Τα 29 think tanks

Σήμερα θα ξεκινήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπου ακούω πολλές φωνές για την στρατηγική και τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αν και ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να οικοδομήσει μια νέα «βιτρίνα» επενδύοντας σε ένα άτυπο think tank νέων ανθρώπων που συνδυάζουν και πολιτικό και τεχνοκρατικό λόγο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκίνησε την περιοδεία του χθες στη Θεσσαλία, ενόψει του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου του κόμματος, ανέβηκε ξανά σε τρακτέρ, όπως είχε κάνει πριν από περίπου μια εβδομάδα στο μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία, θέλει αλλαγή βιτρίνας, αν και με όσα κάνει θολώνει την εικόνα του. Επί της ουσίας θέλει πρόσωπα που θα λειτουργούν, παράλληλα με τα κομματικά όργανα που έχουν άλλη δουλειά, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, επικουρικά και συμβουλευτικά για όλα τα θέματα. Ήδη προ ημερών ανακοινώθηκε το πρώτο think tank για την παιδεία και ακολουθούν άλλα 28 μικρά – θεματικά.

Οι επαφές Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχει ξεκινήσει επαφές εδώ και καιρό, καθώς επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να αλλάξει και την εικόνα του κόμματος στην κοινωνία και ουσιαστικά διευρύνει τον κύκλο των συμβούλων του. Οι σύμβουλοι που απαρτίζουν το think tank θα θα συμβάλλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του. Επίσης, θα μπορούν να συνεισφέρουν και στις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Στέφανου Κασσελάκη. Και αυτό διότι και ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργούσε ένα αντίστοιχο think tank με 30 πρόσωπα που έχουν μακρά διαδρομή ο καθένας στον τομέα του και γνωρίζουν άριστα τα θέματα της ευθύνης τους, αλλά ελάχιστοι – ες εξ αυτών είχαν παρουσία δημόσια επί της ουσίας. Περισσότερο διακοσμητικό άτυπο όργανο ήταν και δεν έδωσε κάτι ουσιαστικό στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, παρά την έντονη επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού να προβληθεί. Τότε στο τhink tank του Αλέξη Τσίπρα, ήταν οι εξής: Όθων Ηλιόπουλος, Δέσποινα Σίνου, Κορίνα Χατζηνικολάου, Ντόρα Γιαννάκη, Πέτρος Δαμιανός, Γιώργος Παπανικολάου, Σοφία Βιδάλη, Ζωρζέττα Λάλη, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κωστής Παπαϊωάννου, Αντώνης Μπόγρης, Ερρίκος Βεντούρας, Μανώλης Τερροβίτης, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Νίκος Φαραντούρης, Σπύρος Κίντζιος, Διάνα Βουτηράκου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Γιάννης Μυλόπουλος, Δημήτρης Πλουμπίδης, Τάσος Τανούλας, Νατάσα Ρωμανού, Γιώργος Τσελιούδης, Άρις Καζάκος, Σταύρος Κατσανέβας, Γιάννης Κρεστενίτης, Παντελής Μπάγκος, Γιώργος Σταμπουλής, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Αιμίλιος Αυγουλέας.

Κεντρικό ρόλο η Βουτυράκου

Μετά από δυόμιση χρόνια, έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης να δημιουργήσει μια άλλη ομάδα που θα φανεί πως θα λειτουργήσει. Το ενδιαφέρον είναι ότι επέλεξε για αυτό το εγχείρημα ως βασική του συνεργάτιδα στην επιλογή νέων προσώπων τη Διάνα Βουτυράκου, η οποία το 2018 κατέκτησε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, ήταν η νεότερη υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Δυτική Αττική, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές είχε ταχθεί με την Έφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος ο Κασσελάκης στους συνομιλητές του αυτό που ξεκίνησε είναι το πρώτο βήμα για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα σχηματίζονται μικρές ομάδες εμπειρογνωμόνων ανά θεματική, οι οποίες θα συνεργάζονται απευθείας μαζί του. Ουσιαστικά δημιουργούνται μικρά think tank και συντονίστρια θα είναι η Διάνα Βουτυράκου.

Γκρίνια για πρόσωπα

Ο Στέφανος Κασσελάκης όρισε πριν καιρό 11 πρόσωπα – για να γίνεται και η αντιστοίχιση με όσους έφυγαν- που θα ασχοληθούν με τομείς πολιτικής ευθύνης και θα εμφανίζονται στο προσκήνιο, όπως π.χ. τον Νικόλα Φαραντούρη σύμβουλό του επί των ευρωπαϊκών θεμάτων. Αυτά τα πρόσωπα είναι ο Θανάσης Οικονόμου, πρώην βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός μηχανικός Θοδωρής Δουλουμπέκης, από το Ρέθυμνο που την περίοδο 2014-2019 ήταν επικεφαλής των οργανώσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στην Ελλάδα και εννέα γυναίκες: η δικηγόρος Λίλα Σουλελέ, με εξειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο και τις συμβάσεις δημοσίων έργων που τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Η Τζένη Αρσένη, σκηνοθέτης, θεατρολόγος και συντονίστρια Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αγγελική Λεβέντη, με πατέρα Έλληνα και μητέρα από το Κονγκό, αναλαμβάνει συντονίστρια Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης. Η Χρύσα Καραγιάννη ήταν υποψήφια περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και τώρα είναι αναπληρώτρια συντονίστρια Τουρισμού. Η Έφη Μιχελάκη από την Κοζάνη έχει σπουδάσει Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία. Η δικηγόρος Κατερίνα Μπέρδου που ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, η Νατάσα Γκαρά, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η Κλειώ Αγγουράκη, από τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με σπουδές σε Επικοινωνία, ΜΜΕ, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις, αλλά και η Μυρτώ Κοροβέση που κατέκτησε την τρίτη πανελλαδικώς θέση σε φιλοσοφικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η τοποθέτηση αυτών των προσώπων άνοιξε το χορό της γκρίνιας εσωκομματικά.

Σαββατοκύριακο πιέσεων και επαφών

Από χθες το βράδυ και για όλο το Σαββατοκύριακο θα συνεχίζονται οι παρασκηνιακές επαφές κεντρικών στελεχών της κυβέρνησης με πρόσωπα – κλειδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων που κινούνται φιλικά προς τη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε, όπως σας είχε αποκαλύψει η στήλη, να συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα με αντιπροσωπεία τους, η οποία όπως μάθαμε θα απαρτίζεται από 15 άτομα. Η συνάντηση θα γίνει μετά από την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελιγράδι.

Τι σχεδιάζει το Μαξίμου

Αυτό που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι το τι θα δώσει ο πρωθυπουργός στους αγρότες. Και αυτό είναι το πιο κρίσιμο, διότι αφενός οι παραγωγοί έχουν διαμηνύσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή, δεν θα προσέλθουν για… τσάι και συμπάθεια και αφετέρου έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία παραθέτουν συγκεκριμένα αιτήματα τόσο για το σύνολο του αγροτικού κόσμου όσο και ειδικότερα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Η άσκηση μοιάζει με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί για το Μέγαρο Μαξίμου, διότι όλοι αναγνωρίζουν ότι από τη στιγμή που η αντιπροσωπεία των αγροτών θα περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου, θα πρέπει να τους δοθούν κάποιες δεσμεύσεις που θα τους επιτρέψουν να μη φύγουν με το κεφάλι σκυμμένο.

Τι θα δώσει ο πρωθυπουργός

Με βασική αρχή ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά σφικτά, όπως έμαθα, ο πρωθυπουργός εξετάζει να ικανοποιήσει δύο αιτήματα των αγροτών: Την προκαταβολική επιστροφή του ειδικού φόρου Κατανάλωσης και πιθανότατα τη μείωση της τιμής του ρεύματος για τους παραγωγούς, το οποίο θα επιβαρύνει τις εταιρείες και όχι τους πολίτες. Επίσης, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζουν και άλλα αιτήματα των αγροτών τα οποία δεν έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα και αφορούν άλλα ζητήματα όπως πχ πρόσθετα μέτρα και πιο εντατικοί έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας κ.α Το τελευταίο, μάλιστα, συζητήθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

Περιοδείες και με τροχόσπιτο;

Από κοπή πίτας σε κοπή πίτας βρίσκονται βουλευτές, υπουργοί αλλά κυρίως υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Η προεκλογική περίοδος έχει σημάνει για τα καλά και όσο περνάει ο καιρός οι συναντήσεις αλλά και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν. Βλέπετε η διεκδίκηση του σταυρο;y για μια έδρα στην ευρωβουλή είναι μεγάλη υπόθεση που απαιτεί χρόνο, κόπο και χρήμα. Μάλιστα υποψήφιος μου έλεγε ότι υπολόγιζε σε λίστα και τελικά την «πάτησε» αφού τρέχει και δεν φτάνει! Και καλά οι νυν ευρωβουλευτές που κατεβαίνουν ξανά έχουν σημαντικό πρόκριμα, τα νέα πρόσωπα όμως πρέπει να «γράψουν» χρόνο αλλά κυρίως να «σπάσουν τα κοντέρ» με επισκέψεις στην περιφέρεια. Έμαθα μάλιστα ότι ένας υποψήφιος θα ταξιδεύει ανά την Ελλάδα με τροχόσπιτο…..Η ΝΔ εκτιμάται ότι θα εκλέξει 8-9 ευρωβουλευτές συνεπώς ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος δεδομένου ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα απαρτίζεται από 42 πρόσωπα.

Ετοιμάζει νέα εξαγορά ο Κρητικός

Το νέο του χτύπημα ετοιμάζει ο Κρητικός. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχω μάθει ότι βολιδοσκοπεί τη βόρεια Ελλάδα και ότι έχει συζητήσει με διάφορους εκεί. Δεν πάει πολύς καιρός που εξαγόρασε τους Συνεργαζόμενους Παντοπώλες του Γιάννη Πηλίδη με πάνω από 50 εταιρικά καταστήματα και περίπου 300 καταστήματα franchise στο δίκτυό τους. Ωστόσο ο Κρητικός δεν επαναπαύεται. Θέλει να αποκτήσει και μία ακόμα μικρομεσαία αλυσίδα για να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο στα βόρεια. Και όπως μου λένε σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα καθότι όσοι «βλέπουν» την αγορά έχουν παρατηρήσει ότι είναι ιδιαίτερα κινητικός τελευταία. Ο επικεφαλής της αλυσίδας Άγγελος Κρητικός μου λένε ότι έχει ήδη καθίσει στο τραπέζι με επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Για πολλούς μάλιστα αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει να κάνει εξαγορά περίπου έναν χρόνο με τελευταία αυτή της τοπικής αλυσίδας «Katerinas Market» στην Καλαμάτα τον Μάρτιο του 2023.

Η τακτική του Σκλαβενίτη στη φέτα

Τις μεγαλύτερες ποσότητες φέτας πουλάει ο Σκλαβενίτης μέσα από τα καταστήματά του. Το μερίδιό του είναι κοντά στο 34% σε όγκο πωλήσεων, το διπλάσιο από τον δεύτερο ΑΒ και στη συσκευασμένη είναι 25,5%. Ο Σκλαβενίτης έχει πετύχει το εξής μοναδικό: να πουλάει αποκλειστικά φέτα από συγκεκριμένους παραγωγούς στα καταστήματά του που δεν τους έχει κανένας άλλος στην αγορά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Καράλης, ο Δουκίδης και ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων. Το γεγονός αυτό του δίνει την δυνατότητα να κρατάει και τις τιμές σε αρκετά αξιοπρεπή επίπεδα σε σχέση με την αγορά αλλά και να έχει καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας ο ίδιος.

Γιατί η Mitsubishi «κρύβει» τον Τουρνικιώτη

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Mitsubishi Electric που στην Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στον τομέα των κλιματιστικών, επιδιώκουν να μην σχετίζονται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με την εταιρεία ΑΓΗΝΩΡ, του ομίλου Τουρνικιώτη, στην οποία επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο 610.000 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση του πλαφόν κερδοφορίας που είχε οριστεί βάσει του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή». Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως παρά το ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεργάτες τους στην Ελλάδα, επιθυμούν να κινηθούν όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο θεωρούν ότι μόνο βλαπτικό μπορεί να είναι για την εικόνα τους προς τα έξω.

Δομική Κρήτης: Ο ρόλος Κούτρα στο ράλι της μετοχής

Σε ράλι έχει οδηγηθεί η μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, Δομικής Κρήτης τον τελευταίο καιρό, το οποίο και συνεχίζεται. Αιτία από την αγορά είναι η απόκτηση μετοχικού ποσοστού από τον Δημήτρη Κούτρα, γεγονός που φέρνει αισιοδοξία στην αγορά για τα επόμενα βήματα της εταιρείας. Η μετοχή της κατασκευαστικής κινήθηκε εκ νέου σε υψηλά επίπεδα. Μετά τη γρήγορη κίνηση που έφερε τον τίτλο από τα 3,2 στα 4 ευρώ στα τέλη Γενάρη, ωστόσο την Παρασκευή έκλεισε σε υψηλό εβδομάδας στα 4,4 ευρώ με περαιτέρω άνοδο 3,26% Η απόδοση 30 ημερών ξεπερνά το 31%. Σε ό,τι αφορά τον Κούτρα δεν χρειάζεται συστάσεις, καθότι σας θυμίζω ότι αποτελεί από τους πιο γνωστούς εργολάβους της αγοράς στον τομέα των κατασκευών. Ο Κούτρας γεννήθηκε σε φτωχή αγροτική οικογένεια στο Περιβόλι Δομοκού. Και κατάφερε το ’78 να προσληφθεί στην Άκτωρ ως διευθυντής έργων, αποτελώντας το δεξί χέρι του αείμνηστου Γιώργου Μπόμπολα.