«Αντικρίζοντας ένα κολοβό κοινοβούλιο και μιλώντας ως υπουργός Οικονομικών αναρωτιέμαι ποια είναι η μοίρα του τόπου, τι μας περιμένει». Με αυτή τη φράση άρχισε την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς και την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

«Υποδέχθηκα με χαρά τη δήλωση Σαμαρά, που άνοιγε το παράθυρο συναίνεσης. Πόση διάρκεια είχε η συναινετική του διάθεση; Λίγων ωρών. Είναι κρίμα για τον τόπο. Ζητούν οι ξενοι πράγματα από τη χώρα, δεν ζητούν πράγματα από την κυβέρνηση. Η χώρα πρέπει να είναι αξιόπιστη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για επιθετική και νευρική ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι απολύτως ανακριβές ότι ο πρωθυπουργός, -ήμουν παρών-, είπε ότι ο λαός είναι κατά του ευρώ… έλεος… H Ελλάδα ήταν και είναι μέρος του ευρώ, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση, γι’ αυτό θεώρησα υποχρέωση μου μόλις προσγειώθηκα να δηλώσω ότι αυτό είναι κεκτημένο και αυτή η δήλωση, με όλους τους όρους που τη συνοδεύουν, έστειλε μήνυμα και στην κοινωνία και στο εξωτερικό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Είναι δυνατόν, υπό τέτοιες συνθήκες κρίσης, να ταλανιζόμαστε μεταξύ αναπόφευκτου και ευκταίου; Ο κοινός παρανομαστής είναι η ευθύνη και η συναίνεση. Τα 2 μεγάλα κόμματα συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και ότι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας και ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, για την οποία φτύσαμε αίμα», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Βενιζέλος,

«Εμφανίζεται το παρελθόν του παρελθόντος, ως ελπίδα του μέλλοντος», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θέλει να συνεχίσει επίμονα κομματικά, «αλλά η χώρα πρέπει να έχει συνταγματικό όργανο, που είναι η κυβέρνηση. Δεν νοείται η χώρα να είναι ακυβέρνητη.

Δεν αντέχω την κατάσταση αυτή, δεν είναι δυνατόν να αγωνιζόμαστε να πείσουμε τους εαυτούς μας για το αυτονόητο, την ώρα, που η χώρα διατρέχει κίνδυνο. Η διάθεση της κυβέρνησης για συναίνεση είναι αδιατάρακτη, δεν θα φύγουμε από αυτή τη γραμμή, είναι υποχρέωση μας και είναι κρίμα, που η διαδικασία τραυματίζεται από την αποχώρηση του κυρίου Σαμαρά, ο οποίος ήρθε μετανιωμένος ίσως για τη δήλωση, που έκανε πριν από λίγες ώρες. Ελπίζω να επανέλθουν», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.