Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντιδράσεις γι το θέμα που έχει προκύψει με τα μπλοκάκια και τις ασφαλιστικές εισφορές, ακόμη και μετά τη νέα εγκύκλιο, καθώς όλο το βάρος πέφτει στους εργαζόμενους.

«Ο υφ. Εργασίας ως Αντουανέτα λέει στα μπλοκάκια να καταγγείλουν τους εργοδότες τους. Η αδιαφορία για τους εκτός Δημοσίου είναι εξοργιστική!», ανέφερε σε tweet του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Πετρόπουλος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Εφόσον ένας εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία θα πρέπει να τους εντάσσει και σε αναλυτική περιοδική δήλωση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα επιληφθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Με στόχο να διατηρήσει ενεργά τα «μπλοκάκια» αλλά και τα έσοδα του Δημοσίου και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε μερική βελτίωση της εγκυκλίου που είχε εκδώσει πριν από λίγες εβδομάδες, προβλέποντας τα εξής:

-Ελεύθεροι επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες θα καταβάλλουν εισφορές 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη (σύνολο 9,22% ως μισθωτοί), εάν ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τους ίδιους μέχρι την επίλυση της διαφοράς. Με την προηγούμενη εκδοχή της εγκυκλίου, εάν ο εργοδότης δεν δεχόταν τον επιμερισμό, ο εργαζόμενος θα κατέβαλε εισφορές 26,95% ως ελεύθερος επαγγελματίας, έως την επίλυση της διαφοράς.

-Η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει εισφορές επεκτείνεται και στις περιπτώσεις μισθωτών που εκδίδουν παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ, ο εργαζόμενος πληρώνει 9,22%. Η πρώτη εγκύκλιος προέβλεπε υποχρεωτικά, για τον εργαζόμενο εισφορές 26,95% (ως ελεύθερος επαγγελματίας).

Σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με την εγκύκλιο, υποχρέωση πληρωμής προκύπτει είτε μετά την κατάθεση ΑΠΔ από τον εργοδότη, ο οποίος καλείται να καλύψει το υπόλοιπο 17,88% (σύνολο 27,1% του εισοδήματος για κύρια ασφάλιση και υγεία), είτε από την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ. Ετσι, πλέον, μόνο εάν τίποτε από τα δύο δεν συμβούν, ο εργαζόμενος θα καταβάλλει εισφορές 26,95% ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Οι νέες «μειωμένες» εισφορές ισχύουν μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό, ο εργαζόμενος θα είναι ασφαλιστικά ενήμερος.