Νέες προτάσεις αναμένεται να παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης και το σχέδιό του, όπως σημειώνει το BBC, περιλαμβάνει πρόταση για κούρεμα 30% του χρέους- μετά την απόρριψη πρότασης των Θεσμών από τους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η Αθήνα κλήθηκε να κάνει «σοβαρές» προτάσεις καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει ενώ οι τράπεζές της παραμένουν κλειστές σήμερα και αύριο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες αργότερα πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Αλέξης Τσίπρας, γράφει το βρετανικό δίκτυο, είναι προετοιμασμένος να δεχθεί πολλά αιτήματα από τους πιστωτές της Ελλάδας αλλά, με δεδομένη τη νίκη του στο δημοψήφισμα, θέλει επίσης αλλαγές και σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που αντικατέστησε τον Γιάννη Βαρουφάκη. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως είναι νευρικός και πως ανησυχεί για την κρίση αλλά και πως η Ελλάδα αξίζει μια καλύτερη συμφωνία.

Η Γερμανία ωστόσο έχει προειδοποιήσει πως τάσσεται κατά οποιασδήποτε ελάφρυνσης χρέους χωρίς όρους, λέγοντας πως αυτό θα καταστρέψει το κοινό νόμισμα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πως θα διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, στις οποίες το ρευστό τελειώνει και βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Ωστόσο η Τράπεζα προχώρησε και σε «κούρεμα» των ενεχύρων.

BBC