Η δίκαιη ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και γι’ αυτή θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος μίλησε στο «Πρακτορείο 104,9FM».

Ο κ. Φάμελος τόνισε ότι έχουν γίνει πράξη όσα έθεσε ο πρωθυπουργός πριν ένα χρόνο από το βήμα της 80ης ΔΕΘ και σημείωσε: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει στη ΔΕΘ είναι να πούμε τι σημαίνει τελικά και πώς υλοποιείται η δίκαιη ανάπτυξη. Εγώ νομίζω ότι αυτά που θέσαμε στην προηγούμενη Έκθεση έχουν γίνει σήμερα πράξη. Γιατί έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, έχουμε περάσει τον δύσκολο πυλώνα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, έχουμε καταφέρει να πάρουμε τη χρηματοδότηση, έχουμε αρχίσει να πληρώνουμε τις οφειλές του δημοσίου, έχουμε σώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Στο σύνολο της κοινωνίας δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα το κλίμα της αισιοδοξίας και της προόδου. Χρειάζεται χρόνος. Δεν έχουμε κάνει θαύματα. Έχουμε, όμως, καταφέρει να μην βουλιάξει το καράβι και να περπατάμε με σταθερά βήματα μπροστά. Δεν κάνουμε πλέον όπισθεν, δεν κάνουμε σημειωτόν».

Όσο για το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού επισήμανε: «Νομίζω είναι δύο οι άξονες που ενδιαφέρουν όλους μας και θα απαντήσει, νομίζω, και ο πρωθυπουργός. Ο ένας είναι το θέμα του κοινωνικού δικτύου υποστήριξης όλων των ασθενέστερων τάξεων. Πώς μπορεί να επιστρέψει το πλεόνασμα της εργασίας της Ελλάδας στους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Και ο δεύτερος πως θα ενεργοποιηθεί η δίκαιη ανάπτυξη για να δώσει άμεσα θέσεις εργασίας.

Στο πεδίο αυτό χρειάζεται και ο βραχίονας των δημοσίων επενδύσεων, των δημοσίων έργων. Για παράδειγμα, εδώ στη Θεσσαλονίκη 1.200 άτομα δουλεύουν στο Μετρό και το έργο δεν βαρύνει πλέον την εικόνα της πόλης».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, απάντησε: «Έχουμε κάθε μέρα ανασχηματισμό του κακού παρελθόντος της Ελλάδας. Κάθε μέρα κάνουμε ο καθένας ένα βήμα στη δουλειά του, στη ζωή του».

Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ο κ. Φάμελλος είπε ότι «δεν μπορεί να εκβιάζει ο ΟΑΣΘ την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους και στερώντας από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης την πρόσβαση στην εργασία ή στις υπόλοιπες δραστηριότητες». Πρόσθεσε πως πρέπει να καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, γιατί, όπως γνωρίζει, σε όλες τις επιχειρήσεις πρώτα πληρώνονται οι εργαζόμενοι και το ΙΚΑ και μετά οι μέτοχοι.