Tην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εμπλακεί στο επιχειρησιακό τμήμα της επέμβασης στη Λιβύη, διεμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει μία σοφή απόφαση, που είναι να μην εμπλακεί στο επιχειρησιακό μέρος, γιατί είναι άλλο το να στέλνεις αεροπλάνα και να στέλνεις προσωπικό, ακόμα και ιπτάμενο το οποίο θα συμμετέχει στις επιχειρήσεις και άλλο το να δίνει κανείς υποστήριξη, δηλαδή την υποστήριξη για ανεφοδιασμούς κλπ όπως γίνεται από τις βάσεις και μία εποπτεία του χώρου για θέματα υπερπτήσεων κλπ. Εμείς έχουμε επιλέξει να κάνουμε το δεύτερο. Είναι πολύ σημαντικό και αυτό, γιατί μία εμπλοκή της Ελλάδας στο πολεμικό, επιχειρησιακό, μέρος έχει τελείως διαφορετική ανάγνωση και νόημα από αυτό που η Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει, που είναι το να έχει μια παρέμβαση και μια δυνατότητα παρέμβασης στο διπλωματικό μέρος».

O Σπ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να συμβάλλει ώστε να δοθεί διπλωματική λύση, σημειώνοντας πως «ο Γιώργος Παπανδρέου είναι καλός σε αυτό, στην συζήτηση που γίνεται με όλες τις πλευρές, ώστε να δοθούν διπλωματικές λύσεις. Θυμίζω ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, βρίσκεται ακριβώς στο σταυροδρόμι Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης και είναι – αν θέλετε – η άκρη – ας πούμε – η νοτιανατολική άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θεωρώ ότι αναγνωρίζεται. Και αναγνωρίζεται από τη στιγμή που υπάρχει μια κινητικότητα μεγάλη. Γι’ αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να είναι στη συνάντηση των Παρισίων, γιατί ακριβώς μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο».