Περίοπτη θέση κατέχει στα απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η πολύκροτη διαπραγμάτευση του 2015, με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» της Κυριακής, ο Σόιμπλε αφιερώνει ένα ξεχωριστό, ολόκληρο κεφάλαιο στον πρόεδρο του MέΡΑ25.

«Αυτή την κρίση προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό ο άνθρωπος, ο οποίος κατά την κυβερνητική αλλαγή ανέλαβε ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας να υλοποιήσει το σχέδιο», θυμάται ο Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν οικονομολόγος, γνωστός για την ειδίκευσή του στον τομέα της θεωρίας των παιγνίων, ωστόσο τους όρους του παιχνιδιού δεν τους καταλάβαινε ή τους αγνοούσε συνειδητά».

Για την παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών στο πρώτο του Eurogroup ο τότε υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας αναφέρει: «Η πρώτη του εμφάνιση στο Eurogroup, κατά την οποία εν είδει πανεπιστημιακής διάλεξης μάς εξήγησε πόσο ανίδεοι είμαστε όλοι, διέλυσε εξαρχής οποιαδήποτε καλή διάθεση και αποδείχθηκε καταστροφική για την περαιτέρω συνεργασία. Οι προκλητικές απόψεις και οι εσκεμμένα αντισυμβατικοί του τρόποι πήγαιναν χέρι χέρι στην περίπτωση του Βαρουφάκη. Αποκήρυξε την προηγούμενη πολιτική ως έναν συνδυασμό “τοξικών λαθών” και της είχε ήδη δείξει το μεσαίο του δάχτυλο δημοσίως. Ένας υπουργός με αέρα ποπ σταρ, που με άφηνε παγερά αδιάφορο. Τα έβρισκα όλα αυτά σαχλά, σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα του κύκλου των υπουργών Οικονομικών και την ένταση που απαιτούσε η περίσταση».

Σε ό,τι αφορά την αργοπορημένη, πρώτη επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας γράφει:

«Από τους σημαντικότερους ευρωπαίους ομολόγους του, ήμουν επιδεικτικά ο τελευταίος που επισκέφθηκε. Όταν τελικά ήρθε στο Βερολίνο, με συμβούλευσαν οι συνεργάτες μου να αποφύγω μια κοινή δημόσια εμφάνιση εξαιτίας των χιλιοτραγουδισμένων επικοινωνιακών ικανοτήτων του. Εγώ, όμως, επέμεινα στο συνηθισμένο πρωτόκολλο των επισκέψεων, δηλαδή μπροστά στη σημαία και με συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα, εν συνεχεία υποστηρίζει ότι: «ο Βαρουφάκης εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όταν μου εξήγησε διεξοδικά ότι στην κυβέρνησή του, με εξαίρεση τον ίδιο, ήταν όλοι άσχετοι και τόνισε, μάλιστα, πως ο ίδιος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, παρενέβη ο Τσακαλώτος και είπε “Εγώ ξέρω”. Αυτό με έκανε να αντιδράσω, λέγοντας ότι προφανώς εκείνος είναι ο επιβλέπων. Από αυτή την ανταλλαγή απόψεων αυτό που μου έμεινε, και θα μπορούσε να είναι κι ένα συμπέρασμα για τη σύντομη θητεία του Βαρουφάκη, είναι το «συμφωνούμε πως διαφωνούμε». Αν και ο Βαρουφάκης, ο οποίος ήθελε πάντα να έχει την τελευταία λέξη, προσέθεσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι “ούτε καν σε αυτό συμφωνούμε”».

Τέλος, ο Σόιμπλε αναφέρεται στην άποψη που είχε για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο τότε πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο σχετικό εδάφιο με την αποστροφή της Λαγκάρντ περί ανάγκης να επιστρέψει ο διάλογος μεταξύ ενηλίκων στο δωμάτιο, υπογραμμίζει πως ουδέποτε διάβασε μια πιο «εξοντωτική ετυμηγορία για έναν συνάδελφό του, από αυτήν του Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην επικεφαλής του Eurogroup, για τον Βαρουφάκη: “Ποτέ ένας υπουργός Οικονομικών δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά στη χώρα του σε τόσο σύντομο διάστημα”», αναφέρει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του.