Μία δεύτερη, ακόμα σημαντικότερη νίκη επί της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσμετρούν στη ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το αίτημα Εξεταστικής Επιτροπής για το τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο των τραπεζών. Μπορεί η πρόταση της ΝΔ να απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, ωστόσο στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για την κοινοβουλευτική μάχη – δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες – από την οποία εκτιμάται πως ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει πληγωμένος.

Στο γαλάζιο επιτελείο υπογραμμίζουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε να απόσχει της διαδικασίας «κρυπτόμενος πίσω από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο», κάνοντας λόγο για παραδοχή πολιτικής ενοχής. «Ο κ. Τσίπρας άφησε σε ρόλο απολογούμενου τον κ. Δραγασάκη στη Βουλή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το θέμα της διερεύνησης πολιτικών και τυχόν ποινικών ευθυνών για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξάλλου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την πρόθεση της ΝΔ να ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή, όταν το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα. «Η χώρα σύρθηκε σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο. Στην επόμενη Βουλή, αυτή η εξεταστική θα γίνει. Και αυτό είναι δέσμευσή μας. Και η απουσία του κ. Τσίπρα γεννάει εύλογα ερωτήματα. Δεν είναι προς το συμφέρον του λαού να μάθουμε τι έγινε επακριβώς αυτούς τους έξι μήνες; Γιατί όσο μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα, τόσο θα μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα. Και μέσα στην ομίχλη της παραφιλολογίας, η κυβέρνηση ελπίζει πως ο χρόνος θα τα θεραπεύσει όλα» σημείωσε χαρακτηριστικά χειροκροτούμενος από τα γαλάζια έδρανα.

Την ίδια ώρα πάντως στη Συγγρού στηλιτεύουν τη στάση του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για πλήρη απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Επ’ αφορμής της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τη βεντάλια, παραθέτοντας κατά ριπάς όλες τις αβελτηρίες της κυβέρνησης, με στόχο να αποδομήσει πλήρως τη ρητορική περί σκληρής διαπραγμάτευσης και να καταδείξει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ότι μοναδικό μέλημα του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου δεν ήταν άλλο από το να πείσει το κομματικό του ακροατήριο πως έφτασε μέχρι τέλους και αναγκάστηκε σε συνθηκολόγηση. Στο πλαίσιο του πρέσινγκ προς το Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου 67 βουλευτές της ΝΔ κατάθεσαν ερώτηση για τις επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2016, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών υποσχόμενος την κατάργησή του.

Ικανοποίηση πάντως εξέφραζαν συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη και για το άθροισμα των βουλευτών που υπερψήφισαν την γαλάζια πρόταση, αφου για μία ακόμη φορά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τάχθηκαν στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας. Διόλου τυχαία δεν είναι εξάλλου και η τριπλή αναφορά του προέδρου της ΝΔ στο μπλοκ των δημοκρατικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.