Συνεχίζει τη ρητορική έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της γείτονος χώρας, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις απειλές.

Ερωτηθείς για αυτές τις αντιδράσεις (στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργηθούν δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο αντίστοιχα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε απαντήσει ξανά ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Πρόσθεσε δε: «Η απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς, καθαρά, σκοπούς και συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».

Επιμένει η Τουρκία

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, αφού πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν σήμερα, ότι είναι σε επιφυλακή, για να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη της Τουρκίας στο Αιγαίο και να αποτρέψουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε, επίσης, λόγο για νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ertnews, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης:

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου 2024 ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος (αντίστοιχα). Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα “νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες” (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία μονομερώς καθεστώτος».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σχολίασε πως με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα σαμποτάρει τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και της ζητά να μην εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου.

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», τόνισε ο εκπρόσωπος του AKP.