«Πάμε παρακάτω». Με αυτή τη φράση προσπερνάνε από χθες στο Μέγαρο Μαξίμου την καταψήφιση της τροπολογίας για τη χορήγηση άδειας σε παράτυπους μετανάστες, που θα χρησιμοποιηθούν ως εργάτες γης, από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η κίνησή του ήταν αναμενόμενη για το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σχολίασε καν, όπως μου είπαν, το γεγονός και το προσπέρασε και αυτός, αντιλαμβανόμενος πλήρως τις απόψεις του Σαμαρά.

Έρχεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ξαναχτυπήσει, αλλά και πάλι δεν ανησυχεί την κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το ενδιαφέρον είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν, αλλά από το Μαξίμου έχω την πληροφορία πως δύσκολα θα βάλει κομματική πειθαρχία. Εξάλλου, η ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.

Η μεγάλη μάχη του Μητσοτάκη

Η μεγάλη, όμως, μάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως μου είπε στενός συνομιλητής του, είναι από εδώ και πέρα έως το τέλος Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ. Το θέμα έχει μπει στην ημερήσια διάταξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου και μετά θα τεθεί σε διαβούλευση. Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να το πάει έως το τέλος και ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου μαθαίνουν ότι οργανώνεται η αντιπολίτευση στα ΑΕΙ και μετά τις γιορτές θα έχουμε καταλήψεις σε σχολές. Το ΚΚΕ έχει στείλει σήμα στην ΚΝΕ και το ίδιο κλίμα υπάρχει και σε άλλες νεολαίες. Και ο Ιανουάριος προβλέπεται καυτός.

Στουρνάρας υπέρ μεταναστών

Και ενώ η κυβέρνηση δέχθηκε το κτύπημα Σαμαρά, είδε να στηρίζεται από τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, που μίλησε για την ανάγκη ενσωμάτωσης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Ρώτησα επί του θέματος τι γίνεται και από πού θα είναι τελικά οι εργάτες που θα έρθουν – πέρα από όσους είναι εδώ. Μου είπαν, ότι λόγω των έργων και στο Ελληνικό, όπου ήδη εργάζονται πολλοί από Ινδία, είναι έτοιμες οι διακρατικές συμφωνίες με τη Γεωργία, την Ινδία και τη Μολδαβία, ενώ η κυβέρνηση, παρά τα όσα λέγονται -με διαβεβαίωσαν από το Μαξίμου πως- δεν διαπραγματεύεται διακρατική συμφωνία με το Πακιστάν. Και για να είστε ενήμεροι, ακολουθούν συμφωνίες για εργάτες γης από τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Αρμενία.

Οι νέοι ρόλοι στο ΣΥΡΙΖΑ

Πέρα από τα κυβερνητικά, έκανα χάζι χθες τις νέες θεματικές χρεώσεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και είδα μερικές τοποθετήσεις, που για μένα λένε πολλά. Π.χ. η Ρένα Δούρου, εκτός από τις Διεθνείς Σχέσεις, την Εξωτερική Πολιτική και την Ευρωπαϊκή Πολιτική, έχει και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Για το πρόγραμμα υπεύθυνος θα είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πέρα από την εργασία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα έχει και τον πολιτικό σχεδιασμό. Η δικηγόρος και κόρη του Φώτη Κουβέλη, η Μαρία Κουβέλη, ανέλαβε τον τομέα Θεσμοί, Δικαιοσύνη και Δικαιώματα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάθεση στον Διονύση Τεμπονέρα, του Ασφαλιστικού, των Συνταξιούχων και των Επιστημονικών Φορέων. Για τα αναπτυξιακά Συνέδρια θα τρέξουν: Τόλκας Άγγελος, Σκορίνης Νίκος, Αλεξιάδης Τρύφων, Μοραΐτης Θάνος, Χατζησάββας Μάρκος, Ελευθεριάδου Τάνια, Παυλίδης Κώστας. Και επίσης συγκροτήθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή Think Tanks, η οποία αποτελείται από: Βουτυράκου Διάνα, Γκίβαλος Μενέλαος, Ηλιόπουλος Όθων, Αποστολάκης Ευάγγελος, Κρέτσος Λευτέρης, Κασάπης Σπύρος, Καπνισάκης Μανώλης.

Κρασί με τους δημοσιογράφους ο Κασσελάκης

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν αρχίσει τα τραπεζώματα με τους δημοσιογράφους. Ένα απ’ αυτά θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, καλεί τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος σε γνωστό rooftop bar της Αθήνας, προκειμένου να πιουν μαζί του ένα κρασί, να τσιμπήσουν κάτι και ν’ ανταλλάξουν απόψεις και ευχές.

Η Πλεύση Ελευθερίας για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

Μια άκρως ενδιαφέρουσα κίνηση έκανε χθες, και η οποία όπως μου είπαν συζητήθηκε θετικά σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ενώ το ΚΚΕ αδιαφόρησε, έκανε η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που κατέθεσε Πρόταση Νόμου για την επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας στους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Να σας θυμίσω ότι ο 13ος και 14ος μισθός περικόπηκαν «προσωρινά» το 2012-2013 και το προσωρινό έχει γίνει μονιμότερο του μονίμου.

Γιορτινή ατμόσφαιρα

Σε εορταστική ατμόσφαιρα μπαίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί και χθες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, έδωσαν δώρα στους μαθητές και συνομίλησαν με μαθητές και μαθήτριες του μειονοτικού δημοτικού σχολείου της κοινότητας του Κενταύρου Ξάνθης. Εκεί, όπως μου είπαν, η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή και τα παιδιά μίλησαν στον πρωθυπουργό για το σχολείο τους, τα μαθήματα, τα αθλήματα που τα ενδιαφέρουν και τη ζωή στο χωριό τους, ενώ τον κάλεσαν και στον Κένταυρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός πρόσφεραν δώρα στους μαθητές και συνομίλησαν μαζί τους και με τους εκπαιδευτικούς για τη σχολική επίσκεψή τους στην Αθήνα, που περιλαμβάνει, επίσης, ξεναγήσεις στη Βουλή, την Προεδρική Φρουρά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι δημοσιογράφοι του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή

Άκουσα τρία ονόματα και δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Γιώργος Παπαχρήστος, Παύλος Τσίμας και Βασίλης Σκουντής. Είναι τρεις δημοσιογράφοι που ακούγονται σε διάφορα γραφεία πασόκων πως θα ήταν ιδανικές υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή. Για τον Β. Σκουντή έχω την αίσθηση πως ισχύει, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, πήγε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του γνωστού αθλητικογράφου και στελέχους του ΠΑΣΟΚ (ήταν υποψήφιος βουλευτής και στο Ρέθυμνο). Τώρα, μεταξύ Παπαχρήστου και Τσίμα, άνθρωπος που ξέρει θα πόνταρε στον πρώτο, αλλά είναι δύσκολο να δεχθεί μου είπαν. Είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να κατέλθει υποψήφια για το Ευρωκοινοβούλιο η Αγάθη – Ρόζα Βρεττού. Θυμίζουμε πως ήταν τέταρτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των εθνικών εκλογών του Ιουνίου και πως διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ν. Ανδρουλάκη.

Ο Κουρουμπλής για την Ευρωβουλή

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχει ξεκινήσει επαφές, προκειμένου ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης και τα όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον προτείνουν για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της νέας ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, ενώ έχει εξαπολύσει δημοσίως και βολές κατά όσων ήθελαν να φύγουν από το κόμμα.

Ξεκίνησαν οι ορκωμοσίες δημάρχων

Έχουν ξεκινήσει ήδη οι ορκωμοσίες των νέων δημάρχων στις δημοτικές αρχές, καθώς από 1/1/2024 αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νεοεκλεγέντες των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Και οι απερχόμενοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, υπογράφουν πιστώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Προχωρούν σε απολογισμούς για να «φύγουν» με ψηλά το κεφάλι, ενώ όσοι αναλαμβάνουν, το πρώτο που κάνουν είναι οικονομικό έλεγχο, για να δουν τι παραλαμβάνουν και πόσο δεμένα είναι τα χέρια τους. Για παράδειγμα, αλλαγή σκυτάλης είχαμε στο Δήμο Πεντέλης με τελετή ορκωμοσίας για τη νέα δήμαρχο Νατάσα Κοσμοπούλου. Τη Δευτέρα ορκίστηκε το νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με τον νυν δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, να ξεκινά την τρίτη 5ετη πλέον θητεία του.

Η επιστροφή της Timberland

Μία από τις πολλές μάρκες που μεσουράνησαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα ήταν η Timberland. Μαζί της ταυτίστηκε ο επιχειρηματίας Ρίτσο Φρανσές με την άλλοτε κραταιά Ridenco, που μεταξύ άλλων είχε μάρκες όπως η Nautica. Ωστόσο, οι καταστάσεις και οι χειρισμοί την οδήγησαν σε οικονομική δυσπραγία και κλείσιμο. Σήμερα, η κόρη του Φρανσές, Ιζαμπέλα, κάνει βήματα επαναφοράς της μάρκας στην Ελλάδα, έχοντας την αποκλειστική εισαγωγή για τη χώρα μας. Και χθες το βράδυ έγινε μία «σεμνή» εορτή στο κατάστημα της Timberland στο Χαλάνδρι με αφορμή τα 50 χρόνια της μάρκας. Το μικρόβιο του επιχειρηματία έχει μεταφερθεί από πατέρα σε κόρη. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται πλέον στο εάν θα ξανακαταφέρει να στήσει και πάλι τη μάρκα. Ίδωμεν…

Ο Κωτσόβολος έφυγε, η Cosmos ήρθε

Παρελθόν αποτελεί από τη Γλυφάδα και τη λεωφόρο Λαζαράκη το κατάστημα της εταιρίας Κωτσόβολος, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης του πλάνου, που σχετίζεται με την επανατοποθέτηση καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, που πρόσφατα εξαγόρασε ο όμιλος ΔΕΗ. Πλέον, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς στη θέση του καταστήματος που μέχρι πρότινος διατηρούσε δικό του ο Κωτσόβολος, εγκαταστάθηκε η αλυσίδα αθλητικών ειδών Cosmos Sport με καινούργιο, τριώροφο κατάστημα. Το ρευστό ρέει άφθονο, καθώς πίσω από την Cosmos βρίσκεται ο κολοσσός JD Plc, που την εξαγόρασε προ διετίας και κάτι από την οικογένεια Τσικνάκη. Και έχει τη δύναμη να τοποθετείται στα καλύτερα σημεία της αγοράς όπως και το συγκεκριμένο, συχνά χωρίς να σκέφτεται το υψηλό κόστος μισθώματος. Η επέκταση είναι ταχεία για τον όμιλο αθλητικών, που θέλει να γίνει κυρίαρχος στην Ελλάδα πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο, με ταμπέλες καταστημάτων όπως είναι τα JD Sports, τα Cosmos Sport, τα Sneaker 10, τα Slamdunk και τα Rundome.

Νέα εφοπλιστικά χτυπήματα από τον Πασχάλη Διαμαντίδη

Ο έλληνας εφοπλιστής Πασχάλης Διαμαντίδης είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από την απόκτηση ενός σύγχρονου eco kamsarmax και ενός post-panamax. Ο έλληνας πλοιοκτήτης εντείνει την έκθεσή του στον κλάδο με δύο εξαγορές που τριπλασιάζουν το μέγεθος του στόλου του σε ξηρό φορτίο. Η εταιρεία Diamantides Velos Dry αναδείχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ως ο νέος ιδιοκτήτης του kamsarmax Geneva Star 81.800 dwt, το οποίο μετονομάστηκε Velos Star και είναι κατασκευής του 2015. Γιος ενός από τους μεγαλύτερους έλληνες εφοπλιστές, του Διαμαντή Διαμαντίδη, ο Πασχάλης Διαμαντίδης αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική του αυτόνομη πορεία στη ναυτιλία. Το καλοκαίρι του 2019 ίδρυσε τη Velos Tankers και εισήλθε δυναμικά στην αγορά, προχωρώντας άμεσα σε εξαγορές δεξαμενόπλοιων μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου και δείχνοντας πολύ σύντομα τις προθέσεις του στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα.

Οι ενισχύσεις που στήριξαν την αγορά ηλεκτρικών

Με αρκετό σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν την έλευση του 2024 οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη των αλυσίδων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Άνθρωπος με τον οποίο μιλούσα στο τηλέφωνο μού είπε χαρακτηριστικά ότι οι επιδοτήσεις τελείωσαν πλέον και ενώ όλη η αγορά για περίπου έναν χρόνο και κάτι βασίστηκε σε αυτές και στο περίφημο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», το οποίο εκτόξευσε τις πωλήσεις. Το άλλο, όμως, που έμαθα ήταν ότι πολλές επιχειρήσεις ανέβασαν τις τιμές τους, για να κερδίσουν από τα voucher των επιδοτήσεων, καθότι ο καταναλωτής ούτως ή άλλως ήταν ωφελημένος από την ενίσχυση της κυβέρνησης και έτσι το θέμα τιμής στις επιδοτούμενες συσκευές: ψυγεία, κλιματιστικά και καταψύκτες, συχνά περνούσε σε δεύτερη μέρα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι για τους παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς, τι θα γίνει το 2024;

Οι νέες εξαγορές που ετοιμάζει η Ideal

Την Πέμπτη, που έρχεται ο Παναγιώτης Βασιλειάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ideal, θα χτυπήσει το καμπανάκι για την έκδοση του ομολογιακού της Ideal Holdings. Μετά τα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε για την τελευταία εξαγορά που έκανε, αυτή των Attica, με την έκδοση του ομολογιακού, ο όμιλος θα διαθέσει τα 21 για μελλοντικές εξαγορές και τα υπόλοιπα για εξόφληση δανεισμού. Το μπάτζετ πλέον έχει μικρύνει για τον όμιλο, ο οποίος αναζητά καλή εταιρεία, με καλές προοπτικές και σε καλή τιμή. Άνθρωπος κλειδί είναι ποιος άλλος; Ο πρόεδρος της εταιρείας, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. Να μην ξεχνάμε όμως και τους μετόχους που βρίσκονται σε αυτήν, που μεταξύ άλλων είναι: ο Βυτόγιαννης, ο Κάτσος, ο Γερμανός, ο Λαμπρόπουλος και αρκετά μεγάλα ονόματα της αγοράς.