Στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου

Καλό Σαββατοκύριακο. Σήμερα θα ξεκινήσω με την επόμενη μέρα της πρότασης δυσπιστίας και τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Κυρίως όμως θα πάμε στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου για να δούμε τι συμβαίνει τι συζητάνε και τι ετοιμάζει ο πρωθυπουργός.

Ζεσταίνεται ο ανασχηματισμός

Σας είχα αναφέρει προ ημερών τα σενάρια περί ανασχηματισμού είτε αυτή την περίοδο είτε μετά τις ευρωεκλογές. Τι έμαθα όμως χθες το απόγευμα που είχα επαφή με κεντρικό κυβερνητικό παράγοντα που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις και μου εξήγησε τι συμβαίνει. Είχε προηγηθεί και άλλη μια συνάντηση με κορυφαίο υπουργό που γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο. Λοιπόν, μετά τα όσα έγιναν τελευταία και τις δυο παραιτήσεις του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου, o Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις για αλλαγές ριζικές στο κυβερνητικό σχήμα. Τι έμαθα; Το σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει το επόμενο διάστημα. Θα το κάνει; Μου είπαν είναι 50-50%.

Γιατί τώρα και όχι μετά

Η εισήγηση για τώρα, δηλαδή άμεσα και όχι μετά τις ευρωεκλογές, προέρχεται από δυο υπουργούς κεντρικούς που θεωρούν ότι αυτή η κίνηση θα δώσει ώθηση στην κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα και να μεταδοθεί μήνυμα αλλαγών και πορείας στο δρόμο προς τις κάλπες. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει, όπως λένε, την προσπάθεια να κρατήσει τις δυνάμεις της η ΝΔ. Εάν γίνει μετά τις ευρωεκλογές θα θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας λόγω ενός κακού αποτελέσματος και πολλοί θα κρίνουν πως πρόκειται για λύση ανάγκης.

Εκτεταμένη αναδόμηση και κόκκινες κάρτες

Τι σημαίνει ανασχηματισμός τώρα; Αυτή την ερώτηση έκανα στους συνομιλητές μου και επεσήμαναν το εξής: Σημαίνει εκτεταμένη αναδόμηση σε κεντρικά υπουργεία και κόκκινες κάρτες. Σε πόσους; Μου είπαν, και το τσέκαρα και από αλλού αυτό, πως αφορά περίπου 5-6 κορυφαίους υπουργούς. Θα προχωρήσει σε τόσο ριζικό ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χρειάζεται και ένα σοκ» μου είπαν. Μένει να φανεί αυτό.

Η ενίσχυση Βορίδη

Στο κομματικό χρηματιστήριο της ΝΔ ένα πρόσωπο είδε τις πολιτικές του μετοχές να ανεβαίνουν και άλλο. Το πρόσωπο αυτό είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που φαίνεται, να παίρνει στις πλάτες του και άλλες αρμοδιότητες. Στο Κοινοβούλιο επί τρεις μέρες έδωσε μάχη για την κυβέρνηση και ήταν αυτός που είχε κεντρικό ρόλο. Η παραίτηση του Παπασταύρου τον φέρνει ξανά στο επίκεντρο και είναι πολύ πιθανό πλέον να έχει γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου με ό,τι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο αντικαταστάτης Μπρατάκου

Στη θέση του Γ. Μπρατάκου υπάρχουν δυο λύσεις αυτή τη στιγμή όπως μου είπαν: Η μια ακούει στο όνομα του Γιώργου Μυλωνάκη που είναι γενικός γραμματέας της Βουλής και η άλλη στο όνομα του Μιχάλη Μπεκίρη, κουμπάρου του πρωθυπουργού και διευθυντή του γραφείου του στο Κοινοβούλιο. Κρατήστε όμως και ένα άλλο όνομα που άκουσα χθες σε στέκι νεοδημοκρατικό: Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην υπουργός.

Η επαναφορά του Τσίπρα

Και επειδή λέμε για αναδομήσεις, έχουμε και σχέδια ή σενάρια επαναφοράς. Ποιου; Του Αλέξη Τσίπρα. Ναι, καλά διαβάσατε. Ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζει αθόρυβα το Ινστιτούτο του και μάλιστα λέγεται, το επιβεβαιώνουν και συνομιλητές του, έχει δεχθεί και προτάσεις από εταιρείες του εξωτερικού να του φτιάξουν το προφίλ, να αναλάβουν την προβολή του, κλπ. Κακό; Όχι. Αυτό κάνουν, όπως ανέφερε και ο κεντροδεξιός επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης, οι ενεργοί πολιτικοί στο εξωτερικό που κοιτάζουν την εικόνα τους και την εμπιστεύονται σε επαγγελματίες.

Η επιστροφή Κασσελάκη

Δεν ξέρω εάν σας έλειψε αυτές τις 15 ημέρες, δεν μας άφησε βέβαια με τα βίντεο στο Tik Tok και τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πλέον είναι κοντά μας και επιστρέφει στην ενεργό πολιτική μάχη. Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίστηκε την Παρασκευή, ημέρα που είχε γενέθλια και το κόμμα μπαίνει σε τροχιά ευρωεκλογών. Ο ίδιος ετοιμάζει περιοδείες πολλές το επόμενο διάστημα και φουλ πρόγραμμα με στόχο να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος. Ποώ είναι ο πήχης; Σίγουρα, όπως μου είπαν, πάνω από 15%.

Η μάχη για την ευρωλίστα

Πάντως, η μάχη για την ευρωλίστα τώρα αρχίζει στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπου θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές για το ποιοι θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο στις 14 Απριλίου. Θα ψηφίσουν μέλη και φίλοι του κόμματος και την ημέρα ορκωμοσίας του Κασσελάκη, το κόμμα έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρώτων 151 προσώπων. Τι εντόπισα; Πολλά και ενδιαφέροντα με έκπληξη την συμμετοχή, για τη λίστα της ΝΔ έλεγαν όλοι και στοιχημάτιζαν τα τελευταία χρόνια, της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία πρωτοστάτησε στο κίνημα Μe Too στην Ελλάδα.

Στις κάλπες και ο Παππάς

Στον κατάλογοι είναι τελικά και ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, αν και ο Στ. Κασσελάκης ήθελε να μπει χωρίς εκλογές. Τελικά προτιμήθηκε για να μην υπάρχουν εντάσεις, να δώσει τη μάχη των εσωκομματικών εκλογών. Στη λίστα είναι και η Δώρα Τσαμπάζη, σύζυγος του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη που απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2022. Στον κατάλογο είδα πρώην βουλευτές, όπως: Δώρα Αυγέρη, Γιώργος Τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Άννα Βαγενά, Μάριος Κάτσης, Ολυμπία Τελιγιορίδου. Ακόμη πρόσωπα όπως οι Ευάγγελος Αντώναρος, Νικόλας Φαραντούρης, Μάριος Αθανασίου, Παναγιώτα Δριτσέλη, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις περασμένες εθνικές εκλογές. Και να θυμίσω ότι Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά, οι νυν ευρωβουλευτές, θα είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο. Άρα θα υπάρξουν άλλες πέντε θέσεις που θα τις αποφασίσει μόνος του ο Στ. Κασσελάκης, αν έμαθα πως και η πλευρά του Νίκου Παππά, του πρώην υπουργού, θα έχει λόγο για ένα δυο πρόσωπα.

Την Τρίτη πρώτη φουρνιά υποψήφιων στον Κόσμο

Συνεχίζει τις περιοδείες του ο Κόσμος και μετά την Πάτρα και Μεγαλόπολη θα βρεθεί στην Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, όπου ο γραμματέας του κόμματος Πέτρος Κόκκαλης θα έχει  συνάντηση με θεσμικούς παράγοντες. Όπως έμαθα, την Τρίτη θα ανακοινώσουν την πρώτη φουρνιά υποψήφιων για τις ευρωεκλογές και το όνομα που ξεχωρίζει είναι του Αθανάσιου Τσακρή που  είναι Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ από το 2006 και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής από το 2008.Το βάρος δε του κόμματος με τα ΜΜΕ το έχει αναλάβει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ο οποίος έχει διατελέσει και Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Συνεχίζουμε με τις υποψηφιότητες αλλά στην Νέα Αριστερά όπου ακούγεται εντόνως ότι το ψηφοδέλτιο θα πλαισιωθεί από την Ελένη – Όλγα Χρηστίδη η οποία Είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Διεθνή Ιατρική και την Διαχείριση Κρίσεων Υγείας στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, ενώ έχει σαφή επικέντρωση σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. Όσον αφορά τα του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των υποψηφιοτήτων η πρόταση της Ανανεωτικής Αριστεράς προς τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ο Χρήστος Μέγας δημοσιογράφος, και η Μαριζέτα Αντωνοπούλου διδάκτωρ Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας και αναπληρώτρια γραμματέας στον Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Και Σαμαρικοί στο ψηφοδέλτιο Λοβέρδου

Μεγάλη κινητικότητα επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος των Δημοκρατών, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει βάλει στόχο να μπει στην ευρωβουλή και δεν πρόκειται να το αφήσει στην τύχη του. Πληροφορήθηκα ότι συγκροτεί το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του και στις 2 Απριλίου αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων του. Μάλιστα έχουν βολιδοσκοπηθεί και στελέχη του Σαμαρικού μπλοκ, άνθρωποι δηλαδή που ανήκαν στο παρελθόν στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά και τώρα εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη νέα φυσιογνωμία της ΝΔ. Μάλιστα έχει ήδη δώσει τα χέρια και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν.

Ετοιμάζεται η Ελευθεροτυπία

Και να κλείσω με μιντιακές ειδήσεις καθώς με αφορμή όσα έχουν γίνει τελευταία η συζήτηση πήγε και στα ΜΜΕ. Μου είπαν ότι η Ελευθεροτυπία ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς, μετά την κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη να αγοράσει τον τίτλο. Στη διευθυντική ομάδα θα είναι ο Σήφης Πολυμήλης, πρόσωπο που εμπιστευόταν απόλυτα ο Σεραφείμ Φυντανίδης και από αυτούς που έβγαζαν τους εξαιρετικούς τίτλους, αλλά και ο Αντώνης Καρακούσης, νυν σύμβουλος έκδοσης του Βήματος και πρώην διευθυντής στο Βήμα και στην Καθημερινή. Ο Αντ. Καρακούσης θα επιστρέψει για να κλείσει τον κύκλο του στην εφημερίδα που ξεκίνησε ως φοιτητής στο οικονομικό ρεπορτάζ. Τι άλλο έμαθα; Ρόλο θα έχει το πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος. Επίσης, θα προσληφθούν δημοσιογράφοι που θα φύγουν από την Εφημερίδα των Συντακτών και την Αυγή. Θα γίνουν κρούσεις σε 2-3 παλαιούς αρθρογράφους της Ελευθεροτυπίας τις καλές εποχές και άκουσα και για δυο πρόσωπα από το Ποντίκι. Από το Συγκρότημα της Alter Ego θεωρείται πολύ πιθανόν να πάει ο Δημήτρης Μανιάτης από τα Νέα που έχει και πολύ αριστερό προφίλ και υπάρχει σκέψη για καθημερινή δυνατή στήλη και αρθρογραφία. Εδώ παίζει και το όνομα του art director Γιάννη Κούρτη για να αναλάβει το στήσιμο και σχεδιασμό της εφημερίδας. Από το Βήμα ακούγονται δυο-τρία ονόματα, ένα του Λάμπρου Σταυρόπουλου που ξέρει την Αριστερά καλά και σήμερα είναι κοινοβουλευτικός συντάκτης και άρα μπορεί να καλύψει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το άλλο του Άρη Ραβανού, όχι για το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό της ΝΔ που κάλυπτε επί χρόνια παλαιότερα στο Βήμα. Τώρα εάν θα γίνουν αυτές οι κινήσεις θα φανεί. Το σίγουρο είναι πως κάποιοι σίγουρα θα φύγουν και θα ενισχυθεί και το διαδικτυακό κομμάτι έμαθα με εμπλοκή ανθρώπων που ξέρουν καλά το πεδίο.

Πώς χάθηκε το στοίχημα του επώνυμου γιαουρτιού

Με κυρίαρχο παίκτη σε τζίρο την ιδιωτική ετικέτα στο γιαούρτι, σύμφωνα με στοιχεία της Circana συμπεριλαμβανομένης της Lidl, το στοίχημα του επώνυμου γιαουρτιού φαίνεται ότι έχει χαθεί καθώς οι μεγάλοι παίκτες της βιομηχανίας έπονται. Για να σας δώσω την πλήρη εικόνα το γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας είχε μερίδιο σε τζίρο 20,7% το 2023, ακολούθησε η ΦΑΓΕ με 18,9%, η Κρι Κρι με 15,2%, η Δέλτα με 11,7%, ο Όλυμπος με 7,7%, η Δωδώνη με 4,9%, η Friesland Campina -NOYNOY με 4,5%, η ΜΕΒΓΑΛ με 4,4%, η Danone με 4,3% και η Φάρμα Κουκάκη με 2,1%. Τα δεδομένα λοιπόν για το δημοφιλές αυτό προϊόν της ελληνικής διατροφής που στη χώρα μας δεν αποτελεί σνακ όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, αλλά αποτελεί κυρίως γεύμα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Και η εποχή που η ΦΑΓΕ κυριαρχούσε και με μεγάλη διαφορά, όντας ο πρώτος παίκτης στην κατηγορία, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, τη μεγαλύτερη σημασία έχουν οι εξαγωγές, στις οποίες ποντάρουν οι δύο πρώτοι παίκτες δηλαδή η ΦΑΓΕ και η Κρι Κρι, αντλώντας από εκεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του τζίρου τους.

Η «γύρα» της Valuecom για τις στοιχηματικές

Τη «γύρα» της σε δημοσιογράφους κάνει τις τελευταίες ώρες η εταιρεία επικοινωνίας Valuecom, η οποία ρωτάει αρκετούς από αυτούς για το εάν γνωρίζουν και τι ακριβώς γνωρίζουν για γνωστές στοιχηματικές εταιρείες στην Ελλάδα. Η κουβέντα αποτελεί μέρος της έρευνας αγοράς που κάνει η εταιρεία προκειμένου να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει κατά το δυνατόν καλύτερα τον πελάτη της, που εν προκειμένω είναι μία από τις μεγάλες αυτές στοιχηματικές εταιρείες.

Οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες και οι πολυεθνικές

Αφού πούλησε την ΕΨΑ ο Μιχάλης Τσαούτος, πρώην βασικός μέτοχος της εταιρείας, φαίνεται ότι έχει ξανανιώσει και πλέον ένα σημαντικό βάρος έχει φύγει από τις πλάτες του. Πηγές της πιάτσας μου αναφέρουν ότι πρόσφατα βρέθηκε στο πάρτι γενεθλίων που έκανε ο έτερος επιχειρηματίας, Αλέξανδρος Κουρής, ο οποίος είναι κύριος μέτοχος της μπύρας Νήσος. Και ο Κουρής στη διάρκεια του 2023 πούλησε ποσοστό των μετοχών του στην Carsberg, λύνοντας μέρος των προβλημάτων που είχε να αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα στον τομέα της παραγωγής, καθώς σημαντικό μέρος αυτής γίνεται από την πολυεθνική πλέον. Για να γυρίσω πάντως στον Μ. Τσαούτο, ο οποίος διατηρεί πλέον ένα μικρό ποσοστό στην ΕΨΑ με την πλειοψηφία να ανήκει στον πρώην τραπεζίτη, Νίκο Καραμούζη, τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο και πλέον έχει αρκετό ποιοτικό χρόνο να διαθέσει και σε άλλους τομείς πλην του επιχειρείν, καθότι ο ίδιος είναι αθλητής στο τρίαθλο με συμμετοχή σε σημαντικούς αγώνες «Iron Man» ανά τον κόσμο.

Τι γίνεται με τη Μαρίνα Αλίμου;

Στασιμότητα. Αυτή είναι η εικόνα που θα δει κανείς εάν επισκεφθεί τη Μαρίνα Αλίμου, καθότι το φιλόδοξο project για την ανάπτυξή της, φαίνεται ότι έχει παγώσει προς το παρόν. Δεν είναι μυστικό στην αγορά ότι είχαν υπάρξει επαφές από πλευράς της Reds, η οποία έχει την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου και μάλιστα με τουρκική εταιρεία στον τομέα των μαρινών, υπό την προοπτική να αποεπενδύσει και να περιέλθει στα χέρια της συγκεκριμένης εταιρείας το όλο project. Προς το παρόν πάντως ουδέν νεότερον από το μέτωπο.

Τα χρυσά μπόνους της Autohellas

Σε ποσό που αγγίζει τα 1,57 εκατ. ευρώ ανέρχεται το μπόνους προς την πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του διοικητικού συμβουλίου της Autohellas, που εκτός από την εταιρεία ενοικιάσεων Hertz έχει και την εισαγωγή και διανομή γνωστών μαρκών όπως Alfa Romeo, Jeep, Ford, Opel, Seat, Volvo, Hyundai, Kia, Saab και πολλές ακόμη. Ο λόγος για την Εμμανουέλα Βασιλάκη και τον Ευτύχη Βασιλάκη, κάτι που καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της εισηγμένης, στην τακτική γενική συνέλευση της 18ης Απριλίου. Στην γενική συνέλευση θα τεθεί προς έγκριση και η διανομή μπόνους 750 χιλ. ευρώ, σε διευθυντικά στελέχη, είτε σε μετρητά είτε με τη μορφή διάθεσης έως 50.000 δωρεάν μετοχών από τις ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία, με υποχρέωση διακράτησης 24 μηνών. Αρκετά καλά τα δεδομένα για την γνωστή επιχειρηματική οικογένεια που έχει και την Aegean αλλά και για τα στελέχη της με την πορεία της εταιρείας να είναι τέτοια, που το επιτρέπει.