Οργή επικρατεί στην Άγκυρα με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στη δημιουργία δυο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο αντίστοιχα.

Σε νέες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, σχολιάζοντας πως με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα σαμποτάρει τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ της ζητά «να μην εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας». O ίδιος τόνισε: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Εκτιμούμε ότι η ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί αναμφίβολα μια κατάσταση που αφενός σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησης και αφετέρου εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς επίσπευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ.

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», τόνισε ο εκπρόσωπος του AKP.

Αναλυτικά η δήλωση του Ομέρ Τσελίκ:

«Αξιότιμοι φίλοι, θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα άλλο ζήτημα, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα υπήρχε μια διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ ημών και της Ελλάδας, και μετά την επίσκεψη του Προέδρου μας, στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία προχωρούσε με μια πολύ καλή δυναμική.

Ο Πρόεδρός μας από εκεί έκανε δηλώσεις του τύπου, «είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα και την ίδια γεωγραφία, και πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν προβλήματα και μεταξύ μας από τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα ακόμα και μεταξύ των αδελφών. Ας τα λύσουμε μεταξύ μας χωρίς να περιπλέξουμε άλλους.»

Ωστόσο, την ώρα που συνεχιζόντουσαν με έναν όμορφο τρόπο όλες αυτές οι προσπάθειες εξομάλυνσης, υπήρξε ένα ανησυχητικό βήμα στις 16-17 Απριλίου, από την Ελλάδα, η οποία διοργανώντας ένα συνέδριο για τους «ωκεανούς» προσέγγισε μια στάση ανακήρυξης δύο περιοχών ως θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο

Εκτιμούμε ότι η ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί αναμφίβολα μια κατάσταση που αφενός σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησης και αφετέρου εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς επίσπευσης.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά απευθυνόμενοι στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου.

Ευελπιστούμε ότι θα ενεργήσουν με κοινή λογική και πως θα ενισχύουμε τη βούλησή μας για τη συνέχιση της διαδικασίας εξομάλυνσης.

Τη στιγμή που υπάρχουν τόσες πολλές συγκρούσεις και τόσα πολλά προβλήματα, στην περιοχή μας εμείς λέμε ότι η αντανάκλαση της πολιτικής του Προέδρου μας για τη μείωση των προβλημάτων και των εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, θα πρέπει να φανεί και στο Αιγαίο και πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει κάθε μορφής εκμετάλλευση».