Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Συγκρατημένη αισιοδοξία, μαθαίνω, επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιπροσωπεία των αγροτών. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο μου είπαν ότι άλλη συνάντηση δεν πρόκειται να υπάρξει και πως οι αγρότες πήραν αρκετά, αν και οι ίδιοι επιμένουν, όχι όσα ζήτησαν. Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Μαθαίνω ότι οι αγρότες είναι διχασμένοι για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Σας το είχα αναφέρει από χθες.

Ξύθηκε ο πάτος

«Ξύθηκε ο πάτος του βαρελιού. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να δοθεί» μου είπε κεντρικό κυβερνητικό πρόσωπο και παράλληλα μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναμένουν να μην υιοθετηθούν οι «σκληρές» εισηγήσεις και να αποδυναμωθούν τα αγροτικά μπλόκα. Ο συνομιλητής του πρωθυπουργού εστιάζει στις νέες πρωτοβουλίες για φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και στην προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου.

Με το βλέμμα στη Θεσσαλία

Ο πρωθυπουργός στις 16 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει με ομιλία στην ετήσια Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο. Στη συνέχεια, από τις 21 ως τις 23 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικής και ταυτόχρονα επιχειρηματικής αποστολής, θα βρεθεί στην Ινδία, στο πλαίσιο της αναζήτησης ευκαιριών για εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες και δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, που πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τις καλές σχέσεις των δύο κρατών και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε πεδία όπως ο τουρισμός, η οικονομική συνεργασία, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και ο τομέας της τεχνολογίας. Στις 6 και 7 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Βουκουρέστι, που φιλοξενεί φέτος το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί αναμένεται να δοθεί εκ νέου το χρίσμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για τη διεκδίκηση μιας νέας θητείας ως επικεφαλής της Κομισιόν. Ύστερα από όλα αυτά ο πρωθυπουργός αναμένεται να ασχοληθεί προσωπικά και με το ζήτημα της Θεσσαλίας, ώστε να δοθούν λύσεις και να επιταχυνθεί η υλοποίηση μέτρων, για να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα από τις καταστροφικές πλημμύρες προ μηνών.

Στο Μαξίμου ο Δεμίρης

Οι «κεραίες» μου ανίχνευσαν χθες το απόγευμα τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, να βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου. Η κινητικότητα με οχήματα της ασφάλειας ήταν μεγάλη, ωστόσο οι αγρότες είχαν ήδη αποχωρήσει αρκετή ώρα πριν, καθώς είχαν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό. Δεν κατάφερα να μάθω τον ακριβή λόγο της χθεσινής παρουσίας του, αλλά τα περιστατικά με άρωμα τρομοκρατίας το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και έχουν σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι σίγουρα οι συζητήσεις θα επικεντρώθηκαν και σε αυτό το θέμα.

Το τρολάρισμα Κασσελάκη

Μετά τις επαφές που είχα για τα αγροτικά, πάντως, κατηφόρισα από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα προς το θέατρο Άλφα, στην Πατησίων, δίπλα στο Πολυτεχνείο. Εκεί ήταν η εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών με ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα (ΣΥΡΙΖΑ), την Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά) και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ), για την οποία σηκώθηκε πολύ σκόνη. Εκεί, όμως, η έκπληξη έγινε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, που εμφανίστηκε στο θέατρο, όταν μιλούσε η Αχτσιόγλου. Σαν τρολάρισμα το είδαν πολλοί και άλλοι ως άστοχη επικοινωνιακή κίνηση. Το θέμα είναι, όμως, ότι έγινε χαμός. Ακούστηκαν και κάποιες σκόρπιες αποδοκιμασίες (δυο τρία «ου, ου» από το βάθος), αλλά δε δόθηκε συνέχεια. Η εκδήλωση είχε τίτλο: «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;». Οι αποδοκιμασίες δε συνεχίστηκαν, καθώς ο δημοσιογράφος και συντονιστής, Δημήτρης Τερζής και η Αχτσιόγλου λειτούργησαν κατευναστικά, με τη δεύτερη να τον καλωσορίζει από μικροφώνου, λέγοντας: «Γεια σου, Στέφανε!». «Έχουμε την αιφνιδιαστική άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη, παρακαλώ να κρατηθεί ένας πολιτισμός και μια ηρεμία. Θα του δώσουμε τον λόγο στη συνέχεια να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό» είπε ο Δ. Τερζής.

Ο αιφνιδιασμός Τεμπονέρα

Αιφνιδιασμένος έδειξε και ο Δ. Τεμπονέρας από την εμφάνιση Κασσελάκη. «Πρόεδρε, καλησπέρα! Σε καλωσορίζουμε στην εκδήλωση. Αν και Τρίτη και 13, με την παρουσία σου σήμερα εδώ αποδεικνύεις ότι δεν μπορεί να γίνεται μία συζήτηση, που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεις, επίσης, πως η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά και κόμματα». Η ιδέα ήταν του ίδιου του Κασσελάκη και την κράτησε κρυφή μέχρι την υλοποίησή της. Ένα ελιγμός με τον οποίον κατάφερε να τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα και να είναι ο ίδιος το πρόσωπο της βραδιάς, ενώ δεν άρθρωσε κουβέντα.

Οι παρόντες

Παρόντες ήταν αρκετοί, μεταξύ των οποίων από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Αντώνης Κοτσακάς, Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θεμιστοκλής Μαμουλίδης, Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Ιωακειμίδης, από τη Νέα Αριστερά ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Βίτσας, από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Κουσελάς, ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο Τάσος Δαρσινός, η Έφη Παγκάλου, ο Γιάννης Σγουρός, ο Γιώργος Σιακαντάρης κ.ά.

Η κόκκινη κάρτα σε Βασιλειάδη – Σβίγγου

Και επειδή σας ανέφερα για την εκδήλωση, που γίνεται 10 μέρες περίπου πριν αρχίσει το συνέδριο, έμαθα πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι ευχαριστημένος από τους γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη. Γιατί; Μου είπαν πως έχει ενοχληθεί, διότι παρατηρείται αδυναμία να οργανωθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων, ένα θέμα για το οποίο αναζητείται λύση. Επίσης, δεν είναι και τόσο ικανοποιημένος για τον τρόπο οργάνωσης των περιφερειακών προσυνεδρίων.

Το νέο κόμμα στον Κόσμο

Και το όνομα αυτού: Κόσμος. Αυτό είναι το νέο κόμμα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη μετά την προσχώρησή του στην ευρωομάδα των Πρασίνων. Χθες πήγε στον Άρειο Πάγο μαζί με τη Μαρία Βασιλάκου, πρώην αντιδήμαρχο της Βιέννης και τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, γιο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, και πρώην αντιδήμαρχο Αθηναίων, και υπέγραψαν την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου. Στα σκαριά είναι η συνεργασία στην Ελλάδα με τη Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές.

Θα τσεκάρουμε με ένα «κλικ» όλα τα μεγάλα έργα ανά περιφέρεια

Τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο προγραμματίζει να συναντά τους περιφερειάρχες της χώρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συζητά μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή της επικράτειας και να αναζητά λύσεις. Δεν μένει όμως εκεί. Όπως μαθαίνουμε, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα μπαίνει όποιος θέλει και θα ενημερώνεται ανά πάσα ώρα και στιγμή για τα έργα που σχεδιάζονται, υλοποιούνται και ολοκληρώνονται σε κάθε τόπο. Έτσι, ο καθένας θα γνωρίζει την πορεία κάθε μεγάλου έργου, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα τσεκάρονται και οι περιφερειάρχες, εάν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η σχετική πλατφόρμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.

ΔΕΗ: Διαψεύδουν τα σενάρια εξαγοράς στις τηλεπικοινωνίες

Με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο διαψεύδουν οι άνθρωποι της ΔΕΗ το ενδεχόμενο εισόδου στις τηλεπικοινωνίες με τη μορφή της εξαγοράς υφιστάμενου παρόχου στην ελληνική αγορά. Σας θυμίζω ότι έχουν ακουστεί πολλά τον τελευταίο καιρό περί πιθανής κίνησης εξαγοράς της Nova. Σε συνδυασμό με όσα ακούγονται για την πιθανή πώληση του μεριδίου της BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, τα σενάρια αυτά γιγαντώθηκαν. Μάλιστα, υπάρχει αρκετά έντονη επιμονή από πλευράς στελεχών της εταιρείας, τα οποία υποστηρίζουν ότι η μοναδική κατεύθυνση που σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες στην οποία επενδύει ο όμιλος είναι αυτή των οπτικών ινών, όπου δαπανά σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη του δικτύου. Το κατά πόσο, βέβαια, η άρνηση κάθε ενδεχόμενου εξαγοράς παρόχου στις τηλεπικοινωνίες είναι κάτι που έχει βάση αναμένεται να φανεί το προσεχές διάστημα στην πράξη.

Οι Ισπανοί που φλέρταραν την ελληνική μπύρα

Σας έγραφα χθες για την ΕΖΑ και την προοπτική πώλησής της εντός της φετινής χρονιάς. Αυτό που έμαθα πολύ πρόσφατα για την περίπτωση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης είναι ότι λίγο πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία είχαν υπάρξει συζητήσεις με την ισπανική ζυθοποιία Estrella, με προοπτική την εξαγορά. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φέρεται να ζήτησε περισσότερα από εκείνα που προσέφεραν ή μπορούσαν να προσφέρουν οι Ισπανοί. Η πλευρά της Estrella ζήτησε χρόνο, για να το ξανασκεφτεί, μεσολάβησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και εν τέλει η υπόθεση έμεινε στο συρτάρι χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Μου έλεγε, πάντως, άνθρωπος της αγοράς, που ξέρει καλά τα πράγματα, ότι δύσκολα θα μπορέσει να πουληθεί πλέον σε ένα αρκετά ικανοποιητικό τίμημα η εταιρεία. Ίσως κάτι περισσότερο να ξέρει…

Drukfarben: Νέο εργοστάσιο στη Χαλκίδα

Η Drukfarben, μία από τις μεγάλες εταιρείες στον τομέα των χρωμάτων στην Ελλάδα, η οποία -εάν δεν κάνω λάθος- είναι τρίτος παίκτης στην αγορά μέσω των χρωμάτων Kraft Paints, έχει και μία ακόμα δραστηριότητα. Αυτή της παραγωγής μελανιών. Πρόκειται ουσιαστικά για μελάνια, που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση φλεξογραφίας και βαθυτυπίας. Η εταιρεία μεγαλώνει σε αυτόν τον τομέα με νέες εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο Χαλκίδας, συνολικής έκτασης 2.800 τετραγωνικών μέτρων. H συγκεκριμένη επένδυση περιλαμβάνει ένα εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης, έκτασης 300 τετραγωνικών μέτρων. Η εταιρεία ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών, από όπου επέλεξε κάποια στιγμή να φύγει, όπως και πολλές ακόμα ελληνικές επιχειρήσεις. Και πλέον όλα δείχνουν ότι συνεχίζει να τραβάει αναπτυξιακό δρόμο.

Ο Καραμούζης στη μπύρα;

Μου λένε ότι ο Νίκος Καραμούζης, γνωστός τραπεζικός και επικεφαλής του fund SMERemediumCAP, ενδιαφέρεται για πιθανή σύμπραξη με τον κλάδο της μπύρας. Έχοντας κάνει ήδη την κίνηση να αποκτήσει μέσω του fund την πλειοψηφία της ΕΨΑ από την οικογένεια Τσαούτου, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, φαντάζει ως ιδιαίτερα λογική επιλογή η επιχειρηματική σύμπραξη με ζυθοποιία. Οι νύφες δεν είναι πολλές στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο κλάδο και επομένως είναι μετρημένα τα κουκιά. Ωστόσο, όλα είναι ανοιχτά, καθότι πρόκειται για ένα project που, προς το παρόν, βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο και ουδείς εγγυάται ότι θα μπορούσε να έχει θετική έκβαση.

Η οικογένεια Λασκαρίδη πίσω από την εξαγορά του κτιρίου της Lamda

Πριν λίγες μέρες η Κοντιάς Α.Ε. αγόρασε από τη Lamda Development το κτίριο γραφείων Cecil στο Κεφαλάρι, στην Κηφισιά. Μία κίνηση που έγινε με τίμημα αγοράς 19,4 εκατομμυρίων ευρώ και, όπως σας είχα γράψει, προς την κατεύθυνση της Lamda να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε εμπορικά κέντρα, μαρίνες και φυσικά στο μεγάλο project του Ελληνικού. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι πίσω από την Κοντιάς βρίσκεται η οικογένεια Λασκαρίδη και συγκεκριμένα οι κόρες του γνωστού εφοπλιστή και ξενοδόχου, Κατερίνα και Σουζάνα Λασκαρίδη. Η δραστηριότητα της οικογένειας στα ακίνητα παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Να σας θυμίσω κάπου εδώ ότι εκτός από τα καράβια έχει παρουσία και στον ξενοδοχειακό τομέα με τη Μεγάλη Βρετανία και το King George, μεταξύ άλλων ξενοδοχείων, που έχει στην ιδιοκτησία της. Στην ιδιοκτησία της είναι, επίσης, και το νεοσύστατο ξενοδοχείο Athens Capital Hotel – MGallery Collection, που βρίσκεται στις αρχές της οδού Πανεπιστημίου.