Κύκλο περιοδειών σε δήμους της Αττικής και στην περιφέρεια προγραμματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές. Και μπορεί η ΝΔ να προηγείται κατά 20 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλει να έχει το κεφάλι της ήσυχο, μακριά από κάθε είδους εκπλήξεις. Όποιες κι αν είναι οι απώλειες από το καλοκαίρι έως σήμερα είναι σαν να μη φαίνονται, καθώς τα πάντα επισκιάζονται από τη μεγάλη διαφορά που έχει από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικές, πάντως, οι δυο τελευταίες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Γαλάτσι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και χθες στην Αγία Παρασκευή. Ο ίδιος δείχνει ότι είναι κοντά στους πολίτες και μάλιστα χθες είχε και διάλογο με κάποιον, που του είπε ότι έσωσε το σπίτι του από πλειστηριασμό, επειδή είχε ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Γέφυρες με διαφωνούντες

Καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς λιγοστεύουν οι βουλευτές, που επιμένουν να αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον Μάκη Βορίδη, για να ρίξει τους τόνους και ο υπουργός Επικρατείας θα επιμείνει στις απόψεις του, αλλά δε θα φωνάξει δημόσια, κίνηση που έχει ενοχλήσει πολλούς συναδέλφους του κυρίως από το «σαμαρικό» στρατόπεδο.

Ευχές σε Σαμαρά και… αντάρτικο

Και επειδή σας αναφέρω για «σαμαρικό» στρατόπεδο, χθες ήταν η μέρα του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε την ονομαστική του γιορτή και δέχθηκε πλήθος τηλεφωνημάτων και, όπως μου είπαν, αν και δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά, τον κάλεσε για ευχές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά περιορίστηκαν στα τυπικά της ημέρας και δεν έγινε συζήτηση σε βάθος. Πάντως, ο Σαμαράς συζήτησε με πολλούς το θέμα του νομοσχεδίου και επέμεινε στις απόψεις του με τις οποίες συμφωνούν περίπου 25 βουλευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων του τηλεφώνησαν χθες, ενώ κάποιοι επέλεξαν να περάσουν από το πολιτικό του γραφείο επί της Δημοκρίτου στο κέντρο της Αθήνας.

Η κρυφή συνάντηση

Η συνάντηση έγινε και έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο δίχως τυμπανοκρουσίες και συζήτησαν και το φλέγον θέμα, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου στις 23 Ιανουαρίου.

Το παράκανε με τους επαίνους

Γαλάζιος πληροφοριοδότης μου βρέθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πειραιώς στον δεύτερο κύκλο της ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ. Και ενώ παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων όσοι πήραν τον λόγο, ένας εξ’ αυτών, ο οποίος ζήτησε μετ’ επιτάσεως να παρέμβει, μόλις ήρθε η σειρά του και περίμεναν να τοποθετηθεί επί της ουσίας για το νομοσχέδιο και να πει “ναι ή όχι”, το μόνο που έλεγε ήταν: «Ο πρωθυπουργός είναι τέλειος», «Το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικό και δεν υπάρχει τελειότερο» Το σούσουρο που ακολούθησε δεν περιγράφεται… Άλλος γαλάζιος βουλευτής, προερχόμενος από το Ποτάμι, σε πηγαδάκι δημοσιογράφων έλεγε: «Δε χρειάζεται με μένος να βγαίνουν ορισμένοι υπέρ ή κατά. Εγώ θα υπερψηφίσω, παρότι μου τηλεφώνησε ο Μητροπολίτης της Περιφέρειάς μου και μού είπε ότι με έχει αφορίσει!».

Τεταμένο το κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να πέσουν οι τόνοι και στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και να μην υπάρχει τεταμένη ατμόσφαιρα. Το επιτελείο του αναμένει ότι το τριήμερο, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, στις Σπέτσες θα πέσουν οι τόνοι και σε αυτό θα βοηθήσει, όπως μου λένε, η χαλαρή ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει σε αυτή τη σύναξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πρέσινγκ καμερών

Πάντως, ήδη έχουν κλειστεί πολλά δωμάτια, όπως έμαθα, στις Σπέτσες, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετές εκπομπές και κανάλια για τη σύναξη του ΣΥΡΙΖΑ, την τριήμερη εκδρομή, όπως «χολερικά» λένε από τη Νέα Αριστερά. Στο νησί θα στρατοπεδεύσουν από σήμερα το βράδυ, το αργότερο αύριο το πρωί, δημοσιογράφοι και καμεραμέν με ότι αυτό σημαίνει για το κλίμα, που θα διαμορφωθεί. Το θέμα είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να αποφύγει το lifestyle και την παραπολιτική, αλλά και μόνο η πρόσκλησή του έχει προκαλέσει παρενέργειες.

Ποιοι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν ετοιμάζουν βαλίτσες για τις Σπέτσες

Τουλάχιστον τρεις απουσίες θα υπάρχουν από την τριήμερη μετάβαση των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις Σπέτσες το τριήμερο 19-21 Ιανουαρίου. Η πρώτη είναι αυτή του Αλέξη Τσίπρα, που δε βλέπει με καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη. Η δεύτερη είναι αυτή της Έλενας Ακρίτα, που έχει προγραμματίσει για τη συγκεκριμένη ημέρα ομιλία για το δημογραφικό και δη στα αγγλικά, καθώς θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης της εφημερίδας «Independent». Τρίτη απουσία θα είναι αυτή της τομεάρχη Πολιτισμού, Κυριακής Μάλαμα, που, όπως λέει, την… πειράζει το καράβι. Να σημειωθεί πάντως ότι για να πας στις Σπέτσες δεν χρειάζεται να πάρεις το πλοίο από τον Πειραιά. Μπορείς να πας οδικώς έως την Κόστα και από εκεί περνάς απέναντι με θαλάσσιο μέσο, που κάνει λιγότερο από δέκα λεπτά. Για όσους δεν ταξιδέψουν πάντως, προβλέπεται η συμμετοχή στο brainstorming μέσω Zoom. Ενδιαφέρον έχει και η διπλωματική απουσία της αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού, της βουλευτού Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, που επικαλέστηκε ανειλημμένη υποχρέωση.

Τα κάδρα του Τσίπρα

Απών ο Αλέξης Τσίπρας από τις Σπέτσες, αλλά παρών στους τοίχους των κομματικών οργανώσεων. Ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε στη Λακωνία χθες βράδυ, όπου παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της νομαρχιακής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ζήτησε να υπάρχουν στα γραφεία και αφίσες, κάδρα με τη φωτογραφία του Τσίπρα. Και ήταν λογικό να το ζητήσει, και μάλιστα έμαθα πως θα υπάρξει και σχετική ντιρεκτίβα στις οργανώσεις, μετά και την οργισμένη διάψευση από τον Κασσελάκη δημοσιεύματος στο tvxs του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, που έχει ανεξαρτητοποιηθεί, πως στα κεντρικά γραφεία του κόμματος έχουν κατεβεί οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα μετά από σχετική εντολή.

Ο Ταύρος έφυγε ο Τσε ήρθε

Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας ως εικόνα να… αναστηλωθεί και να τον δούμε σε κάδρα και αφίσες, εντούτοις ο περίφημος κόκκινος ταύρος έχει φύγει από το γραφείο του Κασσελάκη. Και αυτό έγινε από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του. Τι είναι ο κόκκινος ταύρος; Είναι ένας πίνακας κατακόκκινος με έναν κόκκινο ταύρο, που είχε πίσω από το γραφείο του ο Αλέξης Τσίπρας την εποχή της προεδρίας του. Αυτός ο πίνακας ήταν το ντεκόρ, όταν είχε δώσει την περίφημη συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας την Κυριακή των εκλογών του 2015, όταν και κέρδισε, και τότε όλοι κατηγορούσαν το «Βήμα» πως … έβαψε το πρωτοσέλιδο κόκκινο. Κι όμως ήταν ο κόκκινος πίνακας… Μετά πήγε σε μια πιο μίνιμαλ και ουδέτερη επιλογή ο Στέφανος Κασσελάκης και εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει ένας πιο αφαιρετικός πίνακας, που απεικονίζει όχι τόσο καθαρά τη μορφή του Τσε Γκεβάρα!

Το «μασάζ» στη Λινού

Τον Γιώργο Τσίπρα και την Αθηνά Λινού πέτυχα χθες στη Βαλαωρίτου. Ρώτησα και έμαθα πως το χαλαρό καφεδάκι που έπιναν δεν ήταν τόσο χαλαρό, καθώς ο Τσίπρας έχει αναλάβει το «μασάζ» για το νομοσχέδιο. Κάτι μου λέει πως θα πιούνε κι άλλο καφέ. Και αυτή τη φορά όχι στον ίδιο πεζόδρομο, αλλά πιο πριβέ.

Η … ορθοπεταλιά των υπουργών

Πάντως, στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για τον εφοδιασμό οχημάτων υδρογόνου. Μάλιστα, του έκαναν επίδειξη ανεφοδιασμού ποδηλάτου, όπου και ενημερώθηκε από τους ειδικούς για τις δυνατότητες και τα οφέλη του συγκεκριμένου καυσίμου. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Μάξιμος Σενετάκης, στους οποίους με χιούμορ είπε: «Οι υπουργοί παίρνουν κανονικό ποδήλατο, χωρίς υποβοήθηση…».

Το πράσινο τιμολόγιο του Σκυλακάκη

Δεν ξέρω τι χρώμα επιλέξατε εσείς για το τιμολόγιο στο ρεύμα σας, αλλά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας αποκάλυψε ότι έχει το πράσινο. Μάλιστα, μιας και παρακολουθεί ανελλιπώς τις τιμές και την πορεία τους στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, ο Θόδωρος Σκυλακάκης σκοπεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα αλλαγής παρόχου ανά πάσα στιγμή και να αλλάξει. Του έτυχε ακριβός πάροχος, όπως παραδέχθηκε και περιμένει τι θα κάνει στο τέλος του μήνα. «Αν παραμείνει ακριβός, θα αλλάξω πάροχο» είπε καλεσμένος στην ΕΡΤ.

Νέα επένδυση για το Κτήμα Σιγάλα του Μαρτίνου

Σε νέα επένδυση προχωράει το «Κτήμα Σιγάλα», το οποίο έχει εξαγοράσει από το 2020 ο εφοπλιστής, Θανάσης Μαρίνος, επενδύοντας σε έναν ακόμα κλάδο εκτός από τα καράβια και τα ακίνητα, αυτόν του κρασιού. Ποσοστό συμμετοχής στο «Κτήμα Σιγάλα» συνεχίζει να διατηρεί και το «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Σε ό,τι αφορά την επένδυση αυτή θα φτάσει τα 521 χιλιάδες ευρώ και θα γίνει στο οινοποιείο του Κτήματος Σιγάλα στην Οία της Σαντορίνης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στο 55% του συνολικού ποσού. Πρόκειται για μία επένδυση εκσυγχρονισμού του γνωστού οινοποιείου, το οποίο αναπτύσσεται και έχει αποκτήσει φήμη πολύ μακριά από τα ελληνικά σύνορα.

Διακαής πόθος των επενδυτών οι μετοχές της Πειραιώς

Πολύ έντονο είναι, όπως μαθαίνω, το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 27% των μετοχών, που σήμερα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο πρόκειται να αποεπενδύσει και να πουλήσει το συγκεκριμένο ποσοστό. Η διαδικασία πώλησης θα ενεργοποιηθεί μετά τις 23 Φεβρουαρίου, όταν και δημοσιεύονται τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Πειραιώς. Οι αποτιμήσεις δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή το τίμημα για το 27% αγγίζει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Καθοριστικό ρόλο στο ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί έχει ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος μέσα από τη διαχείριση των πεπραγμένων της τράπεζας έχει δημιουργήσει έναν ιδιαίτερα ελκυστικό χρηματοοικονομικό όμιλο με ανανεωμένη κεφαλαιακή δομή και ελκυστικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών.

Στασιμότητα στην Avramar και στο βάθος funds

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται έως και αυτή την ώρα η πρόσθετη χρηματοδότηση-γέφυρα των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δώσει το «φιλί της ζωής» στη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας, την Avramar. Η εταιρεία, που συνεχίζει να ασφυκτιά υπό τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν έχει καταφέρει έως και αυτή τη στιγμή να βρει δρόμο εξόδου από την κρίση που την ταλανίζει. Ενδιαφέρον παρουσιάζεται για την εξαγορά της από δύο funds του εξωτερικού, ωστόσο όλα τα μέτωπα έως τώρα παραμένουν σε καθεστώς εκκρεμότητας. Το δάνειο των 20 εκατομμυρίων δεν είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες της εταιρείας, αλλά ένα μόνο μέρος αυτών των αναγκών. Και όσο δε δίνεται λύση και περνάει ο καιρός, τόσο δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Η υπογραφή, όμως, για την εκταμίευση του δανείου θεωρείται ορόσημο, που θα ανοίξει το δρόμο για την πώληση της εταιρείας.

Comeback ελλήνων εφοπλιστών με επενδύσεις 18 δισ.

Οι έλληνες εφοπλιστές είναι και πάλι εδώ. Και έτσι μετά από απουσία δύο ετών, η Ελλάδα έκανε ισχυρή επιστροφή το 2023, με αγορές τόσο νέων όσο και μεταχειρισμένων πλοίων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παρήγγειλαν 267 πλοία παντός τύπου αξίας 18,1 δισ. δολαρίων, ενώ την ίδια περίοδο κυριάρχησαν και στην αγορά μεταχειρισμένων με 233 αγορές πλοίων. Όπως υποστηρίζουν, πάντως, οι αναλυτές της Clarksons, αναμένονται περισσότερες επενδύσεις σε νέα πλοία τα επόμενα χρόνια, αφού το συνολικό βιβλίο παραγγελιών αντιπροσωπεύει σήμερα μόλις το 10% της χωρητικότητας του ενεργού στόλου των ελλήνων πλοιοκτητών, ποσοστό χαμηλότερο από τα παγκόσμια πρότυπα. Να σας θυμίσω εδώ ότι κατά την περίοδο 2020-2022 η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πλοιοκτητών δίστασε να προχωρήσει στην αγορά νέων πλοίων, εν μέσω αβεβαιότητας για τον κυρίαρχο τύπο πλοίων στο μέλλον και το καύσιμο που αυτά θα καταναλώνουν.

Νέο εμπορικό ετοιμάζει ο Φουρλής;

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο όμιλος Φουρλή θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση του ιδιόκτητου οικοπέδου, που έχει στην ιδιοκτησία του έναντι του Smart Park στα Σπάτα, για τη δημιουργία νέων χώρων λιανικής πώλησης συνολικής επιφάνειας 9.700 τ.μ. Ουσιαστικά πρόκειται για την επέκταση του υφιστάμενου εμπορικού πάρκου Smart Park, στην οποία θα προχωρήσει ο όμιλος Φουρλή και η θυγατρική του εταιρεία «Trade Estates ΑΕΕΑΠ». Τα πάντα, ωστόσο, ως προς τη συγκεκριμένη κίνηση θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα έχει η πρόσφατη εξαγορά του Smart Park από πλευράς ομίλου Φουρλή. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος έχει θέσει σε εφαρμογή τον προγραμματισμό και το επενδυτικό πλάνο για το πρόσφατα αποκτηθέν εμπορικό κέντρο. Εάν λοιπόν προχωρήσει το project του απέναντι οικοπέδου, η επένδυση θα φτάσει τα 17 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, θα αναλάβει το κατασκευαστικό έργο η Ten Brinke, με την οποία ο όμιλος Φουρλή και ειδικότερα η Trade Estates έχουν συνεργαστεί και κατά τη δημιουργία άλλων εμπορικών εγκαταστάσεων, όπως το εμπορικό πάρκο της οδού Πειραιώς και τα καταστήματα στην πλατεία Κένεντι στο Χαλάνδρι, όπου βρίσκονται ΑΒ Βασιλόπουλος και McDonald’s.