Με τέσσερις συν μία πράξεις συνεχίζεται το θρίλερ του προσφυγικού για την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την Πέμπτη και με ευκταία ημερομηνία κατάληξης την 8η Μαρτίου και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να μην είναι ευοίωνες, την ώρα που η διαχείριση των ροών στο εσωτερικό της χώρας δρομολογείται με συντονισμένες κινήσεις αλλά είναι γνωστό τοις πάσι πως μπορεί να είναι μονάχα προσωρινή.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, προτελευταίο σταθμό στην περιοδεία του στον λεγόμενο «βαλκανικό δρόμο» που θα καταλήξει στην Τουρκία. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε κάμψη της στάσης των χωρών που έχουν κλείσει τα σύνορά τους με μοχλό πίεσης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Τουσκ αναμένεται στο τετ α τετ που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του παραθέσει τα στοιχεία που συνέλεξε για το κλίμα και τη στάση που πρόκειται να κρατήσουν στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ασκούνται πολυεπίπεδες πιέσεις προκειμένου όλα τα κράτη μέλη να μετέχουν υποχρεωτικά και αναλογικά με τον πληθυσμό τους και την οικονομική τους δυνατότητα στην κατανομή των προσφύγων, όπως προανήγγειλε ως βασικό αίτημα στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός με συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και στην κρίσιμη προπαρασκευαστική συνάντηση με τον κ. Τουσκ, ο οποίος από την Αυστρία έστειλε μήνυμα στήριξης στην Αθήνα την Τρίτη: «Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της Σένγκεν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με βασικά θέματα συζήτησης πρωτίστως το προσφυγικό/μεταναστευτικό αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι βασικές θέσεις της κυβέρνησης που θα πέσουν στο τραπέζι του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της Παρασκευής, όπως σημείωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη συνοψίζονται σε: δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάστασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο παρά τους υψηλούς τόνους για τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα και το μέτωπο της διαπλοκής, προσβλέπουν σε συμφωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο για το μείζον εθνικό θέμα. Εξού και η κα Γεροβασίλη έκανε λόγο για γόνιμο και ειλικρινή διάλογο πριν τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας. Ωστόσο, «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις φαίνεται να παραμένει το ενδεχόμενο βέτο από τον πρωθυπουργό, το οποίο δεν απέκλεισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες». Πάντως, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για την επίθεση της ΝΔ στο μέτωπο του προσφυγικού δύο μέρες πριν το Συμβούλιο, με στελέχη του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν την ΝΔ ότι υιοθετεί τις πιο ακραίες φωνές της Ευρώπης, ενστερνιζόμενη τους ισχυρισμούς της Αυστρίας για ανεπαρκείς ελέγχους των συνόρων. Η όξυνση της αντιπολίτευσης έχει οδηγήσει στελέχη του Μαξίμου να εξετάζουν το ενδεχόμενο η ΝΔ λόγω επικράτησης των «σκληρών» της σαμαρικής πτέρυγας να έρθει στο Προεδρικό Μέγαρο με στόχο να τορπιλίσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Την ίδια ώρα πυρετός επικρατεί τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να ταξιδέψει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σμύρνη για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένο για τις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη, μία ημέρα μετά την έκτακτη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να ταξιδέψει στη Σμύρνη, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Πολλά θα κριθούν από τις επαφές κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή στην Αθήνα. Ωστόσο, οι εμπλοκές που φαίνεται να δημιουργεί εκ νέου η Άγκυρα στο επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ, με επιμονή της σε θέματα εθνικής κυριαρχίας για την Αθήνα προκαλούν έντονη ανησυχία στην ελληνική πλευρά.