Τρία καυτά θέματα και σειρά άλλων μέτρων που πρέπει να ενεργοποιηθούν φέτος περιλαμβάνει η ατζέντα των εμπειρογνωμόνων της τρόικας που καταφθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για το νέο έλεγχο της οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το κλιμάκιο των ειδικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ περιμένει να δει συγκεκριμένα σχέδια, ποσά και ημερομηνίες για τo ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο μέσα στο καλοκαίρι και θα ψαλιδίζει μισθούς και επιδόματα.

Τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα σχέδια εξυγίανσης των ΔΕΚΟ που βρίσκονται στην ευθύνη τους μαζί με αναλυτικές προτάσεις για τη συρρίκνωση των αποδοχών, την αύξηση των εσόδων και το συμμάζεμα ζημιών και χρεών. Η αγωνία κορυφώνεται και για κλειστά επαγγέλματα καθώς οι δανειστές περιμένουν να δουν έτοιμο το νομοσχέδιο με την γενική ρύθμιση.

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πέσουν σκληρές προτάσεις

Εκτός από την αυστηρή τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης έναντι πέντε αποχωρήσεων προβλέπεται η θεσμοθέτηση της αύξησης των ωρών εργασίας από 7 σήμερα σε 8 που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Στο μέτωπο των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί για μια διετία το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις για νέες περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η τρόικα θα ασκήσει έντονες πιέσεις στις για να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011 όπως η επιβολή του πράσινου φόρου στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν η αύξηση των αντικειμενικών αξιών η ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης και η φορολόγηση των αυθαιρέτων.