Νέο τοπίο για τους μισθούς, τις συντάξεις, το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί η υιοθέτηση του γερμανικού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συνεπικουρούμενη από τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, έβαλε ψηλά τον πήχη, ζητώντας ουσιαστικά την εφαρμογή του Συμφώνου ως προϋπόθεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το γεγονός προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ηγετών άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Μεταξύ των βασικών αρχών του σχεδίου περιλαμβάνεται η αποσύνδεση των αυξήσεων στους μισθούς με τον πληθωρισμό, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Αυτές θα γίνει προσπάθεια να καμφθούν μέσω διαβουλεύσεων που θα λάβουν χώρα από τώρα μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, έτσι ώστε στην τακτική σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου να οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πάντως διέψευσε την Παρασκευή ότι κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από τον γαλλογερμανικό άξονα, όπως και ότι προκλήθηκαν έντονες διαφωνίες.

Γεγονός ωστόσο αποτελεί ότι οι βασικές αρχές του σχεδίου είναι πλέον γνωστές, όπως και οι επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα (μισθοί, συντάξεις, φορολογία κ.λπ.). Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, το γεγονός ότι το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. δεν συζητήθηκε.