Η αποχώρηση Βαρβιτσιώτη

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα η είδηση ότι σε ηλικία 54 ετών ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πέντε μήνες μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Ναυτιλίας, με δήλωσή του ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενημερώνοντάς τον για την πρόθεσή του να αποχωρήσει όχι μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά εν γένει από την πολιτική. Πολλά ακούστηκαν γιατί έφυγε. Ο ίδιος εξήγησε σε φίλους του ότι έχει ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο και επιθυμεί να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα, στη ναυτιλία, εκεί που «μπορεί να προσφέρει». Αυτό το είπε και δημόσια και απαντώντας στα σενάρια που κυκλοφορούν ότι παραιτείται, επειδή δε θα ψήφιζε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης.

Στον «πάγο» οι σχέσεις Μητσοτάκη – Βαρβιτσιώτη

Όσοι γνωρίζουν τα πολιτικά παρασκήνια δεν ξαφνιάστηκαν, πάντως, από τη χθεσινή παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και αυτό γιατί όταν οδηγήθηκε στην έξοδο από την κυβέρνηση (υπ. Ναυτιλίας), τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στον καταπέλτη του Blue Horizon, έχοντας κάνει μια απαράδεκτη δήλωση, που εξίσωνε το θύμα με το θύτη, είχε προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και είχε εκνευρίσει τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, εκείνη την ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν την πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας, όπου η κατάσταση ήταν τραγική και τεταμένη με τους κατοίκους να βλέπουν τις περιουσίες τους να βουλιάζουν. Ο υπουργός, τότε ακόμα, επιχείρησε να μιλήσει τηλεφωνικά αρκετές φορές με τον πρωθυπουργό, ωστόσο εκείνος δεν ανταποκρίθηκε και ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να του διαμηνύσουν να ζητήσει δημόσια συγγνώμη -όπως και έκανε- και να εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο. Ο πρώην υπουργός είχε εκνευριστεί, γιατί ένιωσε ότι τον «αδειάζουν» και όλο αυτό το διάστημα ως βουλευτής Δυτικού Τομέα είχε αρχίσει σταδιακά να αποσύρεται… Αξιόπιστη πηγή της στήλης, που δεν αμφισβητείται, μου μετέφερε τι συνέβη στο χθεσινό ραντεβού που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απλά… το δέχθηκε. Δηλαδή δεν προσπάθησε να τον μεταπείσει. Στη συνέχεια εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση.

Στο Σκαραμαγκά

Επιστρέφοντας στην επόμενη μέρα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, νομίζω δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και αυτό γιατί έχει δώσει τα «χέρια» με τον κουμπάρο του, εφοπλιστή και ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Γιώργο Προκοπίου, με τον οποίο, μάλιστα, έμαθα ότι έκανε διακοπές τα Χριστούγεννα οικογενειακά σε εξωτικό μέρος.

Ερωτήματα

Πολλοί δεν πείστηκαν από τα όσα είπε δημόσια ο Μ. Βαρβιτσιώτης. «Και γιατί δεν έφευγε πριν λίγους μήνες και να μην κατέβαινε στις εκλογές;». Πολλά ερωτήματα από συναδέλφους του, που δεν πείθονται γιατί φεύγει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και άλλοι λένε πως, εάν ήθελε να ασχοληθεί με τα νομικά, δεν υφίσταται ασυμβίβαστο και άρα θα μπορούσε να είναι βουλευτής και να ασκεί το επάγγελμά του.

Φίλος του Μεϊμαράκη

Η αποχώρηση του Βαρβιτσιώτη φέρνει στο Κοινοβούλιο ένα στέλεχος της ΝΔ, το οποίο ήταν πέμπτο σε σταυρούς στην περιφέρεια του Δυτικού Τομέα Αθηνών και για πρώτη φορά θα βρεθεί στα έδρανα της Βουλής. Η αναφορά για τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, που επί σειρά ετών διετέλεσε Δήμαρχος στο Αιγάλεω, ενώ έχει και αρκετά έντονη ανάμειξη με τον αθλητικό χώρο. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αιγάλεω, αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Σκοποβολής και μέλος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ. Στη ΝΔ είναι πολύ γνωστό πρόσωπο και με θέσεις επί κυβερνήσεών της σε διάφορα πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Οι πιο μυημένοι ξέρουν ότι είναι προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Μια διαφορετική Κυριακή

Συνεχίζουμε με την Εκκλησία, καθώς η προσεχής Κυριακή θα είναι ένα κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση. Αναμένονται πύρινοι λόγοι από άμβωνος κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και θα ακουστούν, όπως μαθαίνω, βαριές κουβέντες. Η στήλη έψαξε αρκετά τι θα συμβεί και συνομίλησε με ιεράρχες, για να πάρει κλίμα.

Ένας από τους επίδοξους διαδόχους του Ιερώνυμου

Μια μεγάλη σύναξη θα γίνει στα Σπάτα, εκεί όπου ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και ένας από τους επίδοξους διαδόχους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου ετοιμάζεται για ομιλία με θέμα: Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία. Γάμος Και Ομοφυλοφιλία. Και προβλέπεται μεγάλη συγκέντρωση πιστών για τον Μητροπολίτη, που ήταν σκληρός στην εισήγησή του στην Ολομέλεια της Ιεραρχίας προς ημερών, όπου και μεταξύ άλλων είπε πως η ομοφυλοφιλία είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ψυχική νόσος.

Σκληρή γραμμή

Η Εκκλησία θα τηρήσει σκληρή γραμμή και έμαθα ότι στο κείμενο το οποίο θα αναγνωστεί στους ιερούς ναούς, στις 4 Φεβρουαρίου, και λέγεται «Προς τον λαό» θα υπάρχει μομφή κατά της κυβέρνησης. Όπως έμαθα, το κείμενο ακόμα συντάσσεται και αυτό θα αφορά το λαό. Θα συνταχθεί, όμως, και ένα κείμενο σε νομικό πλαίσιο και με νομικό περιεχόμενο, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές του Κοινοβουλίου. Πάντως, σίγουρα, θα αναφέρεται στο κείμενο ότι η ομοφυλοφιλία είναι παρεκτροπή από την εντολή του Θεού, γιατί, όπως θα αναφέρεται, «ο Θεός έκανε τον άνθρωπο και τους έκανε άρσεν και θήλυ και ευλόγησεν αυτούς».

Στην επίθεση και ο Συμεών

Στην επίθεση πέρασε και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, που λέει ότι θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά εκείνος που θα επιχειρήσει να καταργήσει τη λέξη μάνα από τα χείλη των ανθρώπων, γιατί είναι μια ιερή λέξη.

Βδελυρό νομοσχέδιο

Ως το πιο βδελυρό νομοσχέδιο αποκαλεί το συγκεκριμένο, και θα το πει και την Κυριακή, ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, που θα σημειώσει, όπως έμαθα, πως πρόκειται για προσβολή της δημιουργίας του Θεού, αθέτηση των νόμων της φύσεως, προσβολή του Μυστηρίου και της έννοιας του γάμου, αθέτηση του αξιακού κώδικα, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του παιδιού, εργαλειοποίηση των παιδιών, προκειμένου να ικανοποιήσουν κάποιοι την επιθυμία τους να γίνουν γονείς, ενώ από τη φύση τους δεν τεκνογονούν. Ο ίδιος, σκληρός προ ημερών, είπε ότι νομοθετούν ερήμην του λαού, εναντίον των ηθών και των παραδεδομένων αξιών, εναντίον της παραδόσεως της πατρίδος μας, καθ’ υπαγόρευση ξένων κέντρων και των γνωστών πλέον «Lobbies».

Στη σκιά του Αγίου Όρους

Και αφού ξεκίνησα με εκκλησιαστικά, να σας αναφέρω ότι ανέλαβε εδώ και λίγες μέρες τα καθήκοντά του, μετά την ορκωμοσία του, ως νέος Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους ο Αναστάσιος Μητσιάλης. Το έργο του δύσκολο, όπως μου είπαν, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των Αγιορειτών με την κυβέρνηση δεν είναι και οι καλύτερες.

Τον Κυριζόγλου θα κατεβάσει για πρόεδρο της ΚΕΔΕ η ΝΔ

Όλα είναι έτοιμα, όπως μαθαίνω, στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει των επερχόμενων εκλογών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθώς τον Μάρτιο θα αναδειχθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο. Την προεδρία θα επαναδιεκδικήσει ο «γαλάζιος» δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυριζόγλου, που θυμίζουμε ότι εξελέγη τον περασμένο Οκτώβριο από τον πρώτο γύρο με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 81,71%. Για υποψήφιο αντιπρόεδρο η Νέα Δημοκρατία έχει «κλειδώσει» τον δήμαρχο Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, που επίσης είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με 71,57%. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα των υποψηφιοτήτων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης.

Πολωνία και Πεντάγωνο

Στην Πολωνία θα βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στο Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, για τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος και την 79η επέτειο από την Απελευθέρωση του στρατοπέδου από τον Κόκκινο Στρατό. Μετά την επιστροφή του έχει επίσκεψη στο Πεντάγωνο, όχι για να καταταγεί, καθώς αυτό θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου για ένα 20ήμερο και αφού θα έχει ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του Φεβρουαρίου, αλλά για να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, και να ενημερωθεί από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Επίσης, έμαθα ότι μετά θα επισκεφθεί τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στον Υμηττό, αλλά και τη Θήβα, το Κέντρο Εκπαίδευσης στην πόλη κι ενδεχομένως και τη Λιβαδειά.

Ο Δ. Κουκλουμπέρης διευθυντής ειδήσεων στον Αθήνα 9,84

Ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης αναλαμβάνει διευθυντής ειδήσεων στον Αθήνα 9,84. Ένας μάχιμος συνάδελφος, που καλύπτει χρόνια ρεπορτάζ ΠΑΣΟΚ. Χαμηλών τόνων δημοσιογράφος, φροντίζει να κρατάει ισορροπίες και γνωρίζει από ραδιόφωνο, καθώς μετράει 18 χρόνια στα ερτζιανά.

Τι φέρνει η άφιξη της Mitsubishi Electric στην Ελλάδα

Την πόρτα της Ελλάδας, με τη σύσταση ελληνικού γραφείου στο Μαρούσι, άνοιξε η Mitsubishi Electric, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο σε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων τα ρομποτικά συστήματα, τα κλιματιστικά, η τεχνητή νοημοσύνη, οι αυτοματισμοί και πολλά ακόμα. Το ελληνικό γραφείο της Mitsubishi Electric σκοπεύει, όπως έλεγε χθες το απόγευμα σε δημοσιογράφους η διοίκηση της εταιρείας, να εκμεταλλευτεί το ισχυρό ρεύμα που υπάρχει στον τομέα των κατοικιών και το οποίο πρόκειται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ευρύτερη παρουσία της Mitsubishi Electric στην Ελλάδα, στον τομέα των κλιματιστικών, αυτή τη στιγμή είναι βασισμένη σε αντιπροσώπους, που διανέμουν τα προϊόντα της. Η εταιρεία, επίσης, διατηρεί παρουσία και στη βιομηχανία, στον τομέα των αυτοματισμών. Ωστόσο, επιδίωξή της είναι να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και στους δύο αυτούς τομείς τα επόμενα πέντε χρόνια.

Με αλουμίνιο της ElvalHalcor το νέο καταμαράν της ισπανικής Baleària

Με αλουμίνιο από τον τομέα διέλασης της ελληνικών συμφερόντων «ElvalHalcor» δημιουργήθηκε το νέο καταμαράν της Baleària του μεγαλύτερου ομίλου της Ισπανίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών επιβατών. Το καταμαράν Margarita Salas, το οποίο κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Armon, στη Χιχόν της Ισπανίας, προστέθηκε πρόσφατα στον στόλο της ισπανικής εταιρείας και κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Armon, ενώ φέρει την ονομασία Margarita Salas, με έμπνευση από την πρωτοπόρο επιστήμονα στον τομέα της μοριακής βιολογίας. Το πλοίο διαθέτει δύο δεξαμενές φυσικού αερίου και έχει τη δυνατότητα να διανύσει 470 μίλια με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα έχει συνολική εμβέλεια 1.000 μιλίων. Το μήκος του είναι 123 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 επιβάτες και 400 αυτοκίνητα.

Ένα βήμα πριν το deal του Τσάνταλη

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται για την εξαγορά του Τσάνταλη, όπως μαθαίνω, ο Γεωργιάδης και ο Αντετοκούνμπο, οι οποίοι είναι μέτοχοι στην εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. Η συμφωνία με τον Τσάνταλη έχει περάσει από πολλά διαφορετικά κύματα και η ιστορική εταιρεία, όπως σας έχω ξαναπεί, έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες την παραγωγή κρασιού, καθώς βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση. Ωστόσο, όπως με πληροφορούν άνθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα, η πολυπόθητη συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών και σύντομα θα υπάρχουν νεότερα από το μέτωπο. Ο χρόνος πιέζει άλλωστε, καθότι η απουσία του Τσάνταλη από την αγορά μόνο θετική δεν μπορεί να είναι για τη φήμη και την επόμενη μέρα της ιστορικής οινοποιίας.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων

Στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρέθηκε προς εξέταση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) με επίκεντρο το θέμα της δυσχέρειας ελέγχου κλιμακίων της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου στα γραφεία του. Ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 και ο ΣΕΒΤ με ανακοίνωσή του στο τέλος του 2023, μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής ότι ξεκινάει έλεγχος, είχε προσπαθήσει να το βάλει στην άκρη ως γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το «ήσσονος σημασίας». Το εάν και κατά πόσο βέβαια είναι ήσσονος σημασίας το όλο ζήτημα θα φανεί και από την τελική απόφαση της Επιτροπής, χωρίς να αποκλείεται η επιβολή προστίμων. Σας θυμίζω εδώ ότι η υπόθεση αφορούσε στη διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών.

Η Sotheby’s στην περιπετειώδη επένδυση της Hines

Οι αμερικανικές εταιρείες Hines και Henderson Park έχουν ξεκινήσει και κατασκευάζουν ένα από τα μεγαλύτερα και φιλόδοξα οικιστικά projects στην Ελλάδα, στη Βούλα. Η επένδυση, που πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και μπλόκαρε για αρκετά μεγάλο διάστημα μετά την προσφυγή του δήμου Βουλιαγμένης, αυτή την περίοδο τρέχει κανονικά. Μαθαίνω ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει να βρει ενδιαφερόμενους αγοραστές και να πουλήσει τα πολυτελή ακίνητα της Βούλας είναι η Sotheby’s Real Estate, μέλος του γνωστού πολυεθνικού ομίλου Sotheby’s. To σχέδιο της επένδυσης προβλέπει τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος 400 πολυτελών κατοικιών, το οποίο θα ολοκληρωθεί τμηματικά σε βάθος πενταετίας. Το Voula Project έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και ο προϋπολογισμός του ξεπερνάει τα 170 εκατομμύρια ευρώ.