Να περάσει το δημόσιο χρέος από τον εξονυχιστικό έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, προτείνει συγκεκριμένα τη σύσταση, βάσει του άρθρου 44 του Κανονισμού της Βουλής, ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ασκήσει αυστηρό έλεγχο της προέλευσης και της σύστασης του δημόσιου χρέους ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός πως δημιουργήθηκε και ποιο μέρος του είναι παράνομο, άκυρο και επαχθές, προκειμένου η Ελλάδα να αρνηθεί την αποπληρωμή του.

Ζητά ταυτόχρονα η Βουλή να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες σε όσους εκμεταλλεύθηκαν τις δανειακές συμβάσεις ενώ επικρίνει την άρνηση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, τόσα χρόνια τώρα, «να επιβάλει ένα στοιχειωδώς δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και μια αποτελεσματική διαχείριση σημαντικών πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών».

Σημαντική συμβολή στη δημιουργία του χρέους, όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας στη επιστολή του, είχαν και οι επί σειρά ετών υπέρογκες στρατιωτικές και εξοπλιστικές δαπάνες, οι «ύποπτες» υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες και στα δημόσια έργα, καθώς και το όργιο σπατάλης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, ενώ σε εξίσου σημαντικό βαθμό θεωρεί πως ευθύνονται η άνιση διανομή και αναδιανομή των εισοδημάτων, η φοροασυλία των ισχυρών, η διάχυτη φοροδιαφυγή και οι ετεροβαρείς συμβάσεις.