Η απόρριψη της πρότασης για παραπομπή των Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη στο γνωμοδοτικό συμβούλιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens τελειώνουν εδώ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να τεθεί σε νέα μυστική ψηφοφορία εντός 15 ημερών, ώστε οι βουλευτές να αποφανθούν για το δεύτερο σκέλος της, που είναι η απευθείας παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή.

Κι έτσι, όλα είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης. Τι θα κάνει η κυβέρνηση, θα αποφασίσει να προχωρήσει και η δεύτερη ψηφοφορία, με κίνδυνο ένα ακόμα φιάσκο μετά τις σημερινές διαρροές; Η μήπως θα αποσύρει την πρόταση των 108 για να αποφύγει νέα «ήττα», έχοντας όμως να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος μιας οριστικής «ταφόπλακας» στη διερεύνηση του σκανδάλου;

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου Siemens που επεχείρησε η κυβέρνηση, απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το σκάνδαλο Siemens έχει πράσινο χρώμα και με τη σφραγίδα πλέον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος».
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα υποστήριξε ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν αυτό που επεδίωκαν εξ αρχής. Μετέτρεψαν ένα μεγάλο δικομματικό σκάνδαλο σε ένα μεγάλο φιάσκο. Ολα τα άλλα είναι λεπτομέρειες και ένα κακόγουστο πολιτικό θέατρο».

Σε ανακοίνωσή του ο Ακης Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για μεθόδευση και αναφέρει πως «όλοι θυμούνται τα πρωτοφανή εξωθεσμικά παζάρια μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ποιοι θα ενταχθούν στο «κάδρο» των ενόχων και όλοι γνωρίζουν πώς υπαγορεύθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο η προσθήκη, την τελευταία στιγμή, και του δικού μου ονόματος, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ανάμειξή μου, άμεση ή έμμεση, στην υπόθεση.

Αυτή είναι η κάθαρση που θέλουν. Να παραπέμπουν, «στη ζούλα», εμένα που δεν υπέγραψα καμία σύμβαση με τη Siemens και να απαλλάσσουν όσους υπέγραψαν και είχαν την πολιτική ευθύνη των χειρισμών».