«Πρώτο καθήκον μας όταν αναλάβαμε ήταν να αποτρέψουμε την χρεοκοπία. Σηκώσαμε αυτό το βάρος και το βγάλαμε πέρα. Αναλάβαμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ξεκινώντας την ομιλία του μετά τις δραματικές εξελίξεις των πρώτων ωρών.

«Εδώ και δύο χρόνια τρέχουμε ασταμάτητα για να κρατηθεί η Ελλάδα στα πόδια της και είμαστε υπερήφανοι για ότι έχουμε καταφέρει. Ξέρουμε ότι η χώρα κάνει έναν τιτάνιο αγώνα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το σημείο εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης».

«Στόχος ήταν και είναι να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία και να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση μισθών και συντάξεων», εξηγώντας ότι όταν εφαρμοστεί η νέα συμφωνία «θα σημάνει το κλείσιμο της περιόδου ανασφάλειας που πέρασε ο λαός».

«Ένα ποσό της τάξης των 100 δισ. ευρώ θα φύγει από τις πλάτες μας και έτσι πετυχαίνουμε μια πιο δίκαιη κατανομή βαρών», είπε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι «η συμφωνία αυτή είναι δικαίωση για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία και τις θυσίες που έχει κάνει αυτό το χρονικό διάστημα».

«Μπορεί να έχουμε μια οικονομική κηδεμονία αλλά η δημοκρατία είναι θέμα του ελληνικού λαού», είπε σχετικά με την απόφαση για δημοψήφισμα

«Ποτέ δε θα βάζαμε θέμα αν μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ», λέει ο πρωθυπουργός απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα της Μέρκελ και του Σαρκοζί χθες στις Κάννες αν γινόταν δημοψήφισμα, να γίνει με αυτό το ερώτημα.

«Στο δημοψήφισμα θα βάζαμε ως ζήτημα την συμφωνία. Η απόρριψη αυτής της συμφωνίας θα σήμαινε την αρχή της εξόδου μας από το ευρώ», διευκρινίζει.

«Το λέμε καιρό ότι αυτό που διακυβεύεται στην χώρα μας είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Εχθές ήρθε απλά η επιβεβαίωση όσων λέγαμε», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «ο μόνος τρόπος να μείνουμε στο ευρώ είναι η πιστή εφαρμογή των αποφάσεών μας».