Η χθεσινή μίνι σύνοδος ΕΕ-Αιγύπτου δικαίως ονομάστηκε ιστορική από όλους τους συμμετέχοντες καθώς σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή μας υπογράφηκε μια συμφωνία η οποία θα είναι αιμοδότης για την Αίγυπτο η οποία δικαίως αποκαλείται πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην βόρεια Αφρική αλλά και στην Μέση Ανατολή.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Κομισιόν αλλά και τους ηγέτες της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Αυστρίας και δεν ήταν λίγες οι φορές που τόσο ενώπιον όλων των ηγετών όσο και στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία της σημερινής συνάντησης, καθώς από τον Αύγουστο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προτείνει κοινή παρουσία στην Αίγυπτο της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Τι συμφωνήθηκε

Η ΕΕ θα σταθεί λοιπόν δίπλα στην Αίγυπτο με ένα οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 7,4 δις για τα επόμενα 4 χρόνια.

Στόχος η οικονομική ρευστότητα για την Αίγυπτο σε μια περίοδο που δέχεται εντονότατες πιέσεις τόσο λόγω της φιλοξενίας 9 εκατομμυρίων προσφύγων στο έδαφός της αλλά και γιατί έχει κλονιστεί η οικονομία της εξαιτίας των παρενεργειών από την δράση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα που έχει αντίκτυπο στην λειτουργία ενός από τους βασικούς αιμοδότες της Αιγυπτιακής οικονομίας, της Διώρυγας του Σουέζ.

H κοινή Δήλωση για μια Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου καλύπτει έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και την Αίγυπτο: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες.

Ειδικά όσον αφορά στο μεταναστευτικό η ΕΕ θα διαθέσει 200 εκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε να διευκολυνθεί η νόμιμη μετανάστευση.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές η Αίγυπτος εδώ και καιρό προσπαθεί να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές από το να φτάσουν στη Μεσογειακή οδό, φιλοξενώντας τεράστιο αριθμό μεταναστών και περιορίζοντας τις παράνομες οδούς διακίνησης.

Αυτό που συμφωνήθηκε και αφορά άμεσα την Ελλάδα έλεγαν οι ίδιες πηγές είναι ότι πλέον θα γίνει προσπάθεια να αποτραπεί το άνοιγμα νέων διαδρομών ειδικά από την Λιβύη προς την Κρήτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκαν στο θέμα της ενέργειας και ειδικά της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω του GREGY.

«Οι ενεργειακές επενδύσεις είναι κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου. Μαζί αναπτύσσουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Gregy. Για να συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα. Φέρνοντας πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές ειδικά για τον GREGY αποδόθηκαν εύσημα στην Ελλάδα και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επέμενε να προχωρήσει αυτό το έργο που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

«Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.

Η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συμφώνησαν στην σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής συμφώνησαν η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες θα συνεδριάζει κάθε δυο χρόνια και Ελλάδα και Αίγυπτος θα συνεργάζονται στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της άμυνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας, της υγείας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων, της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των υποθέσεων της ΕΕ, των τροφίμων και της γεωργίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης και της μετανάστευσης.