«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, δεν δεχθήκαμε άκριτα καταστάσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών» δήλωσε στο Πρακτορείο fm η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής «δεν είναι και τόσο καταστροφικό όσο θέλουν ορισμένοι να το παρουσιάζουν».

«Η κυβέρνηση σταθερά ακολουθεί έναν οδικό χάρτη, ο οποίος έχει να κάνει με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία έληξε επιτυχώς, έχει να κάνει με τη λίστα των προαπαιτουμένων, όπου ψηφίστηκε χθες ένα πακέτο και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. , θα έχουμε την πρώτη αξιολόγηση μετά τα Χριστούγεννα και έχουμε την εκκρεμότητα του ασφαλιστικού, για το οποίο καλό είναι να μην κάνουμε εικασίες, αλλά να στηριζόμαστε σ’ αυτά, που οι αρμόδιοι υπουργοί αναφέρουν, μιας και ακόμα δεν έχουμε το εν λόγω νομοσχέδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η κ. Καφαντάρη είπε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε ευνοεί περίπου 317.000 υπάλληλους, οι οποίοι «θα δουν ακόμη και αύξηση». «Αποδεσμεύονται τα χρόνια υπηρεσίας από τον βαθμό, μπαίνουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια για τα προσόντα, δεν είναι μικρά πράγματα αυτά, μην τα ισοπεδώνουμε ότι ήταν όλα άσχημα» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε ότι ο νόμος έχει να κάνει με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και «δημιουργεί ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των funds, τα οποία δε θα είναι ανεξέλεγκτα, θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την ΤτΕ, να ελέγχονται, να έχουν έδρα σε χώρα μέλος της ΕΕ».

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το σημαντικό είναι η δημόσια κοινωνική ασφάλιση και ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας, ο οποίος εξασφαλίζεται με όσα έχουν ανακοινωθεί ως σήμερα», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «ανεξάρτητα από τους δανειστές και τη διαπραγμάτευση το ασφαλιστικό, έτσι που το φέρανε με τη ληστρική επιδρομή στα αποθεματικά, τα PSI, τα τοξικά ομόλογα και με όλες τις πολιτικές χρόνων, δεν έχει βιωσιμότητα» και γι’ αυτό «η προσπάθεια της κυβέρνησης σ’ αυτόν τον τομέα είναι η μεταρρύθμιση να είναι ουσιαστική, με την έννοια να εξασφαλίσει πόρους για τη βιωσιμότητα στο ασφαλιστικό σύστημα».