Λάθος μηνύματα

Καλημέρα! Η κυβέρνηση ξεπέρασε το εμπόδιο μετά τη χθεσινή απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσαν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Την ίδια στιγμή, όμως, είχαμε τις αιφνιδιαστικές παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου. Θα ξεκινήσω από τις δυο αυτές παραιτήσεις, που μάλλον ήταν αναμενόμενες μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν περί συμμετοχής τους σε κοινωνική εκδήλωση το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο σπίτι του εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν από τη συμμετοχή των δυο προσώπων, που είχαν κομβικό ρόλο στο πρωθυπουργικό επιτελείο, και μάλιστα σε μια μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε επίσκεψη στον Καναδά. Ο πρωθυπουργός, έγκυρη πηγή μου είπε, πως δεν το γνώριζε. Και επειδή πολλά ειπώθηκαν, από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν μονόδρομος η παραίτησή τους, για να μην επισκιάσει και την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο επί της πρότασης δυσπιστίας. Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ξεκάθαρο ότι με τη συμμετοχή τους σε μια κοινωνική εκδήλωση έστειλαν λάθος μηνύματα.

Αποκαλύφθηκαν πολλά

Μετά τις παραιτήσεις κατηφόρισα γρήγορα προς το Κοινοβούλιο, για να πάρω κλίμα. Εκεί, λοιπόν, άκουσα πολλά και διάφορα για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Αυτό που μου έλεγαν, όμως, κορυφαίοι υπουργοί, που σήκωσαν και μεγάλο βάρος το προηγούμενο διάστημα, υπερασπιζόμενοι την κυβέρνηση, είναι ότι από την Κυριακή έως και χθες με το τέλος αυτής της διαδικασίας στο Κοινοβούλιο αποκαλύφθηκαν πολλά για σχέσεις, διαδρομές, επαφές και σχέδια αλλότρια για πολιτικές εξελίξεις. Μένω σε αυτά, και τα άλλα, εάν τα επιβεβαιώσω…

Αλλαγές στο Μαξίμου

Οι δυο παραιτήσεις αλλάζουν και την ανθρωπογεωγραφία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ήταν δυο πρόσωπα – κλειδιά οι Στ. Παπασταύρου και Γ. Μπρατάκος. Προσθέστε και τον Δημήτρη Τσιόδρα, που, αν και διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τρέχει για τους σταυρούς, καθώς θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Γι’ αυτό και οι αλλαγές θα είναι άμεσες και ρόλο θα έχουν στο πρωθυπουργικό σύστημα όσοι ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις και μπορούν να χειριστούν δύσκολες αποστολές. Μην ξεχνάτε πως λίγο ηλεκτρικές είναι οι καρέκλες εκεί.

Ποια ονόματα «παίζουν»

Οι παραιτήσεις των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού φέρνουν αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως τα ονόματα που μέχρι στιγμής έχουν «πέσει στο τραπέζι» είναι αυτά των Γιώργου Μυλωνάκη, Γενικού Γραμματέα της Βουλής, για τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αλλά και του νυν αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, διαχρονικού συνεργάτη του πρωθυπουργού για το πόστο του υπουργού Επικρατείας. Κάποιος μου ψιθύρισε και το όνομα του Γιώργου Κατσαούνου, προέδρου της επιτροπής, η οποία θα υποστηρίζει την προεδρία της Κυβέρνησης. Πρόκειται για παλιό στέλεχος, με σημαντικότατη προσφορά στο κόμμα της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ο ανασχηματισμός

Αναπόφευκτα, χθες, μπήκε στο τραπέζι και το θέμα του ανασχηματισμού πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Στο καφενείο και στο εντευκτήριο της Βουλής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ χθες όλοι σχεδόν μου έλεγαν ότι ο ανασχηματισμός έρχεται, αλλά τον τοποθετούν για μετά τις ευρωεκλογές. Και, μάλιστα, λένε πως θα είναι σαρωτικός. Για να δούμε και προσέξτε! Μου είπε το πρόσωπο που ξέρει πολλά, ποιοι μίλησαν, πώς μίλησαν, ποιοι κρύφτηκαν και πώς στάθηκαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία, (σ.σ. ανάλογα με αυτό) κάποιοι από αυτούς θα έχουν θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ορκωμοσία Κασσελάκη

Μια σημαντική μέρα είναι η σημερινή για τον Στέφανο Κασσελάκη, που ορκίζεται ως φαντάρος στη Θήβα και παράλληλα έχει και γενέθλια. Για το διπλό αυτό γεγονός, αλλά και λόγω της επικείμενης απόλυσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στρατό, μετά την ολιγοήμερη θητεία του ως Έλληνας που έζησε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, έφθασε και ο σύζυγός του, Τάιλερ ΜακΜπέθ.

Τρεχάτε ποδαράκια

Από εδώ και πέρα, η επιστροφή Κασσελάκη στην καθημερινότητα της Κουμουνδούρου σημαίνει και ενεργοποίηση του κομματικού συστήματος για τις ευρωεκλογές. Έχουν απομείνει περίπου 70 μέρες και η πίεση θα είναι μεγάλη στον Στ. Κασσελάκη για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα μετά τα όσα γίνονται. Μόνο που πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και εδώ.

Μουρμούρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να αλλάξει λίγο ρότα και ο Στ. Κασσελάκης; Γιατί, όπως μου είπαν μερικοί βουλευτές, με τη στάση του και τον τρόπο που κινείται πολλές φορές τορπιλίζει διάφορες προσπάθειες καλές. Π.χ. η πρόταση δυσπιστίας για πρώτη φορά ένωσε το προοδευτικό μέτωπο, όμως ο Στ. Κασσελάκης, κατά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μου μίλησαν πιο ελεύθερα με ουισκάκι, επέλεξε να πάρει αποστάσεις την ώρα που στελέχη και προσωπικότητες της κεντροαριστεράς συντονίζονται εντός και εκτός Βουλής, με στόχο να ανακτήσουν την αξιοπιστία του ευρύτερου χώρου. «Δεν είναι λογικό εμείς να στηρίζουμε την πρόταση δυσπιστίας και ο πρόεδρος να μιλάει για κοκορομαχίες», μου είπε επιφανής βουλευτής, που στηλίτευσε το γεγονός.

Χαμηλή συμμετοχή, ελάχιστο ενδιαφέρον

Και επειδή αναφέρθηκα πριν στις ευρωεκλογές και μαθαίνω ότι σχεδιάζουν και οι πολιτικοί αρχηγοί ταξίδια στο εξωτερικό, θα σας πω τα εξής: Ήδη ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε στον Καναδά, ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εκκρεμεί και η περιοδεία του Στ. Κασσελάκη. Ρώτησα, όμως, να μάθω εάν οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό ενδιαφέρονται. Τι μου είπαν από το υπουργείο Εσωτερικών; Περίπου ένα μήνα πριν λήξει η προθεσμία για όσους θέλουν να εγγραφούν, για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, μόλις 40.000 άτομα προχώρησαν σε εγγραφή. Από αυτούς περίπου οι 24.000 έγιναν από Έλληνες εντός επικράτειας και περίπου 16.000 από Έλληνες του εξωτερικού. Λίγα πράγματα για να είμαστε αντικειμενικοί σε σχέση με τη… σκόνη που έχει σηκωθεί τελευταία.

Τα καψόνια της Ζωής

Με ογκώδεις φακέλους και κίτρινα σημειώματα η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στο βήμα της Βουλής χθες το απόγευμα για την καταληκτική της ομιλία επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Και ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλούσαν με την αντίστροφη πορεία και συνεπώς θα ξεκινούσε στις 17:00 η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, πληροφορίες ήθελαν να δηλώνει κώλυμα και έτσι πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός. Μάλιστα, έμπειροι κοινοβουλευτικοί συντάκτες έκαναν λόγο για τακτικισμούς, προκειμένου η ομιλία της να είναι όσο πιο κοντά χρονικά γίνεται με αυτή του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στύλωσε τα πόδια και είπε: «Εγώ δεν δίνω τη σειρά μου» και έτσι αναγκάστηκε να μιλήσει. Πάντως, η ίδια όταν έφτασε στη Βουλή επιτέθηκε στο προεδρείο. Ακούγονταν φωνές, ότι ουδείς την είχε ενημερώσει για το πότε (17.00) θα ξεκινούσε η διαδικασία των πολιτικών αρχηγών. Στην παρέμβασή της μεταξύ άλλων έκανε λόγο για: «Τραμπουκισμούς, μεθοδεύσεις και παρακρατικές διαδικασίες, λέγοντας ότι έχουν παραβιαστεί τα γραφεία της Πλεύσης Ελευθερίας, όπου βρίσκεται η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών».

Συνεννόηση

Αυτό που έχει τη δική του αξία είναι πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν συνεννοηθεί να μη διακόψουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ομιλία της όσο χρόνο κι αν χρειαζόταν. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως αναμενόταν, παρουσιάστηκε δυναμική στο βήμα της Βουλής.

Αποσύρονται τα θρυλικά Huey, έρχονται τα σύγχρονα Blackhawk

Νέοι εξοπλισμοί ενόψει για την Αεροπορία Στρατού. Η χώρα μας ετοιμάζεται να προμηθευτεί 35 αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα, UH-60M Blackhawk, προκειμένου να αντικαταστήσει τα θρυλικά από τον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά ξεπερασμένα πλέον μεταγωγικά, Huey (Χιούι). Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές μας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχετική ενημέρωση θα γινόταν αυτές τις ημέρες στη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, αλλά η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αντιπολιτευτικά κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου». Απομένει δε η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των ελικοπτέρων από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα, καθώς και τα προβλεπόμενα αιτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η άγνωστη δραστηριότητα του Mr Βεργίνα

Ο εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρηματίας, Δημήτρης Πολιτόπουλος, ίσως είναι περισσότερο γνωστός για τη δραστηριότητά του στη μπύρα, καθώς είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 να δημιουργήσει μία αμιγώς ελληνική μπύρα, βρίσκοντας μπροστά του πολλά εμπόδια. Αυτό, όμως, που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι ο Πολιτόπουλος έχει και άλλες επενδύσεις, τις οποίες ο ίδιος φροντίζει να μην διαλαλεί. Για παράδειγμα, έχει εισέλθει στον ξενοδοχειακό τομέα με το ξενοδοχείο Ilisia Hotel Athens, που βρίσκεται στην οδό Μιχαλακοπούλου 25 στα Ιλίσια. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί τα τελευταία περίπου 50 χρόνια. Ο επιχειρηματίας φαίνεται ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη επένδυση, βλέποντας ότι η εγγύτητα με το κέντρο της Αθήνας αλλά και με τον σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής καθιστά τη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα αρκετά ελκυστικό προορισμό για τους πελάτες–επισκέπτες της.

Νέες παρεμβάσεις στο πρώην αρχηγείο του Γαβαλά

Το πρώην αρχηγείο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα έχει αποκτήσει ως γνωστόν ο εφοπλιστής Ευάγγελος Πιστιόλης, ο οποίος έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε real estate περιουσιακά στοιχεία. Μαθαίνω ότι τελευταία ο Πιστιόλης έχει απευθυνθεί σε αρκετούς αρχιτέκτονες, ξεκινώντας από το γραφείο ISV και φτάνοντας στον επίσης γνωστό αρχιτέκτονα, Δημήτρη Ποτηρόπουλο, για να προχωρήσει στην αναμόρφωση και αξιοποίηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Το αρχικό πλάνο του προέβλεπε τη δημιουργία μουσείου για ιστορικά μοντέλα της Ferrari καθώς και χώρο έκθεσης για έργα σύγχρονης τέχνης. Φαίνεται ότι ο ίδιος ο εφοπλιστής είναι ιδιαιτέρως ανήσυχο πνεύμα, με αποτέλεσμα να αναζητά διαφορετικές οπτικές μέσα από τη συνεργασία του με διαφορετικούς αρχιτέκτονες για το συγκεκριμένο, ομολογουμένως, ξεχωριστό κτίριο της περιοχής.

Σε λειτουργία και πάλι η τεχνική βάση της Aegean

Όπως πληροφορούμαι, σε λειτουργία τέθηκε και πάλι η τεχνική βάση της Aegean Airlines. Η εγκατάσταση υποβλήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε εργασίες ανακαίνισης, με ανάδοχο την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατασκευαστική, ΕΚΤΕΡ. Η τεχνική βάση-υπόστεγο της AEGEAN στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2009 και αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα της αεροπορικής εταιρείας, συνολικής έκτασης 4.800 τ.μ. και χωρητικότητας δυο Airbus Α-321, που αποτελούν και τα μεγαλύτερα αεροσκάφη, που διαθέτει στον στόλο της.

Η Blueground έφερε κοντά τις τράπεζες κολοσσούς

Η ελληνική εταιρεία διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων, Blueground, του επιχειρηματία, Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου, «σήκωσε» 45 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση Series D, με νέο επενδυτή την Susquehanna Private Equity Investments μαζί με άλλους υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένης της WestCap. Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη εξασφάλισε, επίσης, δανειακή διευκόλυνση από τράπεζες κολοσσούς, όπως η Barclays, με συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC, οι οποίες αντικατέστηκαν και αναβάθμισαν το χρέος των 40 εκατομμυρίων δολαρίων, που έλαβε ως δάνειο η Blueground από τη Silicon Valley Bank το 2021. Η εταιρεία διαχειρίζεται επί του παρόντος 15.000 διαμερίσματα σε 32 αγορές σε 17 χώρες. Εκτός από τη σύναψη των δικών της μισθώσεων, η Blueground παρουσίασε πρόσφατα ένα franchise μοντέλο, που συνεργάζεται με τοπικούς παρόχους στην Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη και παραθέτει μονάδες τρίτων παρόχων στην πλατφόρμα της. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 70% στα 560 εκατομμύρια δολάρια το 2023 έναντι των 300 εκατομμυρίων δολαρίων του 2022 σε ακαθάριστα έσοδα. Το καθαρό περιθώριο πωλήσεων, δηλαδή αφού πληρώσει τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων για τις μισθώσεις των ιδιοκτησιών του, είναι περίπου 35% επί του προαναφερόμενου ποσού.

Στα χέρια της Intralot τα 100 εκατομμύρια του ομολογιακού

Το σύνολο του Ομολογιακού Δανείου, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Intralot, η οποία εξέδωσε ομολογίες αντίστοιχης αξίας με βάση τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τις τράπεζες. Διοργανώτριες της έκδοσης του ομολογιακού είναι η Πειραιώς, η Εθνική, η Optima, η Attica και η Παγκρήτια με εκπρόσωπο των ομολογιούχων την Πειραιώς. Το ομολογιακό θα διατεθεί για αποπληρωμή του συνόλου του άληκτου κεφαλαίου των ομολογιών, που λήγουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, με εκδότρια την Intralot Capital Luxembourg S.A.