Τους έξι πυλώνες της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο, περιέγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, σημείωσε πως η Αίγυπτος θα υποστηριχθεί με ένα καινούργιο πακέτο, 7,4 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος πυλώνας, ενισχύουμε τον πολιτικό μας διάλογο για να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύνοδος ηγετών κάθε 2 χρόνια.

Δεύτερος πυλώνας, οικονομική σταθερότητα, θα στηρίξουμε την προσπάθεια της Αιγύπτου.

Τρίτος πυλώνας επενδύσεις και εμπόριο. Έχουμε ήδη σχέδιο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. ΑΠΕ και ψηφιοποίηση και συνδεσισμότητα, διαχείριση υδάτων. ΓΙ’ αυτό θα υποστηρίξουμε τη Σύνοδο Ευρώπης-Αιγύπτου.

Τέταρτος πυλώνας μετανάστευση και κινητικότητα. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία που μας χρειάζεται τώρα. 200 εκατομμύρια από το σημερινό πακέτο για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση και με πλήρη αφοσίωση να ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση.

Πέμπτος πυλώνας ασφάλεια και επιβολή του νόμου. Έχουμε συνεργασία αντιτρομοκρατίας.

Έκτος πυλώνας, ο πιο σημαντικός, έχει σχέση με τους ανθρώπους τις δεξιότητές τους και την έρευνα. Ανταλλαγή φοιτητών με Erasmus+. H Αίγυπτος μπορεί να μπει και σε άλλα προγράμματα της Ευρώπης που θα εμβαθύνουν τη συνεργασία από τις δύο πλευρές της Μεσογείου.
Είμαστε τρομερά ανήσυχοι για τον πόλεμο στη Γάζα και την ανθρωπιστική καταστροφή. Η Γάζα είναι αντιμέτωπη με λιμό και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Χρειάζεται συμφωνία για την κατάπαυση πυρός γρήγορα. Επικροτώ τις προσπάθειές σας γι’ αυτό. Ανησυχούμε για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει μια επίθεση πλήρους κλίμακας στη Ράφα που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.
Ευχαριστώ την Αίγυπτο για τη βοήθεια στη Γάζα. Η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να παρέχει βοήθεια.