Τι έγινε στις Σπέτσες

Καλή εβδομάδα με υγεία, γιατί με όσα πέρασα στις Σπέτσες δεν μπορώ να πω πως θα είμαι σε δημιουργική φάση. Και αυτό διότι ξεροσταλιάζαμε στο (πώς το είπε ο Παύλος Πολάκης;) αγιάζι, για να δούμε τι γίνεται στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη, τι έφαγαν, τι ήπιαν, εάν κάπνισαν, ποιοι ήταν vegan κ.λπ. – και κρυώσαμε! Η στήλη ήταν και εκεί και θα σας δώσω μερικές πληροφορίες για το τι έγινε εκεί. Πριν από αυτό, όμως, θα ξεκινήσω με το θέμα των ημερών, που θα μας απασχολήσει και από σήμερα ιδιαίτερα έντονα, καθώς δεν είναι άλλο από αυτό για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Κυβερνητικό focus στην ελληνική οικογένεια

Πυρετός συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, αλλά και για τα μέτρα που επεξεργάζεται παράλληλα η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας με έμφαση στα νέα ζευγάρια. Και πρόκειται για παρεμβάσεις, που για να «κλειδώσουν» απαιτούν τη συνεργασία αρκετών υπουργείων. Μπορεί η «κεφαλή» να είναι η Σοφία Ζαχαράκη, που έχει το χαρτοφυλάκιο του ομώνυμου υπουργείου Οικογένειας, ωστόσο έμαθα ότι έχει συσταθεί task force για το θέμα με τη συμμετοχή των υπ. Οικονομικών, Εργασίας κ,λπ., που εργάζονται επισταμένως προς την κατεύθυνση αυτή. Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης μπορεί να έχουμε και εκπλήξεις σχετικά με το θέμα… Πληροφορίες μου εκ των έσω λένε ότι στόχος είναι να υπάρξει επίσπευση, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Τετάρτη για τις ΗΠΑ.

Τι συμβαίνει με την Εκκλησία

Στο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως σας αποκάλυψα έγκαιρα, να επείγεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Άρα όλα επιταχύνονται και την ίδια στιγμή η Εκκλησία συνεδριάζει, για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις της. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, που δέχεται μεγάλη κριτική για τη στάση του, συγκάλεσε για αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση την Ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου, αλλά δεν θέλει να υπάρξει γενίκευση της κρίσης. Εξάλλου, έμαθα ότι περίπου αυτό είπε και στον πρωθυπουργό προ ημερών που συναντήθηκαν, χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα νωρίτερα. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορεί να ελέγξει εύκολα την κατάσταση. Γιατί τώρα παίζεται και το παιχνίδι της διαδοχής του, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον τρεις Ιεράρχες σε αυτό, ένας εκ των οποίων της νεώτερης γενιάς, που θεωρεί πως ίσως έρθει η ώρα νωρίτερα για τη μετάβαση σε νέο Αρχιεπίσκοπο. Πάντως, ο νυν Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των περίπου 25 Ιεραρχών, που είναι σε πολύ σκληρή γραμμή και γι’ αυτό είπε για δημοψήφισμα, το οποίο όμως αποκλείει η κυβέρνηση.

Τι γίνεται στη ΝΔ

Από την άλλη πλευρά, μέρα με τη μέρα καλυτερεύει η κατάσταση στην Κ.Ο. της ΝΔ, καθώς αυτή τη στιγμή, με βάση τους υπολογισμούς που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, το νομοσχέδιο θα ψηφίσουν περίπου 115 «γαλάζιοι» βουλευτές, ενώ αντίθεση στάση θα κρατήσουν γύρω στους 40. Ρώτησα να μάθω ποιοι είναι αυτοί που εμμένουν στο «όχι» και μου έκαναν μια γρήγορη χαρτογράφηση. Θα σας σημειώσω μερικούς, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που άνοιξε πρώτος τον… χορό: Α. Καραµανλή, Ε. Στυλιανίδης, Θ. Πλεύρης, Κ. Καραγκούνης, Α. Κατσανιώτης, Μ. Χρυσοµάλλης, Σ. Σιµόπουλος, Κ. Γκιουλέκας και Α. Συρίγος. Επίσης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Μ. Λιβανός, Σ. Πέτσας, Γ. Βλάχος, Θ. Καββαδάς, Θ. Μπούρας, Γ. Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Χ. ∆ερµεντζόπουλος, Α. Βεσυρόπουλος, Λ. Τσαβδαρίδης, Κ. Κεφαλογιάννης, Φ. Παππάς, ∆. Κούβελας, Α. Σπάνιας, Μ. Παπαδόπουλος, Μ. Σούκουλη, Χ. Καπετάνος, Σ. Τσιλιγγίρης, Λ. Βασιλειάδης, Γ. Παππάς, ∆. Χατζηδάκης, Φ. Μπαραλιάκος, Χ. Στεφανάδης, Φ. Αραµπατζή, Θ. Λεονταρίδης, Σ. Παπασωτηρίου, Γ. Γιάννης, Σ. Βολουδάκη.

Νέες Σπέτσες

Και από την κυβέρνηση να πάμε τώρα στην προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να φτιάξει το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και, όπως έμαθα, το πέτυχε με την αρχικά αμφιλεγόμενη κίνησή του να φωνάξει τα μέλη της Κ.Ο. στο εξοχικό του στις Σπέτσες για συνεδρίαση σε τρεις φάσεις εντός 48 ωρών. Πολλοί με τους οποίους μίλησα μου είπαν τα καλύτερα και το πόσο παραγωγική ήταν αυτή η διαδικασία και, όπως έμαθα, θα το επαναλάβουν και θα έχουμε νέες Σπέτσες. Βέβαια, μη νομίζετε πως θα γίνει η νέα σύναξη στις Σπέτσες, αλλά σε κάποιο άλλο μέρος.

Το κρυφτό του Κασσελάκη

Πάντως, αυτό που είδα και μου το επισήμανε και πρόσωπο που ξέρει είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, για πρώτη φορά, δεν έπαιξε καθόλου με τα social media. Δεν υπήρξε φωτογραφία και βίντεο, που να τον εμφανίζει στις Σπέτσες. Όλο έτρεχε επί της ουσίας, για να μην τον απαθανατίσουν και τα κατάφερε. Το κρυφτό είχε αποτέλεσμα. Μόνο μια φωτογραφία υπήρξε οικογενειακή και αναμνηστική με όλα τα μέλη της Κ.Ο. το μεσημέρι της Κυριακής με τη λήξη των εργασιών.

Αποστασιοποίηση Καραμανλή

Μαθαίνω ότι η «Καθημερινή» ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση, τριήμερο συνέδριο, για τα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση. Μάλιστα, εκεί θα βρίσκονται και όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, εκτός από έναν: τον Κώστα Καραμανλή. Ενδιαφέρον, πάντως, να λέει «όχι» στην «Καθημερινή» και στον Αλέξη Παπαχελά, που θα έχει μαζέψει πολύ κόσμο. Και επί τη ευκαιρία να σας πω ότι ο Κ. Καραμανλής ταυτίζεται με τον Αντώνη Σαμαρά για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.

Επιστροφή Κοτζιά

Μια παρουσία με ιδιαίτερο συμβολισμό έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Περιστέρι, την ώρα που τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις Σπέτσες. Ήταν μια εκδήλωση για τη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ, του Πράττω και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς. Εκεί ήταν ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ρένα Δούρου, που πήγε την επομένη στις Σπέτσες και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Και οι πιο μυημένοι λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον οποίο είχε δειπνήσει πρόσφατα, θέλει να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, και όπως έμαθα υπάρχει προοπτική.

Σήμερα εκλέγεται πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Ρουσόπουλος

Σήμερα στη μία το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην πρώτη της συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο, αναμένεται να εκλέξει ομόφωνα ως νέο της πρόεδρο τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Ο έλληνας βουλευτής στηρίζεται και από τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενώ απέναντί του δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα, κάτι που έχει να συμβεί αρκετά χρόνια. Άλλωστε το γεγονός ότι αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση ήταν και ένας βασικός λόγος, που δεν υπουργοποιήθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Θυμίζουμε ότι η Συνέλευση συντίθεται από 612 Βουλευτές των 46 χωρών-μελών και ο Θ. Ρουσόπουλος θα γίνει ο πρώτος έλληνας πολιτικός, που καταλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα στον παλαιότερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου (έχει ιδρυθεί στα 5 Μαΐου 1949).

Τα καλούδια του Τασούλα προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες

Ένα καλάθι με ηπειρώτικα καλούδια έκανε δώρο ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, κόβοντας τη βασιλόπιτα των εκπροσώπων του Τύπου, που καλύπτουν τα όσα τεκταίνονται στον «ναό της Δημοκρατίας». Στο κάθε καλάθι (χάρτινο κουτί για την ακρίβεια) υπήρχε ένα λευκό και ένα κόκκινο κρασί, το ξακουστό καπνιστό τυρί μετσοβόνε από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, τοπική μαρμελάδα, ρίγανη, τσίπουρο και σπιτικός τραχανάς. «Δεν αλλάζω τα δώρα μου εγώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Τασούλας, που και τις προηγούμενες χρονιές είχε καταφύγει σε αντίστοιχα δώρα προς τους δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος εκλέγεται στην περιφέρεια Ιωαννίνων, οπότε έχει την ευκαιρία να δοκιμάζει συχνά τα εν λόγω προϊόντα.

Επεκτείνεται και σε ΑΒ η Holland Barrett του Φουρλή

Μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το δίκτυό της η αλυσίδα καταστημάτων πώλησης υγιεινών τροφίμων του ομίλου Φουρλή, Holland & Barrett. Έχοντας κάνει την αρχή σε Κηφισιά, The Mall, Χαλάνδρι και Γλυφάδα, κάνει ένα βήμα παρακάτω, ξεκινώντας στο κατάστημα, που πρόσφατα ανακαίνισε στο Ελληνικό η ΑΒ Βασιλόπουλος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατάστημα του δικτύου της ΑΒ και ουσιαστικά ανοίγει μία νέα πόρτα συνεργασίας με τον όμιλο Φουρλή και τη Holland & Barrett. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ένα ακόμα κατάστημα της Holland & Barrett στον κεντρικό δρόμο της Νέας Σμύρνης, την Ομήρου. Σας θυμίζω ότι στο πλάνο που έχει θέσει σε εφαρμογή ο όμιλος Φουρλή είναι να επεκτείνει το δίκτυο της Holland & Barrett εκτός από την Ελλάδα, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Τι συμβαίνει με την άφιξη της JD στο Μινιόν

Για φήμες, που δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής και ενδεχομένως ν’ αποτελούν μέρος της εμπορικής πολιτικής της Dimand, για να προωθήσει τα εμπορικά καταστήματα στο Μινιόν, μου μιλούσε άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα πράγματα αναφορικά με την είδηση που αναφέρει ότι ο κολοσσός των αθλητικών, η JD Sports, θα δημιουργήσει κατάστημα στο ισόγειο του Μινιόν. Σας θυμίζω ότι η Dimand είναι η εταιρεία που αναγεννά το Μινιόν και βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε συζητήσεις για τη μίσθωση των διαθέσιμων χώρων καταστημάτων αλλά και γραφείων στο εμβληματικό κτίριο, που φιλοξενούσε κάποτε το πολυκατάστημα Μινιόν.

Πού βρίσκονται τα έργα στο Ελληνικό

Τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς τα έργα της Lamda Development στο πάρκο του Ελληνικού, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 είχε ολοκληρωθεί το 75% των εκσκαφών στο ρέμα Τραχώνων, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομών, που πραγματοποιούνται εντός της επένδυσης. Την ίδια ώρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για τη διευθέτηση της κοίτης του ρέματος Αεροδρομίου. Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς ομβρίων υδάτων έχει ήδη ολοκληρωθεί το 70% των εκσκαφών. Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζεται η κατασκευή του οδικού δικτύου εντός του Ελληνικού. Πρόκειται για τα έργα που ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για όλες τις μεγάλες αναπτύξεις, που θα δούμε να υλοποιούνται εντός της μεγάλης αυτής έκτασης, από τις εμπορικές χρήσεις και τα εμπορικά κέντρα που θα κατασκευαστούν έως και τον μεγάλο αριθμό κατοικιών. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 35% των εκσκαφών της υπογειοποίησης στο εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης και το 45% των εκσκαφών στο παραλιακό μέτωπο. Όποιος περάσει αυτή την περίοδο από το Ελληνικό θα δει ότι ένα τεράστιο εργοτάξιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με πυρετώδεις εργασίες να τρέχουν πολλές ώρες και ημέρες της εβδομάδας.

Τα κέρδη του «πρέσβη» και η Ferrero Rocher

Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο θα θυμάστε το περίφημο τηλεοπτικό διαφημιστικό της Ferrero, με τα γνωστά γκοφρετάκια και το μότο: «Κύριε πρέσβη, μας κακομαθαίνετε». Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα περίφημα σοκολατάκια Ferrero Rocher καθώς και όλα τα προϊόντα της Ferrero International ΕΠΕ στην Ελλάδα αποτελούν όχι μόνο σταθερή αξία αλλά δίνουν στη συγκεκριμένη εταιρεία και ανάπτυξη από χρονιά σε χρονιά. Στην περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου του 2022 έως και 31 Αυγούστου του 2023 η εταιρεία έφτασε τα 53,9 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο από 47,86 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το αντίστοιχο διάστημα, που είχε προηγηθεί από 1η Σεπτεμβρίου του 2021 έως και 31 Αυγούστου του 2022. Επιπλέον, το μικτό κέρδος στην οικονομική χρήση, που έκλεισε στις 31 Αυγούστου του 2023, ανήλθε σε ποσοστό 18,04% επί του κύκλου εργασιών, ενισχυμένο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, που ήταν 17,54%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε ποσοστό 2,5% του συνολικού κύκλου εργασιών, ήτοι 1,34 εκατομμύρια ευρώ αυξημένα δηλαδή κατά 12,25%, σε σχέση με τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε 975,83 χιλιάδες ευρώ μειωμένα κατά 14,64% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη οικονομική χρήση.

Μινέρβα: Η αλλαγή σκυτάλης και το πλάνο πώλησης

Η Μινέρβα, που παράγει τα ελαιόλαδα, θα είναι ένα από τα επόμενα «χαρτιά» της Deca Investments, του fund που έχει επενδύσει σε αυτήν, αλλά και των άλλων δύο funds, της EOS Capital Partners και του Elikonos Fund, που προορίζονται για πώληση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η Κατερίνα Βλάχου, που ανέλαβε πριν λίγες μέρες τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου, αντικαθιστώντας τη Χρυσάνθη Μπόνου, θα είναι αυτή που θα αναλάβει να τρέξει το πλάνο για την επόμενη μέρα της εταιρείας. Η Μπόνου να σας θυμίσω ότι προϋπήρχε στην εταιρεία πριν αυτή πουληθεί στα τρία funds. Κρίθηκε, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή πλέον να γίνει η αλλαγή, που θα οδηγήσει στα προσεχή βήματα για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο ελαιόλαδο και στα έλαια στην Ελλάδα. Η Βλάχου είναι άνθρωπος ειδικών αποστολών και γι’ αυτό κλήθηκε να αναλάβει αυτή τη θέση. Σύντομα αναμένονται εξελίξεις για την τύχη της εταιρείας.