τομέα, μείωση των τιμών των φαρμάκων και εξασφάλιση του ελεύθερου ωραρίου των φαρμακείων

-Διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση των εξαγωγών, προώθηση σχεδίων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

– Άμεση δημοσίευση της δημόσιας διεθνούς αναγγελίας για το PSI

-Η κατάργηση περιττών φορέων και η μείωση της σπατάλης, το σχέδιο νόμου για την πειθάρχηση των δημοσίων υπαλλήλων και η βελτίωση της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος

-Κύρωση της σύμβασης που ρυθμίζει εγγυήσεις του δημοσίου προς τις τράπεζες

– Κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012

Ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ότι για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας, είναι αναγκαία η στήριξη από εταίρους και ένα νέο πρόγραμμα και, όπως είπε, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου προσδιορίζουν τις ενέργειες που διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Το υπουργείο Οικονομικών θα χειριστεί το σύνολο των κρίσιμων δράσεων για την εφαρμογή των δεσμεύσεών μας, καθώς η δανειακή σύμβαση καλύπτει με 130 δισ. ευρώ τις ανάγκες μας για τα επόμενα 3 χρόνια.

«Η αποτελεσματική εφαρμογή του PSI σημαίνει πως οι πληρωμές των τόκων θα μειωθούν σημαντικά και θα περιοριστεί η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων», είπε εκφράζοντας της ελπίδα ότι «η περίοδος κατά την οποία αυτή η κυβέρνηση θα έχει την διαχείριση των δημοσίων να μην είναι μια παρένθεση, αλλά γέφυρα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί μόνον εφόσον εφαρμοστούν οι αποφάσεις γι’ αυτό το σκοπό ζητείται η δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που τη στηρίζουν».

Όπως εξήγησε «η ζητούμενη δέσμευση είναι πρωτίστως για δικό μας συμφέρον, αποτελεί και υποχρέωση προς άλλους λαούς έναντι αλληλεγγύης που δείχνουν».

«Αναλαμβάνω στη δυσκολότερη στιγμή, έχω πλήρη συνείδηση ευθύνης, μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτή την αποστολή», κατέληξε ο νέος πρωθυπουργός, κάνοντας έκκληση στους δημόσιους λειτουργούς της χώρας να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.