«Είναι πρόωρο να τοποθετηθεί η κυβέρνηση για το πακέτο προτάσεων για το “σύμφωνο ανταγωνιστικότητας”, καθώς αυτές θα αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας έως -και με αποκορύφωμα- την επόμενη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, εάν δεν υπάρξει ενδιάμεσα έκτακτη σύνοδος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι βεβαίως είχε ενημερώσει ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου τους ευρωπαίους εταίρους για την επίσκεψή του στο Κάιρο και τόνισε ότι το ταξίδι δεν ματαιώθηκε, αλλά αναβλήθηκε και ότι το πότε ακριβώς θα μεταβεί εκεί ο πρωθυπουργός, είναι θέμα που εξαρτάται και από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι στην Αίγυπτο η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας.

Σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης για το πακέτο προτάσεων της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, δεδομένου ότι σε σημερινή του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος εμφανίζεται να διαφωνεί με αυτό, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «για να απαντήσουμε θα πρέπει να υπάρχει και πρόταση, αυτή η πρόταση ακόμα δεν έχει μορφοποιηθεί έτσι ώστε να υπάρχουν και ανάλογες απαντήσεις».

«Θα πρέπει να δούμε τις προτάσεις όλες», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει επεξεργασμένη πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ο κ. Πεταλωτής απέφυγε να απ[αντ΄’ησει αναφέροντας ότι η Σύνοδος Κορυφής τελείωσε μόλις την Παρασκευή και ότι «δεν μπορούμε να πούμε τώρα τις απόψεις μας, όταν υπολείπεται πολύς και συμπυκνωμένος πολιτικά χρόνος ώστε να μορφοποιήσουμε και να προτείνουμε αυτά που πιστεύουμε».

Κληθείς να σχολιάσει προτάσεις, όπως είναι η συνταξιοδότηση στα 67, που σύμφωνα και με διεθνή δημοσιεύματα φαίνεται να περιλαμβάνονται στο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», ο κ. Πεταλωτής επίσης αρνήθηκε να το διαψεύσει λέγοντας ότι θα ακουστούν όλες οι προτάσεις, όλων των χωρών και πως «τίποτα δεν είναι τόσο απλό όπως παρουσιάζεται».

Ερωτηθείς εάν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι έχει τεθεί ξεκάθαρα ότι θέμα διαπραγμάτευσης για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού δεν μπήκε ποτέ, «δεν επιτρέψαμε να μπει» και πως η κυβέρνηση κατοχυρώνει το εισόδημα όπου και όσο μπορεί.