«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για την τιμή που του έγινε, ο νέος πρωθυπουργός, δήλωσε ότι «η απόφαση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση αποτελεί σημαντικό βήμα συναίνεσης για τη σωτηρία της χώρας. Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη βασικών εθνικών στόχων».

Όπως είπε, στόχος είναι η «εκπλήρωση των υποχρεώσεων».

«Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που μου δίνεται», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αναλαμβάνουμε την ευθύνη γιατί διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

«Μπορούμε να επιτύχουμε με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών», είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι «οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Το διακύβευμα είναι η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί στο 9% του ΑΕΠ ως το τέλος του έτους, όμως όπως εξήγησε «παρά τη μείωση του ελλείμματος το δημόσιο χρέος αυξάνεται γιατί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν μειώθηκε επαρκώς».

«Πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος», τόνισε.

«Η μεγάλη αύξηση της ανεργίας είναι ένα από τα αποτελέσματα. Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται», είπε και πρόσθεσε ότι βασικό μέλημα της νέας κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της έκτης δόσης έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Ολόκληρο το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου